Over reumatoïde artritis

Het verloop van reumatoïde artritis is bij iedereen anders. Het hoeft daarom niet te betekenen dat je niet oud kan worden met reumatoïde artritis.

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem ziet goede lichaamscellen aan voor kwade indringers die het wil opruimen. Tijdens dit proces ontstaan pijnlijke ontstekingen in gewrichten, pezen, spieren of organen. Over de oorzaak van reumatoïde artritis is nog lang niet alles bekend. Er is meer onderzoek nodig.

Levensverwachting bij reumatoïde artritis

Het verloop van reumatoïde artritis is bij iedereen anders. Of het hebben van reumatoïde artritis invloed heeft op jouw levensverwachting kunnen wij niet zeggen. Wat we wel weten is dat de behandelingen van RA tegenwoordig heel goed zijn.

Als je reuma krijgt, komen er veel vragen en onzekerheden op je af. Ook deze vraag: heeft RA invloed op mijn levensverwachting? Kan ik er oud mee worden? Maak jij je zorgen over deze vragen, dan raden we je aan ze te bespreken met jouw eigen reumatoloog en reumaverpleegkundige. In een gesprek krijg je persoonlijke antwoorden en informatie en vaak helpt het je om te gaan met onzekerheden. 

Belang van een gezonde levensstijl

Erfelijkheid blijkt geen grote rol te spelen bij reumatoïde artritis. Omgevingsfactoren lijken daarom meer van belang. Zo hebben mensen die roken een grotere kans op het krijgen van RA dan mensen die niet roken. Ook gezond eten en leven lijkt van invloed op de klachten. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan.

Meer weten?