Chris is al drie jaar wijkhoofd in Utrecht Wilhelmina park. Met veel plezier organiseert hij de collecteweek voor ReumaNederland, die dit jaar van 19 tot en met 24 maart plaatsvindt. “Ik deed enkele jaren geleden vrijwilligerswerk bij verstandelijk gehandicapten, maar dat kon ik in mijn agenda niet meer goed inplannen. Toen werd ik gebeld door ReumaNederland: of ik mee wilde helpen de collecteweek te organiseren. Als wijkhoofd verzorg ik de collectebussen, trommel ik de collectanten op en verdeel ik de straten die gelopen moeten worden.”

chris2

“Echt helpen is belangrijk”

Op de vraag waarom Chris zich nou eigenlijk zo belangeloos inzet voor ReumaNederland, terwijl hij zelf geen reuma heeft, antwoordt hij: “Ik vind gewoon dat als je dat kan, je je steentje moet bijdragen aan de maatschappij. Jij kunt dan wel leuk geld verdienen, het goed voor elkaar hebben, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het is makkelijk om een keer wat te doneren, maar echt helpen is ook belangrijk.”

Waar het eerst leek alsof het toeval is dat Chris bij ReumaNederland terecht is gekomen, vertelt Chris dat het voorbeeld van zijn oma hem wel erg aangreep. “Als ik zie dat zij niet meer kan doen waar ze blij van wordt, dan vind ik dat wel heel verdrietig”, vertelt Chris. “En er zijn zóveel mensen die met reuma te maken krijgen.”

Chris3

“Met een grapje nieuwe collectanten binnenhalen”

Hij neemt het dan ook serieus, zijn vrijwilligerswerk voor ReumaNederland. “Het heet niet voor niets vrijwilligerswerk”, vertelt Chris. “Om te zeggen, ‘ik heb nu geen tijd of zin’, vind ik makkelijk.” Gelukkig zijn zijn collectanten erg enthousiast. “Als ze eenmaal aan boord zijn, gaan ze er echt voor. Maar om ze binnen te halen, dat is wel even leuren – veel bellen en mailen”, licht Chris toe.

Hoe haal je dan nieuwe collectanten binnen? Een succesvolle plek is het schoolplein. Chris vraagt altijd wat ouders wanneer hij zijn kinderen ophaalt van school. “Ik zeg dan altijd: ‘Ik weet hoe je je ziel kan vrijkopen, rammel een avondje met een bus, en dan heb je je goede daad weer gedaan!’”. Ook hangt hij posters op in de school, in de supermarkt en hij stapt op mensen af. “Met een grapje op de emotie inspelen, daar zijn mensen wel gevoelig voor”, grapt Chris.

Nog een tip voor de andere collectanten of wijkhoofden? “Ja, probeer als wijkhoofd niet alle volle bussen zelf op te gaan halen! Dan til je je een hernia. Vraag je collectanten ze liever bij jou af te leveren.” Staat genoteerd, Chris!

Wil jij je ook inzetten als collectant? Meld je dan snel aan!