Wat is virale artritis?

Bij virale artritis heb je last van een gewrichtsontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. Een gewrichtsontsteking wordt ook wel ‘artritis’ genoemd. Virale artritis geneest vanzelf. Je houdt er geen klachten aan over.

  • Hoe ontstaat virale artritis?

    Virale artritis ontstaat nadat je besmet bent met een virus. Er bestaan verschillende soorten virussen. Bij virale artritis gaat het meestal om het ‘parvovirus’. Deze besmetting werkt op dezelfde manier als bij verkoudheid en griep.

    Als je besmet bent met een virus maakt je lichaam afweerstoffen aan tegen dat virus. Bij sommige mensen gaat het virus of de antistoffen ertegen via de bloedbaan naar sommige gewrichten. Daar ontstaat dan een ontsteking. Het is niet precies bekend waardoor dit gebeurt.

  • Welke klachten heb je bij virale artritis?

    Eerst krijg je klachten die wijzen op een virusinfectie.

    Je krijgt bijvoorbeeld last van:

    • koorts
    • spierpijn
    • hoesten
    • huiduitslag
    • vermoeidheid

    Soms merk je zelf niets, maar zijn andere mensen (meestal kinderen) in je omgeving ziek geweest.

    Een week na je eerste klachten door de virus-infectie krijg je gewrichtsklachten.

    Vaak de kleine gewrichten

    De klachten bij virale artritis zijn per persoon anders. Er zijn mensen met milde klachten. Maar ook mensen die heftige klachten hebben.

    De ontstoken gewrichten zijn gezwollen. Ook voelen ze pijnlijk en stijf aan. Meestal zijn de kleinere gewrichten ontstoken, bijvoorbeeld die van je handen.

  • Hoe wordt de diagnose virale artritis gesteld?

    Als je griepklachten hebt en een zwelling van een gewricht, dan denkt je arts meestal al aan virale artritis. Er is geen test om het virus in het gewricht zelf aan te tonen. Wel kan je arts een paar onderzoeken doen. Zo krijgt hij meer informatie om de diagnose te stellen.

    Verhoogde ontstekingsfactoren in bloed

    Je arts kan bloedonderzoek laten doen. Bij virale artritis heb je meestal verhoogde ontstekingsfactoren (een verhoogde bezinking) in je bloed. Dit zie je vaak bij een infectie. Soms komt bij virale artritis ook bloedarmoede voor of een verlaging van de hoeveelheid witte bloedcellen of bloedplaatjes.

    Antistoffen tegen het parvovirus

    Je bloed wordt ook onderzocht om te kijken of je antistoffen tegen het parvovirus hebt. Als je bloed antistoffen tegen het parvovirus bevat, weet je arts dat je virale artritis hebt.

  • Hoe verloopt virale artritis?

    Van virale artritis herstel je vanzelf. Wel kun je een paar maanden last houden van je klachten. Je voelt je niet helemaal fit en je aangetaste gewrichten zijn gevoelig.

    Het parvovirus brengt geen schade toe aan je gewrichten. De meeste mensen genezen helemaal van virale artritis.

  • Welke behandelingen kunnen je helpen?

    Van virale artritis herstel je vanzelf. Je hebt dus geen medicijnen nodig.

    Wel kan je arts ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) voorschrijven tegen de pijn en de klachten van de ontsteking.

    Behandelaars

    Voor de behandeling van virale artritis kom je meestal bij je huisarts.

Meer informatie

Heb je vragen? Stel deze aan je huisarts.

Meer weten over leven met reuma?

Op reuma.nl vind je informatie over waar je in het dagelijks leven tegenaan kunt lopen en hoe je daarmee om kan gaan als je deze aandoening hebt.

De medische informatie op deze site wordt samengesteld en actueel gehouden door ReumaNederland, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en de Nederlandse Health Professionals Reumatologie (NHPR).