Femke collecteert al zeven jaar voor ReumaNederland.

“Ik heb zelf geen reuma, maar onze jongste dochter Liv wel. Ze was net twee jaar oud toen we erachter kwamen”, vertelt Femke (37), de moeder van Liv. “Het jaar erop zijn we begonnen met collecteren voor ReumaNederland.”

In de zomer van 2013 kregen ze de diagnose: jeugdreuma. Femke’s moeder had vroeger ook jeugdreuma, vertelt ze. Die collecteert daarom ook al jaren voor ReumaNederland. Ook dit jaar gaat Femke weer de straat op, voor de zevende keer alweer. “Er is nog zoveel onduidelijk over reuma! Er is echt nog meer onderzoek nodig. Daarom collecteer ik voor ReumaNederland, zodat die onderzoeken gefinancierd kunnen worden”, licht Femke toe.

“Ze trok de injecties niet meer”

En niet alleen moet er onderzoek gedaan worden naar het ontstaan van reuma, of naar nieuwe medicatie, maar ook naar het toedienen ervan. “Veel medicijnen worden met injecties toegediend”, vertelt Femke. “Maar onze dochter heeft daar inmiddels echt een trauma aan overgehouden”. Daarom is Liv nu over op medicatie die ze in pilvorm kan nemen. “Ze trok die injecties niet meer. Het lijkt me, vooral voor kinderen met reuma, dan ook zó belangrijk als er onderzoek gedaan kan worden naar het toedienen van medicatie.”

VJ6D0119-kopie-300x200

Met Liv gaat het op dit moment erg goed. “We zijn na de diagnose meteen lid geworden van de Jeugdreuma Vereniging, om in contact te komen met andere ouders”, vertelt Femke. Ze is erg blij met de contacten die ze op de bijeenkomsten heeft opgedaan, en de workshops die door artsen worden gegeven. Ook kinderen mogen mee. “Je leert er zoveel, en het is heel fijn om je ervaringen te kunnen delen.”

“Liv en haar zus Fay collecteren altijd mee”

Als Femke langs de deuren gaat voor ReumaNederland, gaan Liv en haar oudere zus Fay altijd mee. “Zij wil dit ook heel graag doen voor haar zusje”, vertelt Femke trots.

Wil jij je ook inzetten als collectant? Meld je dan snel aan!