Wat is palindroomreuma?

Palindroomreuma is een reumatische aandoening waarbij je aanvallen van gewrichtsontstekingen hebt. Die gewrichtsontstekingen heb je in één of een paar gewrichten. Palindroom betekent: terugkerend. Tijdens een aanval heb je last van pijn, je gewricht is dik en je kan minder goed bewegen. Ook krijg je soms koorts. Het weefsel rond je gewricht kan ook ontstoken raken. Dit  heet ‘periartritis’. De aanvallen ‘verspringen’ en gaan normaal gesproken binnen een week over.

Palindroomreuma komt niet vaak voor. Het komt ongeveer even vaak bij mannen als bij vrouwen voor. Meestal beginnen je eerste klachten tussen je 30ste en 60ste levensjaar.

De aanvallen kunnen in de loop van de tijd minder vaak voorkomen.

Soms ontwikkelt palindroomreuma zich tot reumatoïde artritis (RA) of een andere vorm van reuma.

  • Hoe ontstaat palindroomreuma

    De oorzaak van palindroomreuma is nog onduidelijk. Soms hebben meerdere mensen binnen één familie last van de aandoening. Maar of en hoe erfelijkheid een rol speelt weten we nog niet.

  • Welke klachten heb je bij palindroomreuma?

    Bij palindroomreuma heb je last van gewrichtsontstekingen in een of enkele gewrichten

    Gewrichtsontstekingen kunnen in elk gewricht ontstaan maar komen het meeste voor in je vingers, polsen of knieën.

    Bij een gewrichtsontsteking heb je de volgende klachten. Je gewricht:

    • doet pijn
    • is gezwollen (de zwelling neemt vaak binnen een week af)
    • is stijf
    • voelt warm aan
    • kun je minder goed bewegen

    Andere klachten

    • Je hebt wisselende aanvallen die soms vaak en soms minder vaak voorkomen
    • Je hebt soms koorts

    Als de ontstekingen blijven

    Blijven je klachten en ontstekingen bestaan? Palindroomreuma kan zich ontwikkelen tot reumatoïde artritis (RA) of andere vormen van ontstekingsreuma.

  • Hoe wordt de diagnose palindroomreuma gesteld?

    Je arts baseert de diagnose meestal op je klachten, het lichamelijk onderzoek en het bloedonderzoek.

    Bij het lichamelijk onderzoek kijkt je arts naar de ontsteking in of rond je gewrichten. Ook let je arts op de beweeglijkheid van je gewrichten.

    Bloedonderzoek

    Met het bloedonderzoek wil je arts weten of er ontstekingsstoffen in je bloed aanwezig zijn. Daarnaast kijkt je arts of er antistoffen in je bloed zitten. Dit zijn eiwitten die met je afweersysteem te maken hebben. Zitten er antistoffen in je bloed dan is de kans op het krijgen van RA of een andere vorm van ontstekingsreuma wat groter.

    Aanvullend onderzoek

    Daarnaast doet je arts vaak aanvullend onderzoek. Hij laat een of meerdere röntgenfoto’s maken om te kijken of er afwijkingen van gewrichten in je armen of benen zichtbaar zijn.

  • Hoe verloopt palindroomreuma?

    Een aanval van palindroomreuma begint vaak plotseling. Een aanval kan een paar uur duren, of een paar dagen. Meestal verdwijnen je klachten binnen een week. De meeste mensen hebben tussen de aanvallen enkele dagen tot enkele maanden geen klachten. Het is niet te voorspellen wanneer je een nieuwe aanval krijgt. Soms ‘verspringt’ de aanval van het ene naar het andere gewricht.

    Verloop op 3 manieren

    Palindroomreuma kan op 3 manieren verlopen:

    • De klachten verdwijnen. Dit is het geval bij ongeveer 15% van de mensen met palindroomreuma.
    • De gewrichtsontstekingen blijven in aanvallen komen. Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de mensen met palindroomreuma.
    • De palindroomreuma gaat over in reumatoïde artritis (RA) of een andere vorm van reuma. Dit komt voor bij een derde van de mensen met palindroomreuma.

    Eventuele gewrichtsschade

    Bij palindroomreuma ontstaat geen schade aan de gewrichten en krijg je geen blijvende beperkingen.

    Maar als palindroomreuma zich ontwikkelt tot reumatoïde artritis of een andere reumatische aandoening, dan kunnen je gewrichten wel beschadigen of je raakt beperkt bij het bewegen.

  • Welke behandelingen kunnen je helpen?

    Medicijnen spelen een belangrijke rol in het verminderen van je gewrichtsontstekingen.

    Veel gebruikte medicijnen bij palindroomreuma zijn:

    Lees meer over de verschillende soorten medicijnen

    Lees meer over je specifieke medicijn

    Behandelaars

    Voor de behandeling van palindroomreuma kom je bij een reumatoloog. Afhankelijk van de klachten die je hebt, schakelt de reumatoloog vaak andere zorgverleners in. Denk aan:

    • een fysiotherapeut die je helpt en adviseert met het soepel houden van je gewrichten en het sterk houden van je spieren. Vaak krijg je oefeningen die je zelf kan doen.
    • een reumaverpleegkundige die met je meedenkt over het omgaan met je aandoening.

    Lees meer over verschillende behandelaars

    Aanvullende behandelingen

    Er bestaan veel soorten alternatieve behandelingen. Soms merken mensen met een reumatische aandoening een positief effect van alternatieve behandelingen. Overleg altijd eerst met je arts voordat je met een alternatieve behandeling begint omdat die bijwerkingen kan geven of een wisselwerking kan hebben met de medicijnen die je gebruikt.

Meer weten over leven met reuma?

Op reuma.nl vind je informatie over waar je in het dagelijks leven tegenaan kunt lopen en hoe je daarmee om kan gaan als je deze aandoening hebt.

De medische informatie op deze site wordt samengesteld en actueel gehouden door ReumaNederland, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en de Nederlandse Health Professionals Reumatologie (NHPR).