Wat is chondrocalcinose?

Chondrocalcinose is een vorm van ontstekingsreuma waarbij een gewricht af en toe heftig ontstoken raakt.

Dit komt doordat kristallen met kalk en pyrofosfaat zich in het gewricht ophopen. Deze kristallen zijn al jaren aanwezig zonder dat je het merkt. De kristallen stapelen zich op in het kraakbeen van je gewricht en plotseling krijg je last van een ontsteking in het gewricht. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je minder weerstand hebt, (bijvoorbeeld na de griep) of als je het gewricht hebt overbelast.

Een andere naam voor chondrocalcinose is ‘CPP geassocieerde artritis’. Dit betekent dat je last van gewrichtsontsteking krijgt door een ophoping van calcium pyro phosphaat (CPP) in het gewricht.

Acute chondrocalcinose (‘pseudojicht’)

Bij plotseling (acute) chondrocalcinose probeert je lichaam de kristallen in het kraakbeen op te ruimen. Daardoor ontstaat een heftige ontsteking. Het verschilt van persoon tot persoon hoe lang de ontsteking duurt en hoe vaak je last krijgt van deze ontsteking.

De klachten bij plotselinge (acute) chondrocalcinose lijken erg op die bij jicht. Zo’n aanval werd vroeger daarom ook wel pseudojicht genoemd.

Bij jicht probeert het lichaam kristallen van natrium en uraat op te ruimen, bij pseudojicht gaat het om kristallen van kalk en pyrofosfaat.

Chronische chondrocalcinose

Bij lang aanhoudende (chronische) chondrocalcinose krijg je vaak milde ontstekingen die langer duren en zich uitbreiden naar andere gewrichten. Deze aandoening is niet te genezen maar wel af te remmen of te onderdrukken. Door de ontstekingen te behandelen kun je verdere beschadiging van je gewrichten voorkomen.

  • Hoe ontstaat chondrocalcinose?

    Chondrocalcinose ontstaat doordat je lichaam vecht tegen kalkrijke kristallen met pyrofosfaat in een gewricht.

    Pyrofosfaat is een afbraakproduct van alle kraakbeencellen. Als deze kraakbeencellen erg zwaar belast zijn geweest, komen er meer van dergelijke kristallen vrij door een verhoogde stofwisseling van die kraakbeencellen.

    Veel oudere mensen hebben kleine hoeveelheden van kalkophopingen in het kraakbeen van een gewricht.

    Als je afweersysteem ze plotseling ontdekt kun je heftige gewrichtsonstekingen krijgen.

    Oorzaken van chondrocalcinose

    Het risico op chondrocalcinose is groter naarmate je ouder wordt. De eerste klachten van chondrocalcinose treden meestal op na je 65ste levensjaar. Soms ook voor deze leeftijd, bijvoorbeeld na zware belasting, zoals veel springen, in bijvoorbeeld je knie of enkel.

    Soms krijg je chondrocalcinose op jongere leeftijd. In dat geval spelen er vaak erfelijke factoren mee.

    Andere oorzaken van chondrocalcinose kunnen zijn:

    • een stofwisselingsziekte zoals een te snel werkende bijschildklier
    • een te laag magnesiumgehalte in je bloed (syndroom van Gitelman/Bartter)
    • ijzerstapelingsziekte

    Acute aanvallen bij chondrocalcinose krijg je meestal na een ernstige griep/infectieziekte, een ingrijpende operatie of een stressvolle gebeurtenis.

  • Welke klachten heb je bij chondrocalcinose?

    Je kan verschillende klachten hebben.

    Plotselinge (acute) vorm

    Als je een acute aanval krijgt, raakt het gewricht plotseling heftig ontstoken. Je gewricht:

    • doet veel pijn
    • wordt dikker
    • voelt warm aan
    • kun je minder goed bewegen

    De huid rondom je gewricht is vaak warm en rood.

    Een aanval is meestal binnen 12 tot 36 uur op zijn hoogtepunt en kan een paar dagen tot weken duren. Meestal ontstaat een aanval in één gewricht zoals je knie, je pols, je enkel of je schouder. Zo’n eenmalige aanval beschadigt je gewricht niet, wel als deze vaker optreedt. Soms heb je ook koorts bij zo’ n aanval.

    Lang aanhoudende (chronische) vorm

    De aanvallen kunnen vaker terugkomen, langer duren en zich uitbreiden naar andere gewrichten. Er ontstaat dan een chronische ontsteking van de gewrichten.

    Zo’n chronische ontsteking kan je gewrichten wél beschadigen. Je krijgt dan steeds vaker last van pijnlijke, stijve en gezwollen gewrichten.

    Meestal krijg je last van de grote gewrichten, zoals je pols, je knie of je schouder. Maar een ontsteking kan in elk gewricht van je lichaam ontstaan en zich geleidelijk uitbreiden.

  • Hoe wordt de diagnose chondrocalcinose gesteld?

    Je arts baseert de diagnose meestal op de klachten die je hebt, het lichamelijk onderzoek en het bloedonderzoek. Je arts laat röntgenfoto’s maken waarop afwijkingen te zien zijn. Om vast te stellen of je chondrocalcinose hebt, combineert je arts de resultaten van verschillende onderzoeken.

    Vocht uit je gewricht halen

    Om zeker te zijn van de diagnose zuigt je arts met een naald wat vocht uit een ontstoken gewricht. Dit voelt ongeveer hetzelfde alsof er bloed wordt geprikt. Onder een speciale microscoop zijn de kalkrijke pyrofosfaatkristallen duidelijk zichtbaar.

    Röntgenfoto’s

    Het is mogelijk dat je arts röntgenfoto’s van de ontstoken gewrichten laat maken. Op röntgenfoto’s zijn eventuele kalkrijke kristallen goed te zien. Ook zie je de kristallen soms met een echografie als weerspiegelingen in het kraakbeen.

    Bloedonderzoek

    Je arts laat meestal ook je bloed onderzoeken om andere reumatische aandoeningen uit te sluiten. Ook kan hij op deze manier onderzoeken of je misschien een stofwisselingsziekte hebt die chondrocalcinose veroorzaakt. Je arts kan ook onderzoeken of je misschien een andere vorm van reuma hebt, zoals reumatoïde artritis.

  • Hoe verloopt chondrocalcinose?

    Chondrocalcinose verloopt bij iedereen anders. Bij de een blijft het bij een enkele aanval, bij de ander komen de aanvallen steeds terug.

    Als je meerdere aanvallen krijgt en deze steeds langer gaan duren, kunnen je gewrichten beschadigd raken. Ook is het mogelijk dat de ontstekingen zich uitbreiden naar andere gewrichten in je lichaam. De aandoening gaat dan over in een chronische vorm van chondrocalcinose.

  • Welke behandelingen kunnen je helpen?

    Je arts heeft bij chondrocalcinose de keuze uit verschillende soorten medicijnen. Deze medicijnen helpen een ontsteking tegen te gaan of een ontsteking te voorkomen. 

    De verschillende medicijnen vullen elkaar vaak aan. Welk middel je arts voorschrijft, hangt af van je klachten.

    • NSAID’s: Bij de behandeling van een (eerste) aanval van chondrocalcinose schrijft je arts meestal een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) voor.
    • Corticosteroïden: Naast een ontstekingsremmende pijnstiller krijg je ook wel een corticosteroïd (prednison) voorgeschreven. Corticosteroïden remmen de ontstekingen goed en snel.
    • Colchicine: Dit is een medicijn om gewrichtsontstekingen af te remmen en te voorkomen. Colchicine wordt al heel lang gebruikt en is een veel gebruikt medicijn bij chondrocalcinose. Je arts bepaalt hoe lang je colchicine moet gebruiken.
    • Interleukine 1 remmers (biologische medicijnen): Deze medicijnen zijn voor chondrocalcinose nog niet in grote patiëntengroepen onderzocht. Daarom worden deze niet vergoed bij chondrocalcinose. Uit ervaring blijkt dat deze medicijnen vaak wel goed werken.

    Behandelaars

    Voor de behandeling van chondrocalcinose kom je eerst bij je huisarts en daarna bij een specialist. Vaak is dit een reumatoloog. Soms lig je met onbegrepen koorts in het ziekenhuis.  Als je vaker een aanval hebt gehad, is het verstandig een verwijzing te vragen naar een reumatoloog.

    Lees meer over verschillende behandelaars

    Aanvullende behandelingen

    Er bestaan veel soorten alternatieve behandelingen. Soms merken mensen met een reumatische aandoening hiervan een positief effect. Overleg altijd eerst met je arts voordat je met een alternatieve behandeling begint omdat die bijwerkingen kan geven of een wisselwerking kan hebben met de medicijnen die je gebruikt.

Meer informatie

Heb je vragen? Stel deze aan je huisarts, reumatoloog of reumaverpleegkundige.

Meer weten over leven met reuma?

Op reuma.nl vind je informatie over waar je in het dagelijks leven tegenaan kunt lopen en hoe je daarmee om kan gaan als je deze aandoening hebt.

De medische informatie op deze site wordt samengesteld en actueel gehouden door ReumaNederland, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en de Nederlandse Health Professionals Reumatologie (NHPR).