Op het eerste gezicht is Bas een doorsnee jongetje zoals alle anderen. Hij speelt graag buiten en is dol op bordspelletjes zoals Risk. Maar al gauw komt zijn aandoening ter sprake. “Als ik veel plezier maak ga ik al snel over mijn grenzen heen. Dan vergeet ik eventjes dat ik reuma heb. Ik ben dan zo blij: op die momenten voel ik me gewoon een ‘normaal’ kind. Tot de volgende dag. Dan word ik wakker met opgezwollen knieën en super veel pijn in mijn vingers. Ik vind dat soms heel moeilijk”, vertelt Bas aarzelend. De 10-jarige zus van Bas heeft geen reuma. Dat zorgt ervoor dat hij zijn grenzen goed moet bewaken. “Ik kan niet op dezelfde manier spelen als mijn zus. Want dan kan ik de volgende dag niet meer lopen of naar school.”

De aandoening van Bas ontgaat zijn schoolgenootjes niet. Zo komt Bas weleens naar school in een rolstoel. “Ik moet iedere keer opnieuw uitleggen wat ik heb. Ook aan kinderen van andere klassen. Daar word ik soms zo moe van. Ik vind het niet vervelend om over reuma te praten, maar ik wil niet telkens uitleggen wat reuma is. Als ze te lang doorpraten zeg ik weleens: nu ga ik er niet meer over praten. Ik heb weer zin om te spelen, doei.” Daarom is het fijn dat zijn basisschool er aandacht aan besteedt. “Dat was erg leuk vond ik”, zegt Bas trots. Daarnaast krijgt Bas alle hulp die nodig is van zijn school, vertelt moeder Anke. “Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend voor veel andere kinderen met een beperking.”

bas-met-moeder-2-768x432

Eén keer in het jaar kan Bas ook steun vinden bij andere reumapatiëntjes. Tijdens het Jeugdreuma Weekend ontmoette Bas bovendien zijn vriendinnetje. “Ik hoef haar niks uit te leggen, dat is heel fijn. Als ik moet stoppen met spelen dan snapt zij dat. Zij krijgt ook pijn in haar knieën.”

Vroeger had Bas weleens moeite om zijn reuma te accepteren, verklapt Anke. “Dan wilde hij niet in een rolstoel zitten omdat hij bang was voor het oordeel van andere kinderen.” Maar dat lijkt nu beter te gaan, blijkt uit de verhalen van Bas. “Ik vind pretparken superleuk. Ik kan niet naar alle attracties, maar dat is oké. De attracties die ik leuk vind doe ik wel, die ik stom vind niet. Dan wacht ik gewoon rustig in mijn rolstoel. Ik moet toch een beetje rekening houden met mijn energie.”

Over de theatervoorstelling Brammetje Baas

Brammetje Baas is een theatervoorstelling die u ook naar de basisschool van uw kind of kleinkind kunt halen. Hij wordt verzorgd door Theater in School en gaat over bewegen. Maar, wat als bewegen niet makkelijk gaat omdat je jeugdreuma hebt? Wilt u meer weten over Brammetje Baas? Mail dan met [email protected].