Wat is syndroom van Tietze?

Het syndroom van Tietze is vernoemd naar dr. Alexander Tietze – een Duitse arts, die het syndroom in 1921 heeft beschreven – en is een aandoening van het kraakbeen dat je ribben aan je borstbeen verbindt.

Kraakbeen is veerkrachtig weefsel. Het verbindt je borstbeen met je sleutelbeen en ribben. Het kraakbeen zorgt ervoor dat je borstkas kan bewegen als je in- en uitademt. Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen van één of enkele ribben ontstoken. Je borstbeen kan daarbij gezwollen zijn. Door de zwelling is bewegen, zuchten of hoesten vaak pijnlijk. Ook is je huid soms rood verkleurd op de pijnlijke plek(ken).

Een aandoening die op het syndroom van Tietze lijkt is costochondritis. In tegenstelling tot het syndroom van Tietze is  vaak geen zwelling van het borstbeen zichtbaar/merkbaar bij costochondritis. De pijnklachten komen voor daar waar de ribben verbonden zijn met de ruggenwervels en het sleutelbeen.

Het syndroom van Tietze komt even vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

De oorzaak van het syndroom van Tietze is nog onbekend.

Aangenomen wordt dat de aandoening ontstaat door het voortdurend te wijd uitzetten van de ribben en borstkast als gevolg van langdurige inspanning, diepe ademhaling, voortdurend hoesten of door een fysiek en/of mentaal trauma.

De meest voorkomende klachten zijn:

  • pijn op de borst
  • uitstralende pijn naar andere plekken
  • zwelling en roodheid van het borstbeen of de ribben
  • vermoeidheid.
  • je kunt de pijn voelen als je beweegt, hoest, niest of op je borst drukt.

Je arts baseert de diagnose meestal op basis van de klachten die je aangeeft en het lichamelijk onderzoek.

Bloedonderzoek

Dit doet je arts meestal om andere aandoeningen uit te sluiten. Bij het syndroom van Tietze zijn er geen afwijkingen in je bloed te vinden. Met het bloedonderzoek wil je arts weten of er ontstekingswaarden in je bloed aanwezig zijn. Daarnaast kijkt je arts of er antistoffen in je bloed zitten. Dit zijn eiwitten die met je afweersysteem te maken hebben.

Aanvullend onderzoek

Afhankelijk van de klachten die je aangeeft laat je arts soms een röntgenfoto of een hartfilmpje maken om andere aandoeningen uit te sluiten. Er zijn geen afwijkingen op de röntgenfoto’s en MRI te vinden bij het syndroom van Tietze en/of costochondritis.

Test

Een makkelijke test die je zelf kunt doen om in te schatten of je klachten afkomstig kunnen zijn van het syndroom van Tietze of costochondritis, is door met 1 vinger op de pijnlijke plek aan de ribben te drukken. Wordt de pijn daardoor erger? Dan is er een kans dat je het syndroom van Tietze of costochondritis hebt. Laat het wel altijd nakijken door je huisarts!

Bij het syndroom van Tietze heb je last van ontstekingen. Die kunnen plotseling optreden of geleidelijk ontstaan. Je klachten gaan bijna altijd vanzelf over. Bij sommige mensen blijven de klachten steeds opspelen en is het syndroom van Tietze en/of costochondritis chronisch.

Bewegen is het meest belangrijk, dit zorgt voor een goede doorbloeding van de aangedane gebieden en ‘smeert’ de gewrichten. Het laat tevens je eventuele angst voor meer pijn of om iets kapot te maken los.

Medicijnen

Vaak schrijft je arts ontstekingsremmende pijnstillers voor (NSAID’s). Of hij geeft je een injectie met een corticosteroïd (een sterke ontstekingsremmer).
Lees meer over NSAID en een corticosteroïd-injectie

In sommige situaties krijg je een intercostale zenuwblokkade. Dat is een behandeling tegen pijnklachten waarbij de prikkelgeleiding van de zenuwen tussen je ribben geblokkeerd wordt. Zo’n behandeling wordt gegeven bij een pijnpoli, dat is een gespecialiseerde afdeling in het ziekenhuis waar je behandeld wordt tegen chronische pijn.

Een andere behandeling die op de pijnpoli wordt gegeven. is het plaatsen van een TENS. Dat is een apparaatje die ervoor zorgt dat de pijn vermindert.

Behandelaars

Voor de behandeling van het syndroom van Tietze en/of costochondritis kom je meestal bij je huisarts of via een verwijzing bij een reumatoloog.

Een gespecialiseerde fysiotherapeut of oefentherapeut kan je helpen met houdingsoefeningen of ademhalingsoefeningen.
Lees meer over verschillende behandelaars

Aanvullende behandelingen

Soms merken mensen met een reumatische aandoening een positief effect van alternatieve behandelingen. Overleg altijd eerst met je arts voordat je met een alternatieve behandeling begint omdat die die bijwerkingen kan geven of een wisselwerking kan hebben met de medicijnen die je gebruikt.
Lees meer over alternatieve behandelingen

Meer informatie

Heb je vragen? Stel deze aan je huisarts of reumatoloog.

Spreek je liever een ervaringsdeskundige? Of wil je meer informatie ? Stuur dan een mail naar vraaghulp@tietze.nl

Wil je weten waar je in het dagelijks leven tegenaan kunt lopen en hoe je daarmee kan omgaan als je deze aandoening hebt?
Lees meer over leven met reuma

Heb je andere vragen?

Kijk bij de veelgestelde vragen over reuma

Vereniging van Tietze- en costochondritispatiënten
Website: tietze.nl

De medische informatie op deze site wordt samengesteld en actueel gehouden door ReumaNederland, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en de Nederlandse Health Professionals Reumatologie (NHPR).