De internationale studies naar corona en reuma richten zich vooral op het verzamelen van gegevens van mensen met reuma die door corona zijn geïnfecteerd. In de toekomst hopen we hierdoor veel meer te weten over de invloed van reumamedicijnen op het verloop van corona. En bijvoorbeeld over: komt corona vaker voor bij mensen met reuma die medicijnen gebruiken?

Studies in Nederland

Ook in Nederland zijn de onderzoekers druk aan de gang met het opzetten van onderzoeken onder mensen met reuma. Er zijn zoveel vragen over het coronavirus en reuma. Neem bijvoorbeeld de vraag of er verschil is tussen mensen die hun afweeronderdrukkende medicijnen blijven doorgebruiken en mensen die daar tijdelijk mee stoppen bij een corona-infectie.

Het merendeel van deze onderzoeken verkeert in een aanloopfase. Voordat een onderzoek van start kan gaan, moet het namelijk voldoen aan verschillende eisen en voorwaarden. Dit om ervoor te zorgen dat zo’n onderzoek de juiste opzet heeft en veilig is om aan mee te doen.

Meedoen aan onderzoek in Amsterdam

Eén onderzoek is al wel door die eerste fase heen en je kunt je daarvoor aanmelden als je patiënt bent bij Reade of het AMC of VUmc in Amsterdam. Het gaat om een studie die door behandelcentrum Reade in Amsterdam wordt gedaan onder mensen met reumatoïde artritis, artritis psoriatica en Axiale SpA (ook wel de ziekte van Bechterew genoemd).

De onderzoekers willen te weten komen hoeveel patiënten met een reumatische aandoening het coronavirus hebben doorgemaakt. En daarbij gaan kijken of de medicijnen die deze mensen gebruiken, invloed hebben op het verloop van de infectie. Ook zal er dan een vergelijking worden gemaakt met mensen die geen reumatische aandoening hebben.

Meer informatie over dit onderzoek?

Heb je interesse om aan dit onderzoek mee te doen?
Kijk voor meer informatie over het onderzoek en de voorwaarden om je aan te melden op de website van Reade.

Wil je graag deelnemen aan dit of aan andere onderzoeken naar reuma? Houdt onze speciale webpagina ‘Deelnemen aan onderzoek’ in de gaten.