Hebben mensen met een auto-immuunziekte die afweeronderdrukkende medicijnen slikken genoeg aan 2 prikken tegen corona? Sinds begin dit jaar loopt het Nederlandse onderzoek dat antwoord op deze vraag probeert te vinden. Er was namelijk onzekerheid of de coronavaccins hen wel genoeg beschermen en voor hoe lang.

Eerste resultaten bekend

Op dit moment doen ruim 3000 deelnemers mee aan de zogeheten T2B-COVID studie. Gezien de onzekerheid bij veel patiënten over de vaccinatie tegen COVID, is besloten om de belangrijkste voorlopige resultaten openbaar te maken. Op basis van de eerste 1500 deelnemers concluderen de onderzoekers dat het overgrote deel van mensen met een auto-immuunziekte na de tweede prik beschermende antistoffen heeft aangemaakt. Er is nauwelijks verschil met mensen die geen auto-immuunziekte hebben. Deze mensen zijn ook in deze studie zijn opgenomen.

Niet bij alle middelen goed beschermd

Bij 3 afweeronderdrukkende middelen is gebleken dat patiënten die hiermee behandeld worden, minder goed antistoffen kunnen aanmaken. Dat zijn rituximab, ocrelizumab en fingolimod. Onderzoeker dr. Filip Eftimov (Amsterdam UMC) zegt hierover: ‘Patiënten die geen of minder antistoffen aanmaken na vaccinatie kunnen overigens nog steeds – in meer of mindere mate – beschermd zijn. Ook bij afwezigheid van antistoffen kan een ander type afweer bescherming bieden tegen COVID, maar daar weten we nu nog te weinig van.’

Nooit volledige bescherming

De onderzoekers benadrukken dat de antistoffen die ontstaan door vaccinatie nooit volledige bescherming bieden tegen besmetting met het virus. Maar er is wel veel bewijs dat vaccinatie zeer goed beschermt tegen ernstige ziekte en opname op de intensive care. Hoe lang de bescherming tegen COVID aanhoudt, wordt nog onderzocht.

Voorlopige resultaten

Voor de meeste gebruikers van afweeronderdrukkende medicijnen biedt het onderzoek meer zekerheid over het nut van de coronavaccinatie. Maar het zijn wel voorlopige resultaten. Mogelijk wordt straks bij meer geneesmiddelen vastgesteld dat vaccinatie minder goed werkt. Nog niet alle afweeronderdrukkende middelen onderzocht. In de loop van oktober verwachten de onderzoekers de uitslagen van alle deelnemers met de verschillende medicijnen die zij nemen.

Onderzoek gaat door

De T2B-COVID-studie loopt ondertussen verder, waarbij de onderzoekers vragen hopen te beantwoorden waarvan de antwoorden nu nog ontbreken. Zoals bijvoorbeeld de vraag of een derde prik een extra beschermend effect heeft.

Veelgestelde vragen over coronavaccinaties

Heeft u vragen over de coronavaccinaties? ReumaNederland heeft antwoorden op de meest gestelde vragen. De informatie is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.

Bron nieuwsbericht: Amsterdam UMC