Over reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte. Het is een aandoening waarbij het afweersysteem ‘op hol geslagen’ is. Het afweersysteem ziet goede lichaamscellen aan voor kwade indringers die opgeruimd moeten worden. Hierdoor ontstaan pijnlijke ontstekingen in gewrichten, pezen, spieren of organen.

Verloop van reumatoïde artritis

Het verloop van reumatoïde artritis is bij iedereen anders. Meestal wisselen rustige periodes en periodes met veel klachten elkaar af. 

Reumatoïde artritis en blijven werken

Werken geeft je voldoening, regelmaat en sociale contacten. Maar het kan in periodes dat je veel klachten (door je reuma) hebt ook lastig zijn. Veel mensen met reumatoïde artritis hebben last van pijn en vermoeidheid door hun reuma. Dit kan het lastig maken om je werk te doen. Gelukkig bestaan er mogelijkheden om aanpassingen aan je werk te doen en in de weer te blijven.

Wat jij nodig hebt om aan het werk te blijven, is afhankelijk van jouw situatie. Denk aan je taken, hoeveel uur je werkt en je werkritme. Toch kunnen we een paar tips delen die voor jou bruikbaar zijn: 

  • Werk je in loondienst? Bespreek met je leidinggevende en de bedrijfsarts wat je kan en waarvoor je oplossingen zoekt. Wist je dat je een gesprek met de bedrijfsarts kan hebben om te voorkomen dat je je ziek meldt? Lees hier meer.
  • Werk je als zelfstandige? Lees hier onze tips over hoe jij kunt blijven werken.
  • Blijf positief. Ook al heb je een aantal klachten, je blijft dezelfde gewaardeerde collega en behoudt je kennis en kunde. Probeer dat voor ogen te houden bij het zoeken naar jouw mogelijkheden.
  • Leg uit wat je hebt en kunt. Wat jij niet verteld, kan een ander niet weten. Informeer je collega’s bijvoorbeeld tijdens een overleg. Leg uit welke vorm van reuma je hebt en welke klachten daarbij horen en wat de gevolgen zijn voor jouw werkzaamheden. Geef aan wat je zelf kunt, wat echt niet (meer) gaat en waar je ondersteuning bij nodig hebt. 
  • Neem je klachten serieus. Heb je veel last van pijn? Leg uit wat er aan de hand is en geef duidelijk je grenzen aan bij je werkgever en collega’s. Zij kunnen dit namelijk niet aan jou zien.
  • Verdeel je energie bij vermoeidheid. Pas je werktempo aan en verdeel je werkzaamheden. Wissel zwaar en licht werk af. Dat geldt voor ingewikkelde én makkelijke taken. Doe de ingewikkelde taken als je het meest fit bent. Geef je grenzen op tijd aan.
  • Let op je lichaamshouding. Sommige mensen hebben minder klachten wanneer zij (af en toe) een andere werkhouding aannemen. Een ergotherapeut kan je hierin adviseren. Zorg er ook voor dat je regelmatig even van je werkplek afgaat. De zogenaamde micropauzes. 
  • Gebruik hulpmiddelen. Zou een aangepast toetsenbord of muis je helpen je werk langer vol te houden of beter uit te voeren? Praat hierover met je leidinggevende, met de bedrijfsarts of met een ergotherapeut. 
  • Andere taken. Is je werk structureel te zwaar? Bespreek met je leidinggevende of je af en toe een extra pauze kan nemen, andere uren kan werken of vanuit huis kan werken. Onvoldoende effect? Bespreek dan de mogelijkheden om andere taken uit te voeren. 

Bespreek je werk met je arts

Voor jouw arts en jou is je dagelijkse leven net zo goed een doel in jouw behandeling. Bespreek daarom met je reumatoloog waar je in je werk tegenaan loopt.  Misschien kan je samen tot een slimme oplossing komen. Door bijvoorbeeld een andere behandelaar in te schakelen die je advies geeft bij het omgaan met je reumaklachten. 

Je reumatoloog mag geen advies geven of je wel of niet kunt werken. Wel kan je reumatoloog je verwijzen naar bijvoorbeeld de bedrijfsarts of coaches.

Coaching, tips en tools

Zoek ondersteuning bij het zoeken naar oplossingen. Bij het Centrum Chronisch Ziek en Werk vind je professionele ervaringsdeskundige coaches die ook ondernemer zijn. Zij denken met je mee en helpen jou op weg. Neem voor handige checklists en tools eens een kijkje bij Fit For Work

Meer weten?

Op zoek naar meer informatie rondom reumatoïde artritis?