Gewrichtsinjectie kan mogelijk in de toekomst ook mensen helpen

Honden met artrose hebben baat bij een nieuwe pijnbehandeling: een injectie die lokaal in het gewricht een pijnstiller afgeeft met langdurige werking. Mogelijk kan de behandeling in de toekomst ook mensen helpen. Marianna Tryfonidou, hoogleraar aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht vertelt meer over het onderzoek, waaraan ReumaNederland heeft bijgedragen.

Injectie pijnstillers met langdurige werking

Bij de pijnbehandeling krijgen artrosepatiënten, in dit geval honden, een pijnstiller direct in het gewricht gespoten, legt de onderzoeker uit. Het gaat om het middel celecoxib (CXB), dat is een ontstekingsremmend medicijn (voor wie het precies wil weten, een zogeheten cyclooxygenase-2-remmer of COX-2-remmer). Bijzonder en belangrijk aan de behandelmethode is dat het langdurig werkt. Marianna Tryfonidou: “Na inspuiting wordt het middel namelijk gecontroleerd afgegeven in het gewricht. Hierdoor blijft de pijnstilling lange tijd werken. Met dit zogeheten gecontroleerde afgiftesysteem kunnen we patiënten met chronische artrose lokaal, veilig en effectief behandelen.”

Stap voor stap, met partners

Marianna Tryfonidou, dierenarts en hoogleraar aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoekt een nieuwe pijnbehandeling bij honden met artrose. De nieuwe behandeling die nu in Utrecht wordt toegepast, is afgelopen jaren stapsgewijs ontwikkeld. Hieraan werkten verschillende partners mee, waaronder het Universitair Medisch Centrum Utrecht, dat het project coördineerde, en ReumaNederland. Het onderzoek begon in het laboratorium om vervolgens te leiden tot een klinische studie bij hondenpatiënten die aan artrose lijden.

De behandelende dierenarts en de diereigenaren wisten niet welke behandeling hun hond kreeg: de nieuwe behandeling óf een placebo, een controlemiddel zonder werkende bestanddelen. De baasjes van de honden beoordeelden vervolgens het welzijn en de kreupelheid van hun huisdier. Ook keken de onderzoekers naar het looppatroon van de honden. Daarmee konden ze achterhalen in hoeverre de gewrichten pijnvrij waren.

De dieren bleven pijnvrij

Van de honden met artrose die de nieuwe pijnbehandeling kregen, bleef het grootste deel pijnvrij. Ook liepen ze niet meer kreupel. Dat maakten de onderzoekers op uit het looppatroon van de honden en een vragenlijst over welzijn en kreupelheid die de hond eigenaren hadden ingevuld. De eigenaren kregen na de behandeling normale, orale pijnstilling mee naar huis. Dat mochten ze hun hond geven als ze het idee hadden dat de pijn niet verminderde door de behandeling. Wat bleek? De honden die de nieuwe behandeling kregen, bleven pijnvrij. Slechts een klein deel van hen had na twee maanden aanvullende pijnstillers nodig, in tegenstelling tot de honden in de controlegroep. Zij hadden al binnen een week na de injectie aanvullende pijnstilling nodig.

Aantal mensen met artrose neemt toe

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoeningen bij mensen en gezelschapsdieren. Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan de gevolgen van artrose en dit aantal neemt alleen maar toe. Ook honden zijn in hun welzijn beperkt door artrose. Ze kunnen niet meer over het strand wandelen of achter een bal aanrennen. Tegenwoordig zien wetenschappers en artsen artrose niet meer als slijtage van het kraakbeen, maar als een gewrichtsziekte die gepaard gaat met langdurige ontsteking en die het gehele gewricht en bijbehorende weefsels aantast.

Uiteindelijk willen we álle artrosepatiënten helpen, dieren én mensen

Marianna Tryfonidou: “Deze innovatieve behandelmethode is ontwikkeld omdat we uiteindelijk, in de toekomst graag álle artrosepatiënten effectief en langdurig willen kunnen helpen. Zowel dieren als mensen.”

De intentie van de dierenarts en haar collega-onderzoekers van het UMCU is om  in 2025 vervolgstudies bij mensen te doen. Mogelijk kan de nieuwe pijnbehandeling voor honden met artrose straks ook mensen met deze chronische ziekte helpen.

Meer lezen:
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Osteoarthritis and Cartilage. Je kunt het hier lezen.