Een lage dosis prednisolon zorgt voor minder pijn bij mensen met handartrose. Ook kunnen zij hun handen beter gebruiken door de behandeling met dit medicijn. Dit blijkt uit onderzoek onder 92 patiënten door het LUMC, gefinancierd door ReumaNederland. Wel kwamen de klachten terug wanneer de proefpersonen stopten met de behandeling. De onderzoekers denken dat prednisolon een nieuwe behandelmogelijkheid is om tijdelijk de klachten van handartrose te verminderen.

Mensen met handartrose hebben vaak ontstekingen in de vingers. Door die ontstekingen hebben ze pijn en kunnen zij hun handen minder goed gebruiken. Op dit moment bestaat de behandeling ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), als crème of tablet, tegen de klachten.

Bestaande behandelingen niet altijd voldoende
‘Meestal worden de pijnstillers gecombineerd met bijvoorbeeld handoefeningen of gebruiken mensen met handartrose hulpmiddelen om hun klachten verminderen’, vertelt arts-onderzoeker Féline Kroon van het LUMC. ‘Maar, we weten dat de bestaande behandelingen niet altijd voldoende zijn. Daarom hebben we onderzocht of prednisolon verbetering kan brengen. Het medicijn wordt bij andere vormen van reuma gebruikt tegen ontstekingen, maar er was nog niet goed onderzocht of het ook bij handartrose de ontstekingen en daardoor de klachten kan verminderen.’

Deelnemers in 2 groepen verdeeld
Aan het onderzoek deden 92 mensen met handartrose mee, die pijn hadden en tekenen van ontsteking in de vingergewrichten. Ze werden in 2 groepen verdeeld. De helft van deze mensen kreeg 6 weken lang 10 milligram prednison per dag. De andere helft kreeg een nepmedicijn, ook wel placebo genoemd. Na 6 weken werden de klachten tussen de twee groepen deelnemers vergeleken. Hierna gingen deze mensen in 2 weken tijd de medicijnen afbouwen. En daarna volgden nog eens 6 weken zónder pillen en uiteindelijk werden de 2 groepen deelnemers na 14 weken opnieuw met elkaar vergeleken.

Duidelijk minder pijn door prednisolon
Bij de mensen die prednisolon kregen, waren de klachten een stuk verminderd. ‘We zagen dat die patiënten duidelijk minder pijn hadden’, aldus Féline Kroon. ‘We vroegen alle mensen die meededen om de hevigheid van hun pijn aan te geven op een schaal van 0 en de 100. Gemiddeld nam de pijn bij de mensen die prednison kregen, bijna met 22 punten af. Bij de mensen die placebo (het nepmedicijn) kregen was dit maar 5 punten. Ook konden de mensen die prednisolon kregen hun handen duidelijk beter gebruiken. Daarnaast was er na 6 weken duidelijk minder ontsteking in de vingergewichten te zien. Dat konden we zien door een echo te maken.’

Tijdelijk inzetten bij verergering van de klachten
De verbetering was wel maar tijdelijk: na stoppen met de behandeling was er geen verschil meer tussen de 2 groepen deelnemers: zij hadden weer evenveel pijn en andere klachten. De onderzoekers raden de behandeling alleen kortdurend aan. ‘Behandeling met prednisolon lijkt een goede manier om tijdelijk pijn en beperkingen te verminderen bij mensen die te maken hebben met een opvlamming van de handartrose’, vertelt hoofdonderzoeker professor Margreet Kloppenburg. ‘Prednisolon kan bijwerkingen geven bij langer gebruik. Daarom raden wij langdurige behandeling met dit medicijn niet aan.’ Margreet Kloppenburg is reumatoloog en expert op het gebied van handartrose.

‘Bespreek het met je arts’
‘Er is meer onderzoek nodig naar juiste dosis prednisolon bij handartrose en hoe lang je het het beste kunt gebruiken’, besluit professor Kloppenburg. ‘De behandeling is niet vanzelfsprekend voor iedereen met handartrose geschikt. Als je handartrose hebt, raden we aan om met je arts te bespreken of een korte kuur met prednisolon voor jou geschikt is.’

De resultaten uit het onderzoek zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet

Meer lezen over artrose? Bekijk onze uitgebreide informatie.

Reacties

  • Hallo Heleen,
   Vanwege reuma en artrose in mijn nog functionerende hand slik ik al meer dan 10 jaar prednisolon. Om botproblemen te vermijden, is alendroninezuur voorgeschreven, 1x 70 mg per week. Het werkt, in elk geval bij mij.

   • Dicky Bastmeijer says:

    Ik heb 10jaar lang prednison gebruikt met gevolg dat ik de hele bol van de schouder kwijt ben en de bjnieren niet meer werken
    Dus ik kan alleen maar bang zijn voor prednison

    • Hoi Dick,

     Ik gebruik inmiddels 15 jaar prednison en zit nu sinds korte tijd op 2.5 mg maar ben erg moe en zit niet lekker in mijn vel. Ik vraag me ook af of mijn bijnieren weer zelf de prednison aan kunnen maken of dat het juist niet lukt. Hoe weet u dat ze niet meer werken, kun je dat meten?

   • Hornman

    Ik slik ook prednison ( regelmatig stoot kuren soms 2x per maand soms maar 1 x keer per maand ) en 3 per week antibiotica ik moet het slikken voor mijn longen met andere medicatie ik heb ook artrose en ze gaan nu ook reuma onderzoeken daar bij 4 x knieprothese gehad .. ik moet zeggen als ik prednison slik ik minder pijn heb aan me gewrichten handen benen voeten Rug nek heup schouders ..ik krijg ook alendroninezuur een keer per week en gaat tot nu toe goed kans met vallen en breken is wel wat hoger maar je moet schikken tussen andere zaken dus eigenlijk tot nu toe goed te doen ..ik hoop alleen een keer zonder pijn te leven en zonder ontstekingen in me lichaam ..p.s ik ben nog niet zo heel oud .. ik wens iedereen sterkte en een goed 2020 vriendelijk groet sonja

   • Ik heb jaren alendroninezuur geslikt en kreeg nu van 3 kanten te horen dat het nadelig op je botten of kraakbeen kan gaan werken.
    Apotheek, tandarts en reumatoloog hadden alle drie hetzelfde verhaal afzonderlijk van elkaar.
    Ik ben meteen gestopt.

   • Hinnion rita says:

    Ik gebruik prednisolon voor gans mijn lichaam reeds 7 maanden (2 pil.)per dag.ik ben daar goed van maar het zet hem op mijn ogen(waardigheid)en opgeblazen wat kan men doen

   • Ik gebruik ook al 12 j prednisolon en probeer af te bouwen naar 7 mgr per dag wat moeizaam gaat. ‘K zit nu op 5x 7 1/2 en 2x 10mg per dag. Alendrolinezuur heb ik veel last van: zuurbranden en soms blijft voedsel hangen in de slokdarm.
    Ik heb osteoperose met twee gebroken wervels, veel pijn.
    Er wordt mij veel medicatie geadviseerd maar daar ik erg medicijn gevoelig ben durf ik niet te veranderen.

  • Yvonne wegerif says:

   Ik heb zo’n pijn mijn handen daar ik ook artritis en artrose en de ziekte van bechterhef hebt en ook suikerpatient ben mag ik dit medicijn ook gebruiken gr Yvonne wegerif

 • Wouter ~ ReumaNederland says:

  Beste Heleen,

  Van cortison-injecties is bekend dat het kraakbeen kan verslechteren, maar dat is alleen als er regelmatig injecties in het gewricht zelf worden gegeven. Hier gaat het om een tijdelijke behandeling met prednisolon als pil. Bij langdurig gebruik kan prednisolon wel de botten aantasten (osteoporose), maar over kraakbeen is niets bekend. De bloedsuikerspiegel kan inderdaad veranderen, waardoor het voor diabetici soms niet mogelijk is om prednisolon te nemen.

 • Heb voor het ogenblik PIParthrose aan vinger, inflammatie van de extensoren aan de hand en een ontsteking van de pezen duim en extensor capri brevis. Cortisone opgedreven van 6 Mg medrol naar 20 en terug afgebouwd. Nu blijf ik op tien steken anders verhoogd de pijn terug. Maar je kan toch niet hele tijd op 10 blijven.

 • N.j. de Jonge says:

  Ik heb veel baat met de prednison. Ik slik 2,5 mg per dag, alleen de vrijdag en de maandag niet. Dit werk bij mij beter dan de reuma medicatie.
  Ben er blij mee, zo kan ik mijn werk gewoon blijven doen.

 • Jaren geleden kwamen er pijnklachten in de vingers. Voorschrift was iedere dag pijnstillers. Dat hielp. Ongeveer twee jaar later kwamen zeer hevige acute pijnen in spieren van ledematen. Gedurende een halve dag. Reumatoloog noemde het spierreuma. Hij ontdekte een zeer ernstige leverontsteking die zeer waarschijnlijk ontstaan is door de pijnstillers. Toen eerst een rustperiode zonder enig medicijn. Lever geheel hersteld. Uiteindelijk een kuur met Prednisolon: start 15mg en daarna zeer langzaam afgebouwd naar 0mg. Alle pijnen zijn tijdens de kuur en daarna twee jaar lang weggebleven. Nu toch weer op herhaling met weer dezelfde kuur die afgebouwd wordt. Sinds start weer pijnvrij. Ook geen hoofdpijn of zo.

  • Joop Hoogland says:

   Ik gebruik al twee en een half jaar prednison.
   In het begin een hogere dosering en nu (het laatste half jaar 5 mg. per dag)
   Hoelang kan ik hiermee doorgaan?
   Ik had spierreuma en mijn klachten zijn bijna helemaal weg.
   De huisarts zei dat het geen kwaad kon om ermee door te gaan omdat ik er daardoor beginnende ontstekingen mee kon voorkomen.

   • Lien Gerard says:

    Geweldig dat je het redt met 5mg. Dit is echt weinig en de geadviseerde ondergrens die je blijvend kunt gebruiken is 7mg per dag.
    Succes verder!

 • Joop Hoogland says:

  Ik gebruik al twee en een half jaar prednison.
  In het begin een hogere dosering en nu (het laatste half jaar 5 mg. per dag)
  Hoelang kan ik hiermee doorgaan?
  Ik had spierreuma en mijn klachten zijn bijna helemaal weg.
  De huisarts zei dat het geen kwaad kon om ermee door te gaan omdat ik er daardoor beginnende ontstekingen mee kon voorkomen.

  • Ik heb al van af 2011 spierreuma en gebruik nog steeds prednison.
   Ik heb het geprobeerd af te bouwen heel langzaam…..in 2016 was ik pijnvrij zonder medicijnen, maar in 2018 kwam het weer terug, en nu zit ik nog steeds aan de prednison wel een half tabletje.Ik let erg op mijn voeding
   In januari moet ik weer naar de reumatoloog en hoop ik het weer af te bouwen. En natuurlijk hoop ik dan dat het een tijdje weg blijft.
   Ik probeer stress te vermijden, want ik denk dat dat bij mij de oorzaak is…
   Ik let erg op mijn voeding, rook niet, en weinig alcohol, maar ik ben wel een bezig bijtje,,,,,,merk dan wel als ik te veel doe dat dat invloed heeft op mijn reuma!

   • Ben een vrouw van 86 slik sinds een jaar prednison ben begonnen met 30 mg vanwege een knie waar niks meer aan gedaan kon worden ben steeds aan het afbouwen geweest en staat nu een paar maanden op 1 dag20 mg en 1 dag 15 mg heb veel last van bijwerking opgeblazen gezicht veel vocht veel aangekomen last met mijn ogen en ga zo maar door is er dan niks anders dan prednison

 • S.Gonggrijp says:

  Ik heb sinds verleden jaar artrose in mijn rechterhand en sinds twee weken erg veel pijn. Mijn fingers hebben geen gevoel meer Ik gebruik nogal veel medicijnen wegens hartfalen .Ik lees deze berichten
  Voor het eerst zou Predison iets voor mij zijn?

   • Heb 6 en een half jaar prednison gebruikt vanaf mijn 65ste jaar. Volgens de statistieken kom je er na 5 j ook niet meer vanaf. Na 2 mislukte pogingen met afbouwen toch helemaal klachtenvrij geworden. In dat opzicht is prednison een wondermiddel. Maar nu ben ik 81 j en ga deze week naar een reumatoloog voor behandelen van mijn sinds kort opgekomen hand artrose. Daar heb ik in mijn lange leven nooit last van gehad. We zullen zien …..

 • Pieter niestadt says:

  Heb spierreuma slik al 2,5 jaar pretnison al 2 x fgebouwd en toch weer opnieuw met 3 tabletten begonnen alle bijwerkingen openbaren zich bij mij het enige waar ik last van heb is moeilijk lopen veel omvallen dikke buik dik gezicht tranende ogen mijn bloedwaarde is 45 nu las ik over een nieuw medicijn leflunomide zou dat iets voor mij zijn

 • Ik had veel last van pijn in mijn handen door artrose,heb in beide handen het trapezium botje laten verwijderen en ben pijn vrij. gebruik alleen glucosamine wat voor mijn heupen en knieen goed werkt nu mijn schouders nog

 • Ik slik ook prednison ( regelmatig stoot kuren soms 2x per maand soms maar 1 x keer per maand ) en 3 per week antibiotica ik moet het slikken voor mijn longen met andere medicatie ik heb ook artrose en ze gaan nu ook reuma onderzoeken daar bij 4 x knieprothese gehad .. ik moet zeggen als ik prednison slik ik minder pijn heb aan me gewrichten handen benen voeten Rug nek heup schouders ..ik krijg ook alendroninezuur een keer per week en gaat tot nu toe goed kans met vallen en breken is wel wat hoger maar je moet schikken tussen andere zaken dus eigenlijk tot nu toe goed te doen ..ik hoop alleen een keer zonder pijn te leven en zonder ontstekingen in me lichaam ..p.s ik ben nog niet zo heel oud (55 Jaar) .. ik wens iedereen sterkte en een goed 2020 vriendelijk groet sonja

 • Wim Koekkoek says:

  Ik ben een gepensioneerd huisarts en kreeg eind oktober 2015 last van handen, voeten, knie, waarvoor ik naar reumatoloog ging: artrose. Gebruikte lange tijd naproxen en maagbeschermer en glucosamine, met matig resultaat, totdat ik in een medisch blaadje las over de trial in Leiden. Toen ook gestart met 10 mg prednisolon voor 6 weken wat direct geweldige verbetering gaf en daarna heel langzaam afgebouwd, naar 0. Heb er zeker wel een jaar over gedaan, maar nog steeds klachten vrij!( ongeveer 2,5 jaar na de laatste pil)
  Gezien de alom heersende angst voor bijnierschorshormonen, cq prednisolon, heb ik contact opgenomen met het Lareb omdat moeilijk te vinden was welke dosis welke bijwerkingen gaf. Hoorde daar dat 5 mg als fysiologisch beschouwd kon worden, dus dat er van die dosis geen bijwerkingen te verwachten waren. Ik vraag me dan ook af of de uitkomsten van de Leidense trial anders geweest zouden zijn als er langer een lage dosis gebruikt zou zijn.
  N =1, mijn geval dus, is nog geen bewijs dat dat het beste is voor iedereen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *