In de lage doseringen die reumapatiënten krijgen voorgeschreven blijken de negatieve bijwerkingen, waar prednison om bekend staat, veelal uit te blijven. In dit artikel uit het ReumaMagazine (editie 3, 2016) legt Boers uit waarom hij prednison een prima medicijn vindt, en waarom het belangrijk is hier onderzoek naar te doen. Voor het onderzoek zijn nog deelnemers nodig, zie de oproep hieronder.

To be able to view this content you need to accept the cookies that come from this third party.

Gezocht: mensen van 65 jaar of ouder met reumatoïde artritis

Voor dit grote Europese onderzoek worden (ook) in Nederland deelnemers gezocht. Het onderzoek richt zich op het verbeteren van de behandeling van Reumatoïde Artritis met prednisolon. Zestien Nederlandse ziekenhuizen doen mee en er zijn 200 mensen nodig die willen deelnemen.

U kunt deelnemen aan het onderzoek als u voldoet aan de volgende criteria:

  • u bent 65 jaar of ouder
  • u heeft een niet helemaal rustige reumatoïde artritis
  • de huidige behandeling heeft niet het gewenste effect
  • u bent onder behandeling (of zou onder behandeling willen komen) in één van de 16 deelnemende ziekenhuizen:

Antonius ziekenhuis, Gelre ziekenhuis, Haga ziekenhuis, LUMC, Maasstad ziekenhuis, Meander medisch centrum, Medisch centrum Leeuwarden, Medisch centrum Zuiderzee, MUMC, Radboudumc, UMCG, UMC Utrecht, VUmc, Viecuri ziekenhuis, Zuyderland ziekenhuis en Reade (centrum voor revalidatie en reumatologie).

Voldoet u aan deze criteria en wilt u meer weten of u aanmelden? Klik dan hier voor de contactgegevens van het onderzoeksteam.

Prednison wordt afgeschilderd als een horrormedicijn, terwijl het bij RA vrijwel alleen gunstige effecten heeft.
Prof. Dr. Maarten Boers VUmc/Reade
maarten boers

Samenvatting

Het reeds zestig jaar oude medicijn prednison heeft een negatief imago. Terwijl het voor mensen met reuma, en vooral met reumatoïde artritis, vrijwel alleen gunstige effecten heeft. “Daarom leek het mij belangrijk om dit nu eens goed uit te zoeken.” zegt Maarten Boers, hoogleraar Klinische Epidemiologie bij het VUmc.