“Dat we nog niet goed begrijpen hoe artrose ontstaat vind ik best frustrerend. Voor patiënten is er geen behandeling, alleen pijnbestrijding en beweegoefeningen. Mijn doel is dat we ervoor gaan zorgen dat we de ziekte kunnen remmen, of beter nog genezen”, zegt Van Osch.

Samen met haar team zoekt Van Osch naar een behandeling met stamcellen voor artrose, maar zo ver is het nog niet. “Wij kijken vooral naar kraakbeen dat beschadigd raakt. We willen begrijpen waarom kraakbeen uit zichzelf zo moeilijk herstelt en of we dat herstel van kraakbeen kunnen verbeteren.”

“We zitten nog met zoveel vragen. Waarom reageert kraakbeen zoals het reageert wanneer het een beetje kapot gaat. Waarom herstelt het lichaam dat kapotte kraakbeen niet en krijgen mensen artrose? Wat kunnen we doen om dit probleem op te lossen. Stamcellen kunnen een oplossing zijn.”

Alle antwoorden alleen vinden lukt niet en dus zoekt Gerjo samenwerkingen op. “Collega’s uit verschillenden vakgebieden werken samen in ons onderzoek. Ik ben trots op die samenwerking en op de kleine maar belangrijke stappen die we nu al zetten. Dat is mijn drijfveer: elke keer kunnen we een klein stukje van de puzzel leggen. Door nog meer onderzoek te doen lukt het ons hopelijk om de artrosepuzzel op te lossen, zodat er een behandeling voor artrose komt.”

To be able to view this content you need to accept the cookies that come from this third party.

9 maart 2020

Op zoek naar de beste stamcel voor nieuw kraakbeen

Kraakbeen dat kapot is, herstelt niet vanzelf. Artsen en wetenschappers zijn daarom hard op zoek naar manieren om het lichaam een handje te helpen, bijvoorbeeld met stamcellen. Maar, welke cellen zijn daarvoor het beste? Onderzoeker dr. Roberto Narcisi (Erasmus MC Rotterdam) gaat op zoek naar de beste...
1920_stamcellen-1024x576