Een initiatief van ReumaNederland

Tips voor grip op je werk

Als je een vorm van reuma hebt is het goed mogelijk om aan het werk te komen en te blijven. Of het nu in loondienst is, of als zelfstandige. Je kan veel zelf doen om de regie over je werksituatie te houden. Hieronder lees je tips die je kunnen helpen om met jouw klachten tijdens het werk om te gaan. Lees meer hoe je zelf aan het stuur staat.

Houd de regie

Alleen jij voelt hoe het met je gaat, ook tijdens het werk. Houd je grenzen in de gaten en wees je bewust van je grenzen. Heb je ideeën over mogelijke oplossingen?  Vaak zijn dat de beste oplossingen, want jij weet wat werkt voor jou.  Zo houd jij de regie zo veel mogelijk in eigen hand.

Als je in loondienst werkt, trek dan op tijd aan de bel bij je werkgever of de bedrijfsarts als je ergens tegenaan loopt. Werk je als zelfstandige? Bekijk op een creatieve manier hoe jij je werk anders kan aanpakken of andere opdrachten kan gaan doen en overleg waar nodig met je opdrachtgevers.

Blijf positief

Je hèbt een reumatische aandoening, maar je bènt jouw aandoening niet. Door reuma kan er veel veranderen in jouw leven. Als je altijd een gewaardeerde collega of zelfstandige was, hoeft dat niet te veranderen omdat je reuma hebt. Je behoudt jouw kennis en kunde, ook al heb je een aantal klachten. Probeer dat voor ogen te houden bij het zoeken naar jouw mogelijkheden. En blijf geloven in jouw kwaliteiten in je werk!

Leg uit wat je hebt en wat je kunt

De mensen in jouw werkomgeving weten waarschijnlijk niet zo veel af van reuma. Vaak kunnen ze het niet aan je zien, doordat reuma meestal onzichtbaar is.

Je doet er dus goed aan jouw collega’s uit te leggen welke vorm van reuma je hebt, wat jouw klachten zijn en waarbij je ondersteuning nodig hebt. Vertel dit bijvoorbeeld tijdens een werkoverleg.

Probeer duidelijkheid te bieden over jouw mogelijkheden op het werk. Zo snappen jouw collega’s en leidinggevende(n) beter dat je de ene dag wel energie hebt, terwijl je een dag later misschien minder kunt.

Zoek voor jezelf uit wat je aan werk aankunt als je een slechte dag hebt. Dan weten jouw collega’s wat ze minimaal van jou kunnen verwachten.

Het kan zijn dat je tegen onbegrip aanloopt. Dit is niet altijd te voorkomen. De ene persoon kan zich beter in jouw situatie verplaatsen dan de ander.

Neem je klachten serieus

Heb je tijdens je werk last van pijn, vermoeidheid of andere klachten? Of heb je een dag veel last van je reuma? Neem dit dan serieus. Als je in loondienst bent: geef je grenzen en je mogelijkheden op tijd aan aan je collega’s en je werkgever. Zij kunnen namelijk niet aan je zien hoe het met je gaat. Als zelfstandige kan je zelf  ‘spelen’ met je energieverdeling en de planning van je werk. Jij bent je eigen baas.

Vermoeidheid: verdeel je energie

Veel mensen met reuma ervaren dat vermoeidheid beperkend kan zijn op het werk. Misschien heb je iets aan de volgende tips:

  • Zoek voor jezelf uit wat jij nodig hebt om te kunnen werken, zoals een rustige kamer of een plek waar je even kunt rusten tussen de middag.
  • Verdeel je energie goed, pas je werktempo aan en neem regelmatig rustpauzes.
  • Wissel zwaar en licht werk met elkaar af en spreid jouw werk zoveel mogelijk over de week.
  • Kijk of je jouw werktijden aan kunt passen aan jouw mogelijkheden.
  • Onderzoek of er een mogelijkheid is om gedeeltelijk thuis te werken. Zo spaar je je energie die anders in reizen ging zitten.
  • Voorkom dat je werkdruk te hoog wordt.
  • Geef je grenzen op tijd aan.

Let op je lichaamshouding

Zorg er voor dat jouw lichaamshouding goed is. Voor sommige mensen kan het goed zijn om zoveel mogelijk zittend te werken. Het kan ook zijn dat je minder klachten krijgt als je jouw werkhouding kunt afwisselen door af en toe even te bewegen of te staan. Bij zware werkzaamheden heeft de manier waarop je jouw lichaam gebruikt vaak veel invloed op je klachten. Je kunt voor advies over de aanpassing van jouw werkplek of het doen van zware werkzaamheden terecht bij een ergotherapeut of een bedrijfsfysiotherapeut. 

Meer weten over jouw risico op overbelasting op je werk?

De website Hoe top werk jij? helpt je in een paar stappen om te weten te komen welke risico’s op overbelasting tijdens het werk je loopt, en wat je kan doen om die risico’s te verminderen.

Gebruik hulpmiddelen

Misschien kunnen speciale hulpmiddelen jou helpen? Bijvoorbeeld een aangepaste muis of toetsenbord?

Ben je zelfstandige? Bespreek met je boekhouder of de kosten van aanpassingen financieel aftrekbaar zijn bij de belastingen. De investering kan je helpen.

Heb je hulpmiddelen of aanpassingen nodig op het werk in loondienst? Praat hierover met je leidinggevende en met de bedrijfsarts of een ergotherapeut. Jouw werkgever kan onder bepaalde voorwaarden een vergoeding van het UWV krijgen voor aanpassingen.

Andere werkzaamheden?

Als jouw werk te zwaar voor je is, probeer dan te achterhalen wat het werk voor jou (te) zwaar maakt. Zijn het de werkzaamheden zelf, de deadlines of heb je te maken met onbegrip van collega’s of opdrachtgevers? Ga ook na of bijkomende klachten, zoals vermoeidheid, jou beperken in je mogelijkheden.

Bespreek met je leidinggevende de mogelijkheden om:

  • af en toe een korte pauze in te lassen
  • jouw uren anders over de werkweek te verdelen
  • of af en toe thuis te werken.

Hebben deze aanpassingen je onvoldoende geholpen? Overleg dan de mogelijkheden om (gedeeltelijk) andere taken te krijgen die beter bij jouw mogelijkheden passen.

Als alles al geprobeerd is, kan het soms een oplossing zijn om je om te laten scholen naar een andere functie. Zo kan je wellicht toch bij jouw bedrijf blijven werken.

Overleg en blijf communiceren

Belangrijk is om open te zijn en te overleggen met je collega’s, werkgever of opdrachtgever.  Hoe duidelijker jij bent, hoe gemakkelijker aanpassingen aan jouw werk zijn in te passen. Maak bijvoorbeeld gebruik van de bedrijfsarts, die je kan adviseren over bijvoorbeeld de aanschaf van hulpmiddelen of hoe je andere taken of werktijden kunt krijgen.

Of bekijk, als je zelfstandige bent, welke opdrachten beter bij jouw mogelijkheden passen. En wanneer of hoe je ze uitvoert. Het gaat uiteindelijk om het eindresultaat. Helder overleg met je opdrachtgever of werkgever blijft vaak de sleutel om samen tot een goede uitkomst te komen.

Laat je coachen

Of je nu in loondienst of als zelfstandige werkt, je kan persoonlijke begeleiding krijgen om grip op je werk te houden.

Bij het Centrum Chronisch Ziek en Werk vind je professionele coaches die zelf ervaring hebben met reuma. Overleg met je werkgever of je deze coaching kan krijgen of neem zelf contact op met het Centrum Chronisch Ziek en Werk

Wat gebeurt er als je je toch ziek moet melden? 

Er is een handige website om je op weg te helpen: de website mijn re-integratieplan.

Je maakt er gebruik van als je

  • een werkgever hebt en ziekgemeld bent
  • geen werkgever hebt en ziek bent
  • zelfstandige en ziek bent
  • jong gehandicapt bent.

Heb je gevonden wat je zocht?

Dit platform is mogelijk dankzij mensen zoals jij

Waardeer je alles wat er op Reuma.nl staat? Denk er dan eens over om ons te steunen, zodat wij dit platform kunnen blijven verbeteren.

Ik steun Reuma.nl