Werving van collectanten

Op deze pagina vind je handige tips, ideeën én materialen voor het werven van collectanten. Zo kun jij als organisator en wijkhoofd zelf aan de slag. We hebben zowel printbare als digitale werfmaterialen zodat je kunt kiezen wat bij jou past.

Inhoud van deze pagina

 • Beginnen met werven: wie zoek je en waar?
 • Werven aan de deur: briefjes in de bus doen
 • Werven in de buurt: flyers ophangen in openbare ruimten
 • Werven via een oproep in de buurtapp
 • Werven via sociale media
 • Werven via lokale media: met een persbericht
 • Werven via lokale media: met een fotobericht
 • Beginnen met werven

  Wie zoek je en waar?

  Om zo succesvol mogelijk te werven, is voorbereiding het halve werk. Bekijk daarvoor ons stappenplan:

  Stroomschema collecte
 • Werven aan de deur

  Briefjes in de bus doen

  Werven aan de deur is nog steeds een van de meest effectieve manieren om nieuwe collectanten te vinden. Om het makkelijk te maken hebben wij briefjes ontworpen die je kunt printen en bij mensen in de bus kunt doen.

  Werven aan de deur

  1. Meenemen:
   Wij hebben flyers ontworpen in A4-formaat en A5-formaat die je zelf makkelijk uit kunt printen. Dat kan in kleur óf in zwart-wit. Wil je het persoonlijk maken? Dan kan je op de flyer jouw naam en contactgegevens invullen.
  2. Aanbellen:
   Kies een moment waarop je denkt dat de meeste mensen thuis zijn, bijvoorbeeld rond etenstijd. Maak het persoonlijk door te vertellen dat je zelf ook vrijwilliger bent in de buurt. Dat wekt vertrouwen op. Vertel ook hoe lang het collecteren duurt (2 à 3 uurtjes in eigen buurt), dan weten mensen waar ze aan toe zijn.
 • Werven in de buurt

  Posters ophangen in openbare ruimten

  Werven in de buurt door het ophangen of neerleggen van posters kan succesvol zijn. Heb je enthousiaste collectanten die jou wel willen helpen met werven? Top! Doe dit wel in of dicht bij de buurten waar jij collectanten nodig hebt.

  Om het makkelijk te maken hebben wij flyers ontworpen die je alleen nog maar hoeft te printen (in kleur óf in zwart-wit). Je kan op de flyer als je dat wilt jouw persoonlijke gegevens schrijven:

  We hebben ook een poster ontworpen met een QR-code die mensen kunnen scannen om zich aan te melden als collectant.

  Manieren van werven in de buurt

  1. Hang de uitgeprinte posters op in de lokale supermarkt, bibliotheek of andere openbare ruimtes.
  2. Deel flyers uit bij de lokale supermarkt, winkelcentrum of een andere drukke plek in de wijk. Samen is wel zo gezellig!
  3. Vergeet lokale sportclubs en bedrijven niet! Misschien willen mensen ons wel in teamverband helpen. Bijvoorbeeld door met zijn allen één avond te collecteren. Laat eventueel een stapeltje flyers achter.
 • Werven via een oproep in de buurtapp

  Een oproep doen in de buurtapp

  Nog een manier om jouw buren te bereiken, is een oproep in de buurtapp. Het fijne is dat mensen jou al kennen en je ze op een snelle manier persoonlijk kan benaderen. Heb je een buurtapp? Maak dan zelf een berichtje of kopieer onderstaande bericht:


  Hoi buurtgenoten!

  Van 17 tot en met 22 maart 2025 is de collecteweek van ReumaNederland. Met slechts 2 uur van je tijd kan jij een steentje bijdragen voor mensen met reuma en artrose. Wil je mij meehelpen? Laat het me dan weten. 

 • Werven via social media

  Een social media post maken

  Wil jij graag online nieuwe collectanten werven voor ReumaNederland? Dan is sociale media een goed middel om in te zetten. Het beste is om de posts en berichten zo persoonlijk mogelijk te maken. Dus met eigen beeld (filmpjes werken het beste!), bijvoorbeeld van de wijk waar je collectanten zoekt. En eigen tekst. Dat zorgt voor herkenbaarheid en wekt vertrouwen op.

  Maak je liever gebruik van onze berichten. Kopieer dan het voorbeeld hieronder:

  • Kopieer de volgende tekst:
   Ik kan jouw hulp goed gebruiken!
   Van 17 tot en met 22 maart 2025 is de collecteweek van @ReumaNederland. Nog steeds heeft reuma een grote impact op het dagelijks leven van meer dan 2 miljoen Nederlanders. Mensen die wel willen, maar niet moeiteloos kúnnen meedoen in de maatschappij. Dat is de pijnlijke realiteit van reuma. Door te collecteren halen we geld op voor onderzoek naar betere behandelingen. De collecte is dus enorm belangrijk. Wil je ook meehelpen? Word dan collectant. Met slechts 2 uur van je tijd kun je al helpen. Meld je hier aan: www.reumanederland.nl/wordcollectant #reumanederland #collecteweek #collecte #collectant #reuma #dtv
  • Gebruik onderstaande foto:
   Klik op onderstaande foto, er opent zich een nieuw venster. Klik op de linkermuisknop en op afbeelding opslaan als…. Sla de foto op jouw computer op en voeg deze toe aan jouw bericht.
  Jill - collectantenwerving
 • Werven via lokale media

  Een persbericht versturen

  Wil jij een lokale krant of blad inzetten om collectanten te werven? Goed idee! Zo bereik je snel, veel mensen. Gebruik dit middel als aanvulling op het huis-aan-huis werven.

  Tips voor werven in lokale media

  • Timing:
   Lever het zo’n drie á vier weken voor de start van de collecteweek aan. Dan hebben kranten genoeg tijd om het te verwerken en zit je ook nog dicht genoeg op de actualiteit.
  • Gebruik de volgende tekst en vul de schuingedrukte woorden zelf in:

  Comité zoekt collectanten voor ReumaNederland Van 17 tot en met 22 maart 2025 is de collecteweek van ReumaNederland. Vrijwilligers van het collectecomité (plaats invullen) zoekt nog collectanten (evt. in buurt of straat invullen). Uw hulp is onmisbaar, want de impact van reuma op het dagelijkse leven van 2 miljoen Nederlanders is nog steeds enorm. Zoveel mensen die door reuma niet vrijuit kunnen leven, werken en bewegen. De pijnlijke realiteit van reuma mogen we niet accepteren. Want reuma genezen, dat kan en dat moet!

  Door 2 uurtjes te collecteren, draagt u bij aan een betere toekomst voor mensen met reuma.

  Helpt u mee?
  U kunt zich als collectant opgeven bij (naam invullen), bereikbaar via (telefoonnummer en/of mailadres invullen). U kunt ook een mail sturen naar: [email protected]

  • Stuur onderstaande foto mee:
   Redacties vinden het leuk om een foto te krijgen. Klik op onderstaande foto, er opent zich een nieuw venster. Klik op de linkermuisknop en op afbeelding opslaan als…. Sla de foto op uw computer op en stuur deze mee bij het persbericht.
  Jill - collectantenwerving - liggend
 • Werven via lokale media: met een fotobericht

  Een fotobericht versturen naar de krant

  Wil jij een lokale krant of blad inzetten om collectanten te werven? Goed idee! Zo bereik je snel, veel mensen. Gebruik dit middel als aanvulling op het huis-aan-huis werven.

  Tips voor werven in lokale media

  • Timing:
   Lever het zo’n drie á vier weken voor de start van de collecteweek aan. Dan hebben kranten genoeg tijd om het te verwerken en zit je ook nog dicht genoeg op de actualiteit.
  • Stuur onderstaande foto mee:
   Klik op onderstaande foto, er opent zich een nieuw venster. Klik op de linkermuisknop en op afbeelding opslaan als…. Sla de foto op uw computer op en stuur deze mee bij het fotobericht.
  • Gebruik het volgende onderschrift voor het fotobericht en vul de schuingedrukte woorden zelf in:
   Te pijnlijk om te negeren. Er zijn steeds meer mensen met reuma in Nederland en steeds minder collectanten. Wilt u ook bijdragen aan een betere toekomst voor meer dan 2 miljoen mensen met reuma? Word dan collectant. Met 2 uur collecteren tussen 17 en 22 maart 2024 helpt u al mee. U kunt zich opgeven bij (naam invullen): telefoonnummer of mailadres invullen). Of via [email protected].
  Jill - collectantenwerving - liggend