Onderzoekers geven lezingen over de laatste ontwikkelingen in onderzoek. De lezingen worden aangeboden in blokken van 3, maar je kunt – zachtjes – in en uit lopen. Bekijk ook onze showcases, nieuwe technieken die een doorbraak zijn voor reumaonderzoek.

Sla de lezingen die jij interessant vindt op door op de groene vink te klikken in de omschrijving van de lezing. Je kan het overzicht van jouw persoonlijke programma hier bekijken: mijn persoonlijke programma.

Het wordt steeds duidelijker dat ontstekingsreuma bij mannen en vrouwen niet hetzelfde is. Professor Irene van der Horst-Bruinsma (Amsterdam UMC) loopt voorop in het onderzoek naar deze man-vrouwverschillen. Zij vertelt wat haar en ander onderzoek kan betekenen voor de behandeling van ontstekingsreuma. Voor vrouwen én mannen.

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Mensen met fibromyalgie hebben te maken met een veel hogere spierspanning dan mensen zonder fibromyalgie. De extreme spierspanning kan een oorzaak zijn van de ernstige spierpijn die hoort bij fibromyalgie. Dat is de conclusie uit nieuw onderzoek waarover dr. Cobie Baart (Ziekenhuisgroep Twente) vertelt.

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

 

Steeds meer mensen houden bij hoe het staat met hun klachten en behandeling. Dat gebeurt met apps op de mobiele telefoon en met patiëntenportalen in ziekenhuizen. Reumatoloog dr. Wouter Bos (Reade Revalidatie en Reumatologie) vertelt over onderzoek naar deze technologie en hoe die kan helpen om in de spreekkamer met je arts te bespreken wat er voor jou echt toe doet.

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Als een arts zegt dat iets ‘even’ pijn kan doen, is de kans groot dat je meer pijn voelt. Op dezelfde manier kunnen eerdere ervaringen met medicijnen, samen met de communicatie tussen arts en patiënt invloed hebben. Bijvoorbeeld op de werking van het immuunsysteem en van medicijnen bij mensen met reuma. Dat blijkt uit onderzoek van professor Andrea Evers (Universiteit Leiden). Zij vertelt over haar onderzoek naar dit zogeheten placebo-effect en hoe verwachtingen van patiënten ingezet kunnen worden voor een betere behandeling van reuma.

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Ondanks alle vooruitgang in de diagnose en behandeling van veel aandoeningen, zijn er heel veel mensen chronisch ziek. Zou het niet geweldig zijn als we door preventie die past bij onze unieke kenmerken, zoals leefstijl, gewicht en mogelijkheden, langer en gezonder kunnen leven? Dat is het doel van het onderzoeksprogramma TOPFIT. Professor Marcel Karperien (Universiteit Twente) vertelt hierover.

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Onderzoekers komen steeds dichter bij de oorzaken van reumatoïde artritis (RA) en werken aan nieuwe manieren om de aandoening te behandelen. Zo vroeg mogelijk opsporen en het afweersysteem tot rust brengen zijn de uitdagingen in het lopende onderzoek. Professor Ronald van Vollenhoven (Amsterdam UMC) vertelt over de laatste stand van zaken in het onderzoek naar RA.

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Alleen al in Nederland hebben maar liefst 1,4 miljoen mensen artrose. Onderzoekers zijn hard op zoek naar de oorzaken van kraakbeenschade en pijn door artrose en naar manieren om kapot kraakbeen te herstellen. Artroseonderzoeker professor Peter van der Kraan (Radboudumc) vertelt over de laatste stand van zaken in artroseonderzoek.

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Heeft voeding invloed op mijn klachten en kan ik zelf met voeding iets doen om me beter te voelen? Dit zijn vragen die leven bij heel veel mensen met een vorm van reuma. Diëtist en onderzoeker Wendy Walrabenstein (Reade Revalidatie en Reumatologie) vertelt wat over de invloed van voeding en leefstijl op reuma en over het onderzoek dat zij hiernaar doet.

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

Wat er bij elke individuele patiënt met een reumatische auto-immuunziekte precies misgaat in het afweersysteem is vaak niet duidelijk. Het gevolg: een lange zoektocht naar de juiste behandeling. Professor Timothy Radstake (UMC Utrecht) vertelt over zijn onderzoek naar systeemgeneeskunde. Door slim te kijken naar het hele afweersysteem wil hij auto-immuunziekten beter begrijpen en behandelen.

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen

De ontstekingsstoffen die vrijkomen bij ontstekingsreuma veroorzaken ernstige vermoeidheid bij patiënten. Dat gebeurt in de hersenen. Dr. Mechiel Korte (Universiteit Utrecht) loopt voorop in het onderzoek naar vermoeidheid door ontstekingsreuma en hij vertelt over de laatste inzichten.

Deze activiteit lijkt mij leukActiviteit opgeslagen