Artrose raakt mens en maatschappij
De pijn kwam uit het niets. Kroop van vlak boven haar knie naar haar heupen. En ging dwars door elke pijnstiller heen. In een jaar tijd kreeg ze twee nieuwe heupen. Maar nu zit de artrose ook in haar handen. Ingrid (59) is een van de 1,5 miljoen mensen in Nederland met artrose. En als we niets doen, zijn dat er in 2040 zelfs 2,3 miljoen. Oftewel: volksziekte nummer 1. Met alle gevolgen voor patiënten zelf, maar ook voor de samenleving.

Steeds meer beperkingen
Geen kracht
“Ik kreeg artrose in mijn duim”, vertelt Ingrid. “Er is een botje uit het duimgewricht verwijderd en vervolgens is op die plek een opgerolde pees uit de pols teruggeplaatst. Die fungeert als een soort ‘stootkussentje’. Helaas is die ingreep niet mogelijk voor de vingers van mijn rechterhand, waarvan ook het kraakbeen is versleten. Ik mis de kracht in mijn handen.
'Je hebt ze elke dag nodig'
Ingrid wil meer aandacht vragen voor de impact van artrose. Want: “Je handen, je knieën, je heupen… je hebt ze elke dag hard nodig. Daar sta je pas bij stil als je ze niet meer goed kunt gebruiken. Nog altijd is er geen échte oplossing voor artrose. En nog altijd wordt de ernst en omvang van deze ziekte enorm onderschat. Dat móét veranderen. Pijn is lang niet altijd zichtbaar. Ik vind het daarom belangrijk dat we blijven investeren in onderzoek.”
Artrosecijfers erger dan gedacht
De hoogleraar licht toe: “Artrose heeft een grote impact op iemands leven. Bewegen is pijnlijk en zorgt voor een enorme beperking van je mobiliteit. Verlies van werk kan het gevolg zijn, met alle financiële consequenties van dien. Niet alleen voor de mensen zelf, maar uiteindelijk voor de hele maatschappij.”
Ze vervolgt: “We moeten inzetten op een veel vroegere herkenning van klachten. Verder zijn voorlichting en onderzoek ontzettend belangrijk. Als we willen dat mensen straks voluit kunnen blijven werken en meedoen in de samenleving, dan moeten we de komende jaren hierin volop investeren.”
5 redenen waarom artrose moet stoppen
- De prognose: als we niets doen, is artrose de meest voorkomende ziekte in 2040.
- De realiteit: artrose is zeer pijnlijk en vermoeiend, en kan leiden tot verlies van werk.
- De sociale gevolgen: eenzaamheid, angsten, depressies en sociaal isolement.
- Meer gezondheidsrisico’s: door weinig bewegen kans op diabetes en hart- en vaatziekten.
- Stijging zorgkosten: die lopen naar schatting op tot 11,3 miljard euro in 2040.