Wat is SAPHO?

SAPHO is een vorm van reuma. Je hebt bij SAPHO vooral last van pijn en zwelling van je borstkas.

De letters SAPHO vormen een afkorting van een paar verschillende klachten aan je gewrichten en je huid.  De letters staan voor:

  • Synovitis: ontsteking van het vlies dat je gewrichtskapsel bekleedt
  • Acné: aandoening van de talgklieren
  • Pustulose: aanwezigheid van grotere aantallen pustels (met vocht gevulde blaren) op je huid
  • Hyperostose: verdikking van je bot
  • Ostitis: ontsteking van je bot

SAPHO is een vorm van spondyloartritis.

Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen. Binnen deze groep vormen van reuma komt een aantal gemeenschappelijke klachten voor. Klachten zoals ontstekingen in je bekken, je wervelkolom of gewrichten van je armen of benen. Spondyloartritis komt vaker binnen sommige families voor en bij mensen die drager zijn van het gen HLA-B27. Daarom denken we dat erfelijke aanleg een rol speelt bij het krijgen van spondyloartritis.

Bij SAPHO zijn er geen reumafactoren in je bloed te vinden.

SAPHO ontstaat meestal tussen het 20ste en 60ste levensjaar, maar ook op andere leeftijden kan het voorkomen. Ook kinderen kunnen SAPHO krijgen.

  • Hoe ontstaat SAPHO?

    Er is nog niet bekend waar SAPHO door ontstaat. Het komt bij vrouwen en mannen even vaak voor. Hoe vaak SAPHO precies voorkomt, is lastig te achterhalen. Dit komt doordat de diagnose niet altijd wordt gesteld.

  • Welke klachten heb je bij SAPHO?

    SAPHO omvat verschillende klachten en per persoon zijn die ook heel verschillend.

    De klachten die kunnen ontstaan zijn:

    Pijn en zwelling van je borstkas

    Door een ontsteking wordt het bot in je borstkas dik en kan daardoor van vorm veranderen. Later is het ook mogelijk dat je wervelkolom en andere gewrichten worden aangetast.

    Huidproblemen

    Bij SAPHO krijg je vaak ook huidklachten zoals puisten of kleine ontstoken blaasjes (pustels) op je handpalmen en voeten.

    Andere klachten

    SAPHO valt onder de ‘seronegatieve spondylartropathieën’. Dit betekent dat je bij SAPHO klachten kunt krijgen die vallen onder de groep spondylarthropathieën.

    Klachten die bij een spondylarthropathie horen zijn:

    • je SI-gewricht is ontstoken: dit merk je aan pijn en stijfheid onderin je rug
    • de aanhechtingsplaats van je pezen aan het bot is ontstoken
    • de gewrichten van je armen en benen zijn ontstoken

    Verder lijkt SAPHO ook samen te hangen met een aantal klachten buiten je gewrichten, bijvoorbeeld:

    • psoriasis
    • oogontsteking
    • ontsteking van je urinewegen
    • ontstekingen en klachten aan je darmen, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.
  • Hoe wordt de diagnose SAPHO gesteld?

    Je arts baseert de diagnose meestal op de uitkomst van je klachten, het lichamelijk onderzoek en het bloedonderzoek.

    Bloedonderzoek

    Met het bloedonderzoek wil je arts weten of er ontstekingswaarden in je bloed aanwezig zijn. Daarnaast kijkt je arts of er antistoffen in je bloed zitten. Dit zijn eiwitten die met je afweersysteem te maken hebben. Dit doet je arts meestal om andere aandoeningen uit te sluiten.

    Onderzoek van je bot

    Omdat SAPHO zoveel verschillende klachten omvat, is het vaak moeilijk om de diagnose te stellen.

    Om de aandoening toch te kunnen vaststellen kan je arts je botten onderzoeken.

    • Een botscan laat het duidelijkst zien of je SAPHO hebt. Om de botstructuur zichtbaar te maken, krijg je een stof ingespoten die licht radioactief is. Zo kan je arts afwijkingen aan je skelet duidelijker zien.
    • Je arts kan ook een CT-scan van je borstkas maken om SAPHO vast te stellen.
    • Soms zijn er nog geen botafwijkingen zichtbaar. Een MRI-scan kan dan wel afwijkingen aan je beenmerg laten zien. Beenmergafwijkingen zijn kenmerkend voor mensen met beginnende SAPHO.
  • Hoe verloopt SAPHO?

    SAPHO verloopt bij iedereen anders. Vaak wisselen periodes waarin de aandoening actief is, zich af met periodes waarin je minder klachten hebt. Als SAPHO goed wordt behandeld zijn de vooruitzichten meestal gunstig.

  • Welke behandelingen kunnen je helpen?

    Hoe SAPHO behandeld wordt, hangt af van de klachten die je hebt.

    Medicijnen

    Vaak schrijft je arts ontstekingsremmende pijnstillers voor (NSAID’s).

    Als dit niet voldoende helpt dan krijg je soms korte tijd prednisolon. Helpt ook dit onvoldoende dan is de volgende stap meestal een anti-TNF-behandeling.

    Soms geeft je arts ook een medicijn uit de groep ‘bisfosfonaten’. Dat zijn medicijnen die je botopbouw verbeteren. Een bisfosfonaat krijg je meestal met een infuus.

    Zo’n infuus krijg je tijdens een dagbehandeling, meestal een keer per 3 of 4 maanden.

    Lees een medicijnfolder over jouw medicijn

    Behandelaars

    Voor de behandeling van SAPHO kom je meestal bij een reumatoloog en een dermatoloog (huidarts). Een reumatoloog is de specialist op het gebied van reumatische aandoeningen en behandelt je gewrichtsontstekingen. Een dermatoloog is specialist in huidproblemen en de behandeling ervan.
    Lees meer over verschillende behandelaars

    Aanvullende behandelingen

    Soms merken mensen met een reumatische aandoening een positief effect van alternatieve behandelingen. Overleg altijd eerst met je arts voordat je met een alternatieve behandeling begint omdat die bijwerkingen kan geven of een wisselwerking kan hebben met de medicijnen die je gebruikt.

Meer weten over leven met reuma?

Op reuma.nl vind je informatie over waar je in het dagelijks leven tegenaan kunt lopen en hoe je daarmee om kan gaan als je deze aandoening hebt.

De medische informatie op deze site wordt samengesteld en actueel gehouden door ReumaNederland, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en de Nederlandse Health Professionals Reumatologie (NHPR).