In haar appartementje op driehoog, in de periferie van Rotterdam, woont mevrouw van de Kaay. Geen dag gaat voorbij dat ze niet wordt herinnerd aan haar reumatische klachten. Vooral de pijn en gebrekkige mobiliteit blijft een worsteling. Toch is bij de pakken neerzitten geen optie voor Van de Kaay. Net als ReumaNederland viert ze dit jaar haar 90e verjaardag. “Als ik niet zo’n doorzetter was, was ik nóóit zover gekomen.”

gree_2-768x331

Mevrouw Van de Kaay heeft een hoge leeftijd, maar is nog scherp van geest. Zo haalt ze graag herinneringen op over de Tweede Wereldoorlog (‘ik weet wat het is om honger te lijden’), de vele reizen die ze heeft gemaakt (‘mijn familie woont over de hele wereld’) en over haar kinderen en kleinkinderen (‘hun zie ik vaak: goddank’). Ze heeft de afgelopen 90-jaar nooit stilgezeten, al heeft ze door haar reuma wel veel in moeten leveren, vertelt ze.

Vroeger

“Hoe lang ik reuma heb? Poeh, toch al zeker dertig jaar. Ik heb het pas op latere leeftijd gekregen. Goddank! Het begon met pijn, dat weet ik nog wel. Vreselijke pijn in mijn gewrichten. Ik slik daar nu medicijnen tegen, maar vroeger waren die er nog niet. Ik zou mij geen raad weten als ik die medicatie niet had. Bovendien houdt de maatschappij nu meer rekening met mindervaliden. Vroeger was het doodnormaal als je twee uur moest wandelen. Dat kan ik nu echt niet meer, hoor!”

gree_3-768x768

Nu erger dan toen

Niet alleen ouderdom beperkt mevrouw van de Kaay fysiek. Door haar reuma moet ze ook bepaalde activiteiten laten die generatiegenoten nog wel kunnen, legt ze uit. “Ik vind het heel vervelend dat ik met mijn rollator niet meer naar de kerk kan lopen, terwijl die heel dichtbij is. Op een gegeven moment moet je dat accepteren, al is dat niet altijd even makkelijk.”

gree_4-768x331

Zestig paar sokken

“Ik heb ontzettend veel geborduurd en genaaid in mijn leven. Vroeger stond ik zelfs voor de klas om daar les in te geven. Dat kan nu niet meer, terwijl ik het heel leuk vind om te doen. Maar ik vind overal wel een oplossing op. Ik laat mij niet kisten, hoor. Zo ben ik veel gaan breien, dan heb ik minder last van mijn handen. Volgens mijn dochter heb ik nu al zestig paar sokken gebreid in de afgelopen jaren. Ik ben nu weer bezig met een nieuw paar sokken.”

gree_5-768x331

Waar een wil is…

Mevrouw van de Kaay is niet voor één gat te vangen. Zo reisde ze afgelopen juni nog naar Schotland om de bruiloft van haar kleindochter Leonie mee te maken, ondanks haar beperkingen. “Eerder trouwde mijn kleinzoon in Mexico en daar mocht ik niet naar toe van de arts. Maar voor Schotland kreeg ik wel toestemming. Ik had nooit gedacht dat ik nog op deze leeftijd daarnaartoe zou gaan met de boot. Gelukkig hield de bootmaatschappij veel rekening met mijn beperkingen. Dat was geweldig!”, vertelt ze glunderend.

gree_5-768x331

Hoop

Hoewel mevrouw Van de Kaay zich erbij heeft neergelegd dat ze zelf niet meer alles kan, hoopt ze wel dat de levenskwaliteit van mensen met reuma in de toekomst verder wordt verbeterd.

“Ik ben enorm dankbaar dat ik niet met reuma geboren ben: dat ik het pas op latere leeftijd kreeg. Door alle medicijnen en hulpmiddelen die er nu zijn, heb mij bij de ziekte kunnen neerleggen. Toch zou ik willen dat reumapatiënten in de toekomst nog mobieler kunnen zijn dan ik. En dat de pijn verder wordt weggenomen. Want die pijn… die pijn valt echt niet mee. Het zit door mijn hele lichaam. Dat hoop ik echt voor de mensen. ReumaNederland heeft nog genoeg werk te verrichten.”

Op vrijdag 18 november vieren wij ons 90-jarig jubileum met een bijzondere bijeenkomst in Scheveningen. Daar staan we stil bij wat de afgelopen decennia is bereikt op het gebied van reuma, en kijken we vooruit naar hoe we toe moeten werken naar een wereld zonder reuma. Met onder andere minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, prof. dr. Putters en violiste Kim Spierenburg.

Ook presenteren we een groot onderzoek met cijfers over leven met reumatische aandoeningen in Nederland. Anita Witzier, sinds 15 jaar ambassadeur van ReumaNederland, zal de dag presenteren. Voor thuisblijvers is de hele bijeenkomst live te zien op onze website en Facebookpagina: www.reumanederland.nl