Heel Holland Bakt

“Ik bak al mijn hele leven. Taarten, koeken en cakejes; ik word er blij van en het is zo leuk om andere mensen ook blij te maken met dingen die jij maakt. Toen Heel Holland Bakt voor het eerst op televisie was, dacht ik meteen: daar wil ik staan, met een mooie taart die ik zelf heb gemaakt. Het zou voor mij met mijn beperkingen helemaal fantastisch zijn. Uiteindelijk trok ik de stoute schoenen aan en meldde me aan voor seizoen 3. Het was een prachtige en geweldige ervaring en voor mij ook superzwaar. Hele draaidagen staan, dat zit er voor mij eigenlijk niet in. Ik was te ziek om het vol te kunnen houden en viel daardoor uiteindelijk ook af. Maar ik maakte er veel nieuwe vrienden en sindsdien komen er allerlei leuke dingen op mijn pad.

Fina2

Leven met reuma

Voor mij begon het met psoriasis waarbij je peesaanhechtingen zomaar ineens zijn ontstoken. In de nachten was de pijn het heftigst. Een paar jaar later kreeg ik er ook vermoeidheid en pijnklachten bij. De huisarts dacht aanvankelijk dat het met de overgang te maken had, maar het werd steeds erger. Uiteindelijk constateerde de reumatoloog: artritis psioriatica. Dat zijn twee soorten reuma in één. Ik heb last van ontstekingen in mijn peesaanhechtingen en ook in mijn gewrichten.

Fina3

Geen allergieremmers meer

Medicatie hielp in het begin niets. Ik kreeg achtereenvolgens ontstekingsremmers en pijnstillers, verschillende injecties met prednison, methotrexaat en lag alsnog zo ongeveer de hele dag op bed. Samen met de reumatoloog besloot ik biologicals te proberen, maar daar bleek ik allergisch voor te zijn. Op de injectieplek bij mijn buik kreeg ik een bult zo groot als een voetbal, maar het hielp wel. Ik dacht, liever een voetbal op mijn buik, dan de hele dag in bed. Ik besloot door te zetten in combinatie met allergieremmers. Dat was een juiste keuze; langzaam werd de allergie minder. Inmiddels heb ik de allergieremmers niet meer nodig en voel ik mij stukken beter.

Fina4

Toekomstdroom

Mensen zien vaak niet aan mij dat ik reuma heb. Ik doe er wel leuk en lacherig over, maar op het moment dat de pijn heel heftig is, is het helemaal niet zo leuk. Reuma kan een heel zware ziekte zijn. Mijn tip is: prik door de glimlach van iemand heen. Vraag eens hoe het echt met iemand gaat. Mijn humeur is mijn reddingsboei. Ik denk altijd, morgen gaat het vast weer beter. Mensen verwachten daardoor wel vaak dat het goed gaat met mij. Ik zou graag meer praten over wat reuma voor mij betekent. Als het even kan wil ik een baan vinden. Ik heb een vriendin met een eigen bakwinkel waar ik misschien twee dagen in de week mag bakken. Als dat doorgaat, komt mijn ultieme droom uit.”


 

Fina5