Wat is virale artritis?

Virale artritis is een gewrichtsontsteking (ook wel artritis genoemd) die wordt veroorzaakt door een virus. Virale artritis geneest vanzelf. Je houdt er ook geen klachten aan over.

Virale artritis ontstaat nadat je besmet bent met een virus, meestal het parvovirus. Deze besmetting werkt op dezelfde manier als bij verkoudheid en griep.

Bij sommige mensen gaat het virus (of de antistoffen ertegen) via de bloedbaan naar sommige gewrichten. Daar ontstaat dan een ontsteking. Het is niet precies bekend waarom dit gebeurt.

In de week voordat je gewrichtsklachten krijgt, heb je al verschijnselen die wijzen op een virusinfectie. Je krijgt bijvoorbeeld last van:

  • koorts
  • spierpijn
  • hoesten
  • huiduitslag
  • vermoeidheid

Soms merk je zelf niets, maar zijn andere mensen (meestal kinderen) in je omgeving ziek geweest.

Vaak kleine gewrichten

De klachten die je hebt bij virale artritis variëren van vrij mild tot heftig. De ontstoken gewrichten zijn gezwollen. Ook voelen ze pijnlijk en stijf aan. Meestal zijn het de wat kleinere gewrichten, bijvoorbeeld die van je handen, die ontstoken raken.

Als je griepklachten hebt en een zwelling van een gewricht, dan heeft je arts al aanwijzingen voor een virale artritis. Er is geen test om het virus in het gewricht zelf aan te tonen. Wel kan je arts met enkele onderzoeken meer informatie verzamelen om de diagnose te stellen.

Verhoogde ontstekingsfactoren in bloed

Bloedonderzoek laat verhoogde ontstekingsfactoren (verhoogde bezinking) in het bloed zien. Dit beeld komt ook vaak voor bij een infectie. Soms komt bij virale artritis ook bloedarmoede voor of een verlaging van de hoeveelheid witte bloedcellen of bloedplaatjes.

Antistoffen tegen parvovirus

Virussen zijn niet te kweken. De laborant kan wel nagaan of je antistoffen tegen het parvovirus in je bloed hebt. Als je bloed antistoffen tegen het parvovirus bevat, weet je arts dat je virale artritis hebt.

Van virale artritis herstel je vanzelf. Wel kun je enkele maanden last houden van je klachten. Je voelt je niet helemaal fit en de aangetaste gewrichten zijn gevoelig. Meestal blijf je redelijk goed functioneren.

Het parvovirus brengt geen schade toe aan je gewrichten. De vooruitzichten op genezing zijn goed.

Van virale artritis herstel je vanzelf. Je hebt dus geen behandeling nodig. Wel kan je arts ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) voorschrijven tegen de pijn en de klachten van de ontsteking.
Lees meer over NSAID’s

Behandelaars

Voor de behandeling van virale artritis kom je meestal bij je huisarts.

Meer informatie

Heb je vragen? Stel deze aan je huisarts.

Wil je weten waar je in het dagelijks leven tegenaan kunt lopen en hoe je daarmee om kan gaan als je deze aandoening hebt?
Lees meer over leven met reuma

Heb je niet de informatie gevonden die je zocht?
Kijk bij de veelgestelde vragen over reuma

De medische informatie op deze site wordt samengesteld en actueel gehouden door ReumaNederland, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en de Nederlandse Health Professionals Reumatologie (NHPR).