Alle workshops duren een uur (55 minuten). De exacte tijden van de workshops worden later bekend gemaakt.

Sla de workshops die jij interessant vindt op door op de groene vink te klikken in de omschrijving van de workshop. Je kan het overzicht van jouw persoonlijke programma hier bekijken: mijn persoonlijke programma.

In deze workshop leert u beginselen van de neuro-biologie van het slapen: wat gebeurt er in het zenuwstelsel en met name in het brein als we slapen. Die kennis gebruiken we bij het kiezen van slaapbevorderend gedrag overdag en in de avond.

Een workshop met praktische handvatten die u gelijk kunt gaan toepassen.

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Tijdens de clinic maak je kennis met de techniek van Nordic Walking.

Nordic Walking is een wandeltechniek waarbij je stokken (poles) gebruikt. Hierdoor wandel je effectiever doordat ook je rug-, schouder- en armspieren actief meedoen. De gewrichten in benen en heupen worden door de techniek juist ontlast. Deze techniek stelt je in staat om je wandeltempo op een prettige manier op te voeren.

We beginnen de clinic met een warming up waarin aandacht is voor je balans en stabiliteit. Vervolgens leer je de basis van de Nordic Walking techniek met de stokken. We sluiten af met een korte cooling down. Tijdens de clinic houdt de trainer rekening met jouw fysieke mogelijkheden. Zelfstandig kunnen lopen is voorwaarde voor deelname.

Workshop om 12.30 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen
Workshop om 14.00 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Sporten en bewegen is gezond. Voor mensen met reuma is beweging zelfs noodzakelijk. Zo kan krachttraining zorgen voor een afname van de ontstekingen, je voelt je minder moe, minder depressief en het kan zelfs de handfunctie verbeteren. Fitness is een laagdrempelige manier van bewegen met allerlei verschillende vormen van bewegen. Er zit bovendien altijd een fitnesscentrum in de buurt. Er zijn centra gespecialiseerd in reuma: de zogenaamde NL Actief Preventiecentra. Deze centra hebben een speciaal opgeleide bewegingsdeskundige.

Workshop om 11.00 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen
Workshop om 12.00 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

 

Deze workshop wordt gegeven door Jenneke Bouman, Martijn van Soest en Nienke Postma.

Steeds meer mensen met reuma vragen zich af of hardlopen met reuma mogelijk is. Er is groeiend bewijs dat het kan! Ook met ontstekingsreuma kun je van deze sport genieten. Op verzoek van ReumaNederland heeft de projectgroep ‘Hardlopen met Reuma’ een speciale workshop ontwikkeld voor mensen met reuma die (weer) willen hardlopen. Tijdens de workshop legt Jenneke uit waarom sporten goed voor je is nadat je de diagnose van een reumatische aandoening hebt gekregen. Martijn vertelt over hoe het hardloopprogramma is ontwikkeld en de resultaten van het onderzoek. Nienke geeft je een voorproefje van bewegen onder begeleiding.

Workshop om 11.00 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen
Workshop om 14.00 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Wij laten mensen met reuma kennismaken met de bokssport. Het levert positieve energie op. Je leert de basis van het boksen. Boksen is een fysieke denksport waar hand- en beencoördinatie van groot belang zijn. Tijdens onze workshop komen alle vijf de elementen van het boksen aan bod: kracht, snelheid, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen. Het hele lichaam wordt geprikkeld, je kan op je eigen niveau meedoen.

De workshop is voor iedereen toegankelijk, voor ons zijn er geen beperkingen.

Workshop om 13.30 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen
Workshop om 14.30 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Onderzoek in deze workshop wat je wél kan. Mensen met reuma die deze lessen volgen ondervinden na een aantal keer al veel positieve effecten en gaan ontspannen naar huis.

Dru yoga is toegankelijk voor jong en oud, met of zonder beperkingen en ook op een stoel uit te voeren. Het is een zachte en krachtige vorm van yoga waarbij je de gewrichten zacht, licht gebogen houdt. Zodra je de gewrichten ontziet, doen de spieren het werk en niet het skelet. Door Energy Block Release reeksen (serie van houdingen en bewegingen) stroomt de energie weer en worden blokkades opgeheven.

Workshop om 11.00 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen
Workshop om 12.00 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

In de workshop Stress en Ontspannen ligt het accent op ontspanning in plaats van bewegen. Er zijn verschillende manieren om te ontspannen. Begin bijvoorbeeld eens met een ontspannen houding, een houding waarin je voelt dat zoveel mogelijk spieren ontspannen zijn. Vaak is dit een zittende of liggende houding. Je kunt kleine bewegingen maken, waarbij je bepaalde spieren licht aanspant zodat die daarna dieper kunnen ontspannen. Door aandacht te geven aan de adembeweging voel je die beweging duidelijker in je buik en je borst.

Binnen de yogatraditie zijn er verschillende manieren voor het kalmeren van de ademhaling. Het kalmeren van de adem zorgt er ook voor dat je jezelf rustiger en kalmer voelt. En door dat ontspannen gevoel, is het makkelijker je aandacht meer naar binnen te richten en zo meer tot jezelf te komen.

In de workshop geeft Lianne tips en tricks om te leren ontspannen.

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Het kan heel confronterend zijn als je de dingen niet meer kunt doen zoals je ze eerder deed en je kunt het gevoel hebben dat je lichaam je in de steek laat. Dit kan (nog meer) stress met zich meebrengen en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat stress invloed heeft op het lichaam. Positief kan het een ommekeer betekenen naar acceptatie en verandering. Mindfulness kan een heel waardevolle rol spelen in een positieve ommekeer.

Tijdens deze workshop maak je kennis met mindfulness door diverse oefeningen te doen. Je leert om je eigen kracht in te zetten en zo goed om te gaan met stress, pijn en ziekte. Je krijgt handvatten hoe je bewust kunt worden van gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties.

Workshop om 14.00 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen
Workshop om 15.00 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Mini-training ReumaUitgedaagd!

Je hebt reuma en je bent aan het stoeien hoe je beter met onbegrip van je familie, vrienden of collega’s om kunt gaan. Of je wilt van anderen horen wat zij hebben gedaan om aan het werk te kunnen blijven. Misschien heb je pijn of ben je vermoeid en wil je weten wat je zelf kunt doen om dit te verminderen. Dan is de mini-training ReumaUitgedaagd! wellicht iets voor jou! Tijdens de workshop RU! besteden we aandacht aan één specifiek onderdeel van de training. In deze training gaat het dus over omgaan met pijn, vermoeidheid en emoties.

Daag je reuma uit en maak kennis met ReumaUitgedaagd!

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

 

Mini-training ReumaUitgedaagd!

Je hebt reuma en je bent aan het stoeien hoe je beter met onbegrip van je familie, vrienden of collega’s om kunt gaan. Of je wilt van anderen horen wat zij hebben gedaan om aan het werk te kunnen blijven. Misschien heb je pijn of ben je vermoeid en wil je weten wat je zelf kunt doen om dit te verminderen. Dan is de mini-training ReumaUitgedaagd! wellicht iets voor jou! Tijdens de workshop RU! besteden we aandacht aan één specifiek onderdeel van de training. In deze training dus het omgaan met onbegrip uit je omgeving.

Daag je reuma uit en maak kennis met ReumaUitgedaagd!

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Mini-training ReumaUitgedaagd!

Je hebt reuma en je bent aan het stoeien hoe je beter met onbegrip van je familie, vrienden of collega’s om kunt gaan. Of je wilt van anderen horen wat zij hebben gedaan om aan het werk te kunnen blijven. Misschien heb je pijn of ben je vermoeid en wil je weten wat je zelf kunt doen om dit te verminderen. Dan is de mini-training ReumaUitgedaagd! wellicht iets voor jou! Tijdens de workshop RU! besteden we aandacht aan één specifiek onderdeel van de training. In deze training gaat het dus over hoe je ermee moet omgaan dat je lichaam je in de steek laat.

Daag je reuma uit en maak kennis met ReumaUitgedaagd!

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Mini-training ReumaUitgedaagd!

Je hebt reuma en je bent aan het stoeien hoe je beter met onbegrip van je familie, vrienden of collega’s om kunt gaan. Of je wilt van anderen horen wat zij hebben gedaan om aan het werk te kunnen blijven. Misschien heb je pijn of ben je vermoeid en wil je weten wat je zelf kunt doen om dit te verminderen. Dan is de mini-training ReumaUitgedaagd! wellicht iets voor jou! Tijdens de workshop RU! besteden we aandacht aan één specifiek onderdeel van de training.

Daag je reuma uit en maak kennis met ReumaUitgedaagd!

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Wij, Wilma en Els, willen jullie meenemen in de wereld van voeding. Bestaat er een dieet voor reumatische aandoeningen? Wat is gezond en zijn er specifieke adviezen te geven bij diverse ziektebeelden? Wij willen inzicht geven over fabels en feiten. Het belooft een smakelijke workshop te worden.

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Elke behandeling voor reuma moet wetenschappelijk bewezen effectief en veilig zijn. Hoe zit dat met alternatieve behandelingen? Wat kun je wel of niet verwachten van vitaminen, mineralen, sporenelementen en kruidenmiddelen. Emeritus-hoogleraar Hans Rasker weet het antwoord op deze en andere vragen.

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Werken met reuma kan, als je weet hoe. Je bent bijvoorbeeld net aan je carrière begonnen of je werkt al jaren en je krijgt een vorm van reuma. Afhankelijk van de vorm van reuma en het werk wat je doet, is het steeds beter mogelijk te blijven werken. Alleen wel vaak op een andere manier dan je gewend bent.

Hoe dan? Daar gaan we het in deze workshop over hebben. In de workshop krijg je praktische tips. De volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • Solliciteren: Wat schrijf je in je brief? Wat zeg je wel of juist niet in het sollicitatiegesprek? En wanneer vertel je het?
  • Als je niet kan werken, krijg je dan een uitkering?
  • Als je werk hebt en je valt uit, wat zijn dan je rechten en plichten?
  • Wat zijn de 4 belangrijkste succesfactoren om aan het werk te blijven en hoe pas je die in praktijk toe?

Er komen veel voorbeelden uit de praktijk aan de orde en er is voldoende ruimte voor het stellen van vragen.

Workshop om 13.30 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen
Workshop om 15.00 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

In deze workshop gaat Jim Bender in op de gevolgen van Reuma op intimiteit, seksualiteit en relaties. Hij beschrijft zeven uitdagingen omtrent intimiteit en seksualiteit die mensen met reuma kunnen tegen komen. Er zal ook aandacht zijn voor tips en tricks met betrekking tot het omgaan met deze uitdagingen. Deelnemers kunnen vragen stellen tijdens de workshop.

Workshop om 11.00 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen
Workshop om 12.30 uur: Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

De cannabisplant bevat meer dan 400 verschillende werkzame bestanddelen, waarvan CBD en THC de bekendste zijn. CBD is vooral bekend van de CBD-olie die vrij verkrijgbaar is in de apotheek of bij de drogist. THC is de stof die zorgt voor het hallucinogene effect van cannabis.

Behandeling met cannabis wordt ingezet bij een diversiteit van aandoeningen, zoals reuma, fibromyalgie en chronische pijn. Behandeling met medicinale cannabis komt in aanmerking als geregistreerde geneesmiddelen niet voldoende helpen of te veel bijwerkingen geven.

Tijdens de workshop zal ik meer vertellen over de toepassing, verschillende toedieningsvormen en wijze van gebruik van medicinale cannabis.

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen