Wat is palindroomreuma?

Palindroomreuma is een aandoening waarbij aanvallen van gewrichtsontstekingen voorkomen in een of enkele gewrichten. Palindroom komt van het Griekse woord palindromis dat terugkerend betekent. Tijdens een aanval heb je last van pijn, je gewricht is dik en je kunt minder goed bewegen. Ook krijg je soms koorts of raakt het weefsel rondom je gewricht ontstoken. Dit laatste heet periartritis. De aanvallen zijn “verspringend” van aard en gaan normaal gesproken binnen een week over.

Palindroomreuma is een vrij zeldzame ziekte die ongeveer even vaak bij mannen als bij vrouwen voorkomt. De klachten beginnen op volwassen leeftijd, meestal tussen het 30ste en 60ste levensjaar.

De aanvallen kunnen in de loop van de tijd ook in aantal afnemen.

Het komt voor dat palindroomreuma zich ontwikkelt tot reumatoïde artritis (RA) of een andere vorm van reuma.

De oorzaak van palindroomreuma is nog onduidelijk. Erfelijke factoren zijn niet bekend. Wel hebben soms meerdere personen binnen één familie last van de aandoening.

Bij palindroomreuma heb je last van gewrichtsontstekingen in een of enkele gewrichten. Gewrichtsontstekingen kunnen in elk gewricht ontstaan maar komen het meeste voor in je vingers, polsen of knieën. Bij een gewrichtsontsteking heb je de volgende klachten. Je gewricht:

 • doet pijn
 • is gezwollen, de zwelling neemt vaak binnen een week af
 • is stijf
 • voelt warm aan
 • kun je minder goed bewegen

Overige klachten:

 • Je hebt wisselende aanvallen die soms vaak en soms minder vaak voorkomen
 • Je hebt soms koorts

Als ontstekingen blijven

Blijven de klachten en ontstekingen bestaan? Palindroomreuma kan zich ontwikkelen tot reumatoïde artritis (RA) of andere vormen van ontstekingsreuma.

Je arts baseert de diagnose meestal op de uitkomst van de klachten die je aangeeft (aanvallen van gewrichtsontstekingen), het lichamelijk onderzoek en het bloedonderzoek.

Bij het lichamelijk onderzoek kijkt je arts naar ontstekingsverschijnselen aan je gewrichten. Ook let je arts op de beweeglijkheid van je gewrichten.

Bloedonderzoek

Met het bloedonderzoek wil je arts weten of er ontstekingswaarden in je bloed aanwezig zijn. Daarnaast kijkt je arts of er antistoffen in je bloed zitten. Dit zijn eiwitten die met je afweersysteem te maken hebben. Zitten er antistoffen in je bloed dan is de kans op het krijgen van RA wat groter.
Lees meer over bloedonderzoek

Aanvullend onderzoek

Daarnaast doet je arts vaak aanvullend onderzoek. Hij laat een of meerdere röntgenfoto’s maken om te kijken of er afwijkingen van gewrichten in je armen of benen zichtbaar zijn.

Een aanval van artritis of periartritis bij palindroomreuma begint vaak acuut zonder aanwijsbare oorzaak en varieert van enkele uren tot dagen. De klachten verdwijnen meestal in de loop van enkele dagen, vaak binnen een week. Meestal zitten tussen de aanvallen periodes van enkele dagen tot enkele maanden waarin je geen klachten hebt. Het is niet te voorspellen wanneer je een nieuwe aanval krijgt. Soms ‘verspringt’ de aanval van het ene naar het andere gewricht.

Verloop op 3 manieren

Palindroomreuma kan op 3 manieren verlopen:

 • De klachten verdwijnen. Dit is het geval bij ongeveer 15% van de mensen met palindroomreuma.
 • De gewrichtsontstekingen blijven in aanvallen komen. Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de mensen met palindroomreuma.
 • De palindroomreuma gaat over in reumatoïde artritis (RA) of een andere vorm van reuma. Dit komt voor bij een derde van de mensen met palindroomreuma.

Eventuele gewrichtsschade

Als palindroomreuma zich ontwikkelt tot reumatoïde artritis of een andere reumatische aandoening kunnen je gewrichten beschadigen of word je beperkt bij het bewegen. Bij palindroomreuma treedt geen schade aan de gewrichten op en ontstaan geen blijvende beperkingen.

Medicijnen

Medicijnen spelen een belangrijke rol in het verminderen van je gewrichtsontstekingen. Veel gebruikte medicijnen bij palindroomreuma zijn:

 • ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s)
 • hydroxychloroquine (Plaquenil)

Lees meer over de verschillende soorten medicijnen

Lees meer over je specifieke medicijn

Behandelaars

Voor de behandeling van palindroomreuma kom je bij een reumatoloog. Afhankelijk van de klachten die je hebt, schakelt de reumatoloog vaak andere zorgverleners in. Denk aan:

 • een fysiotherapeut die je helpt en adviseert met het soepel houden van je gewrichten en het sterk houden van je spieren. Vaak krijg je oefeningen die je zelf kan doen.
 • een reumaverpleegkundige die onder andere met je meedenkt over het omgaan met je aandoening.

Lees meer over verschillende behandelaars

Aanvullende behandelingen

Er bestaan veel soorten alternatieve behandelingen. Soms merken mensen met een reumatische aandoening een positief effect van alternatieve behandelingen. Overleg altijd eerst met je arts voordat je met een alternatieve behandeling begint omdat die die bijwerkingen kan geven of een wisselwerking kan hebben met de medicijnen die je gebruikt.
Lees meer over alternatieve behandelingen

Meer informatie

Heb je vragen? Stel deze aan je reumatoloog of huisarts.

Wil je weten waar je in het dagelijks leven tegenaan kunt lopen en hoe je daarmee kan omgaan als je deze aandoening hebt?
Lees meer over leven met reuma

Heb je niet de informatie gevonden die je zocht?
Kijk bij de veelgestelde vragen over reuma

 

De medische informatie op deze site wordt samengesteld en actueel gehouden door ReumaNederland, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en de Nederlandse Health Professionals Reumatologie (NHPR).