Onderzoekers geven lezingen over de laatste ontwikkelingen in onderzoek. De lezingen worden aangeboden in blokken van 3, maar je kunt – zachtjes – in en uit lopen. Bekijk ook onze showcases, nieuwe technieken die een doorbraak zijn voor reumaonderzoek.
Sla de lezingen die jij interessant vindt op door op de groene vink te klikken in de omschrijving van de lezing. Je kan het overzicht van jouw persoonlijke programma hier bekijken: mijn persoonlijke programma.
Het wordt steeds duidelijker dat ontstekingsreuma bij mannen en vrouwen niet hetzelfde is. Professor Irene van der Horst-Bruinsma (Amsterdam UMC) loopt voorop in het onderzoek naar deze man-vrouwverschillen. Zij vertelt wat haar en ander onderzoek kan betekenen voor de behandeling van ontstekingsreuma. Voor vrouwen én mannen.
Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagenProf. dr. Irene van der Horst-Bruinsma, reumatoloog in het VUmc, is hoogleraar met het aandachtsgebied ‘Gender aspecten bij musculoskeletale ontstekingsziekten’. Ze doet onderzoek naar man-vrouwverschillen in diagnose, beloop en behandeling van reumatische ziekten. Haar klinische aandachtsgebied betreft de axiale spondyloartritis, inclusief de ziekte van Bechterew. Haar carrière begon in het LUMC, waar ze werd opgeleid tot medisch specialist en waar ze is gepromoveerd op genetische verschillen en de invloed op de ziekteactiviteit van reumatoïde artritis.
Mensen met fibromyalgie hebben te maken met een veel hogere spierspanning dan mensen zonder fibromyalgie. De extreme spierspanning kan een oorzaak zijn van de ernstige spierpijn die hoort bij fibromyalgie. Dat is de conclusie uit nieuw onderzoek waarover dr. Cobie Baart (Ziekenhuisgroep Twente) vertelt.
Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagenCobie Baart werkte vanaf 1994 als neuroloog bij Zorggroep Twente (ZGT). Vanwege de samenhang tussen lichaam en geest, die niet te scheiden zijn en door de blijvende zoektocht naar de oorzaak van onbegrepen klachten, heeft ze zich geschoold in Progressive Mental Alignment. Ook na haar pensionering in 2017 is Cobie actief bezig in het onderwijs en waar mogelijk in de gezondheidszorg.
Steeds meer mensen houden bij hoe het staat met hun klachten en behandeling. Dat gebeurt met apps op de mobiele telefoon en met patiëntenportalen in ziekenhuizen. Reumatoloog dr. Wouter Bos (Reade Revalidatie en Reumatologie) vertelt over onderzoek naar deze technologie en hoe die kan helpen om in de spreekkamer met je arts te bespreken wat er voor jou echt toe doet.
Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagenWouter Bos is in 2009 gepromoveerd en werkt sinds 2014 als reumatoloog bij Reade. Sindsdien heeft hij zich gericht op het ontwikkelen en implementeren van een eHealth-applicatie (de ReumaMeter) en het implementeren van patiënt gerapporteerde uitkomsten (PROMs). Daarnaast begeleid hij sinds 2018 een promovendus die onderzoek doet naar de waarde van een eHealth interventie vergeleken met de huidige zorg bij patiënten reumatoïde artritis. Zijn uiteindelijke doel is om patiënten de ‘CEO van hun eigen gezondheid’ te maken.
Als een arts zegt dat iets ‘even’ pijn kan doen, is de kans groot dat je meer pijn voelt. Op dezelfde manier kunnen eerdere ervaringen met medicijnen, samen met de communicatie tussen arts en patiënt invloed hebben. Bijvoorbeeld op de werking van het immuunsysteem en van medicijnen bij mensen met reuma. Dat blijkt uit onderzoek van professor Andrea Evers (Universiteit Leiden). Zij vertelt over haar onderzoek naar dit zogeheten placebo-effect en hoe verwachtingen van patiënten ingezet kunnen worden voor een betere behandeling van reuma.
Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagenAndrea Evers is hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en hoofd afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie. Ze promoveerde in 2003 aan de Radboud Universiteit. Ze ontving verschillende pretentieuze onderzoekssubsidies van de Nederlandse vereniging voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO en de Europese Research Council. Ze is in 2019 gekozen als lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) en ontving de Stevinpremie, de hoogste erkenning in Nederland voor wetenschappelijk onderzoek met maatschappelijke impact. Ze publiceerde meer dan 200 internationale artikelen over haar onderzoekslijn.
Ondanks alle vooruitgang in de diagnose en behandeling van veel aandoeningen, zijn er heel veel mensen chronisch ziek. Zou het niet geweldig zijn als we door preventie die past bij onze unieke kenmerken, zoals leefstijl, gewicht en mogelijkheden, langer en gezonder kunnen leven? Dat is het doel van het onderzoeksprogramma TOPFIT. Professor Marcel Karperien (Universiteit Twente) vertelt hierover.
Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagenProfessor Marcel Karperien (Universiteit Twente) is opgeleid als bioloog. Hij houdt zich vooral bezig met het ontwikkelen van medisch-technologische oplossingen voor gewrichtsaandoeningen waarbij het kraakbeen is aangetast, zoals artrose. In zijn onderzoeksgroep worden typisch technische kennis van een TU gecombineerd met kennis en technologie vanuit de geneeskunde. Marcel Karperien is bekend van zijn onderzoek en ontwikkeling van injecteerbare hydrogels voor herstel van beschadigd gewrichtskraakbeen, de zogeheten injecteerbare pleister. Hij heeft verschillende prijzen ontvangen voor zijn werk en zijn onderzoeksgroep is door ReumaNederland in 2019 benoemd tot Research Centre of Excellence. Marcel Karperien is een van de drijvende krachten achter TOPFIT, het onderzoeksprogramma naar langer gezonder leven.
Onderzoekers komen steeds dichter bij de oorzaken van reumatoïde artritis (RA) en werken aan nieuwe manieren om de aandoening te behandelen. Zo vroeg mogelijk opsporen en het afweersysteem tot rust brengen zijn de uitdagingen in het lopende onderzoek. Professor Ronald van Vollenhoven (Amsterdam UMC) vertelt over de laatste stand van zaken in het onderzoek naar RA.
Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagenRonald van Vollenhoven is hoofd van de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie van het Amsterdam UMC, en hoogleraar aan zowel de Universiteit van Amsterdam als de Vrije Universiteit te Amsterdam. Van Vollenhoven doet onderzoek naar het optimaal benutten van behandelmogelijkheden bij ernstige reumatische ziekten.
Als hoogleraar richt hij zich met name op het optimaliseren van de behandelstrategieën bij reumatoïde artritis en systemische lupus erythematodes. Daarnaast focust hij zich op het versterken van zowel het translationele als het klinische onderzoek in Amsterdam in het kader van de samenwerking binnen het Amsterdam Rheumatology and immunology Center (ARC), een samenwerking van Amsterdam UMC en Reade; bij de laatste is hij voorzitter van de onderzoeksraad reumatologie en hij is tevens directeur van het ARC.
Alleen al in Nederland hebben maar liefst 1,4 miljoen mensen artrose. Onderzoekers zijn hard op zoek naar de oorzaken van kraakbeenschade en pijn door artrose en naar manieren om kapot kraakbeen te herstellen. Artroseonderzoeker professor Peter van der Kraan (Radboudumc) vertelt over de laatste stand van zaken in artroseonderzoek.
Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagenPeter van der Kraan heeft na zijn studie biologie onderzoek gedaan naar leukemie bij kinderen. In 1986 is hij zijn promotietraject gestart bij de afdeling Reumatische Ziekten van het Radboudumc. Van der Kraan is hoofd van het Laboratorium Experimentele Reumatologie en hoogleraar Experimentele Reumatologie. Zijn onderzoek richt zich met name op artrose. Het huidig onderzoek bestudeert de rol van ontsteking bij de verstoorde celfunctie bij reumatische ziekten zoals artrose en systemische sclerose.
Heeft voeding invloed op mijn klachten en kan ik zelf met voeding iets doen om me beter te voelen? Dit zijn vragen die leven bij heel veel mensen met een vorm van reuma. Diëtist en onderzoeker Wendy Walrabenstein (Reade Revalidatie en Reumatologie) vertelt wat over de invloed van voeding en leefstijl op reuma en over het onderzoek dat zij hiernaar doet.
Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagenWendy Walrabenstein, diëtist-onderzoeker, begon haar carrière als econoom in de internationale financiële wereld. Zij gaf haar goedbetaalde baan op, studeerde voeding & diëtetiek en begon bij Reade haar droomonderzoek. Ze begeleidt nu vooral mensen met een chronische aandoening met een plantaardige, actieve en ontspannen leefstijl naar optimale gezondheid. We willen toch allemaal gezond oud worden?
Wat er bij elke individuele patiënt met een reumatische auto-immuunziekte precies misgaat in het afweersysteem is vaak niet duidelijk. Het gevolg: een lange zoektocht naar de juiste behandeling. Professor Timothy Radstake (UMC Utrecht) vertelt over zijn onderzoek naar systeemgeneeskunde. Door slim te kijken naar het hele afweersysteem wil hij auto-immuunziekten beter begrijpen en behandelen.
Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagenProf. dr. Timothy Radstake (1973) is reumatoloog en sinds 2012 hoogleraar Translationele Immunologie aan het UMC Utrecht. Tijdens zijn opleiding begon hij met onderzoek naar de rol van de genen en afweercellen bij reumatische auto-immuunziekten, met name bij sclerodermie. Zijn onderzoek heeft zich ontwikkeld tot een heel nieuwe tak van medisch onderzoek: systeemgeneeskunde. Met zijn onderzoeksgroep onderzoekt hij bij meer dan 25.000 patiënten de ‘vingerafdruk’ van wat er misgaat in het afweersysteem. Zijn doel is om in de toekomst voor elke patiënt die vingerafdruk te ontdekken en daarna de auto-immuunziekte optimaal te behandelen met medicijnen.
De ontstekingsstoffen die vrijkomen bij ontstekingsreuma veroorzaken ernstige vermoeidheid bij patiënten. Dat gebeurt in de hersenen. Dr. Mechiel Korte (Universiteit Utrecht) loopt voorop in het onderzoek naar vermoeidheid door ontstekingsreuma en hij vertelt over de laatste inzichten.
Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagenDr. Mechiel Korte is hersenonderzoeker en hoofddocent psychofarmacologie aan de Universiteit van Utrecht en gastprofessor bij de afdeling Biopsychologie van de Ruhr-Universität Bochum. Mechiel Korte heeft zelf meer dan 44 jaar reuma en ook last van bijkomende vermoeidheid. Hij is dus ervaringsdeskundige. Vermoeidheid verlaagt de kwaliteit van leven bij veel mensen met een vorm van ontstekingsreuma. Dit is een extra motivatie voor hem om als wetenschapper hier onderzoek naar te doen.