Een vroege diagnose voor reuma voorkomt veel leed

Reuma is een progressieve ziekte in gewrichten en spieren. Een vroege diagnose voorkomt veel blijvende schade. Hoe langer de ziekte de kans krijgt om ongemerkt in je lichaam zijn gang te gaan, des te meer schade wordt er aangericht.

Veel mensen met reuma kunnen niet het leven leiden dat ze graag zouden willen. Dat kan en moet anders. Daarom zet ReumaNederland zich in om een vroegere diagnose mogelijk te maken. Zo kunnen mensen met reuma snel starten met de best passende behandeling en het leven weer oppakken.

‘Die struggle met jezelf is lastiger dan de ziekte’
Janneke was elf toen ze de diagnose jeugdreuma kreeg. Het pijnlijke verhaal achter een prachtig plaatje.
Janneke

Onderzoek naar vroegdiagnose

Reuma kan lange tijd onopgemerkt blijven. Doordat klachten simpelweg niet direct als reuma worden herkend. Uit onderzoek weten we dat er dan wel al allerlei immunologische veranderingen plaatsvinden in het lichaam.

Welke cellen en eiwitten spelen een rol in die vroege fase van reumatische ziekten? En zijn er zogeheten biomarkers waarmee je kan voorspellen of iemand met nog onduidelijke gewrichtsklachten ook daadwerkelijk reuma krijgt? Een extra uitdaging daarbij is dat patiënten hun klachten wél moeten opmerken en kunnen duiden, en dat de huisarts deze vervolgens weet te herkennen, zodat de patiënt kan worden doorgestuurd. Onderzoek op het gebied van vroegdiagnostiek richt zich op al deze facetten. 

Meer aandacht voor de pijnlijke realiteit van reuma

ReumaNederland vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de impact van reuma. Help jij mee?