Wat is bursitis?

Bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs die vlakbij een gewricht zit. Op verschillende plekken in je lichaam zitten slijmbeurzen. Slijmbeurzen zijn een soort stootkussentjes op kwetsbare plekken bij een gewricht. Ze bevinden zich bijvoorbeeld op uitstekende botdelen of tussen botdelen. De bekendste plaatsen waar slijmbeurzen zitten, zijn je schouder, je elleboog en je knie.

Ontstoken slijmbeurs

Het medische woord voor slijmbeurs is bursa. Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, wordt dat bursitis genoemd. Vooral mensen boven de 30 jaar lopen meer kans op het krijgen van een bursitis.

De oorzaak van bursitis of slijmbeursontsteking is meestal overbelasting. Ook kan bursitis een symptoom zijn van een andere reumatische aandoening. Heel soms is een infectie de oorzaak.

Bursitis of slijmbeursontsteking komt vooral voor rondom de gewrichten van je schouder, je elleboog en je knie. De belangrijkste klachten zijn pijn en stijfheid. Soms is de plek ook gezwollen en/of voelt het warm aan. Het bewegen van het lichaamsdeel waarin de ontsteking zit, is vaak pijnlijk.

Ook tendinitis

Bursitis en tendinitis (peesontsteking) komen regelmatig tegelijk voor. De slijmbeurs en de pees zijn dan allebei ontstoken.

Je arts baseert de diagnose meestal op de uitkomst van de klachten die je aangeeft en het lichamelijk onderzoek.

Punctie

Soms haalt je arts wat ontstekingsvocht uit de zwelling om dit verder te laten onderzoeken. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je arts wil weten of een bacteriële infectie de oorzaak is.

Andere oorzaken uitsluiten

Bloedonderzoek en aanvullend onderzoek, zoals het maken van röntgenfoto’s, wordt soms ook gedaan. Dit gebeurt wanneer je arts andere reumatische aandoeningen wil uitsluiten als oorzaak.

Meestal duurt bursitis maar tijdelijk. Met de juiste maatregelen en behandeling herstel je volledig van bursitis. Soms worden je klachten chronisch. Het is belangrijk dat je overbelasting van het betreffende gewricht probeert te voorkomen, ook in de toekomst.

Medicijnen

Een bursitis is pijnlijk. Tegen de pijn krijg je meestal een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) eventueel samen met paracetamol.
Lees meer over NSAID’s

Je arts geeft ook wel een injectie in de slijmbeurs met een ontstekingsremmend medicijn om de ontsteking te remmen. Dit werkt snel en goed.
Lees meer over corticosteroïd-injecties

Behandelaars

Voor de behandeling van bursitis kom je meestal bij je huisarts of soms de reumatoloog. Dit is afhankelijk van de ernst van je klachten.
Lees meer over verschillende behandelaars

Aanvullende behandelingen

Er bestaan veel soorten alternatieve behandelingen. Soms merken mensen met een reumatische aandoening hiervan een positief effect. Overleg altijd eerst met je arts voordat je met een alternatieve behandeling begint omdat die bijwerkingen kan geven of een wisselwerking kan hebben met de medicijnen die je gebruikt.
Lees meer over alternatieve behandelingen

Meer informatie

Heb je vragen? Stel deze aan je huisarts of reumatoloog.

Wil je weten waar je in het dagelijks leven tegenaan kunt lopen en hoe je daarmee om kan gaan als je deze aandoening hebt?
Lees meer over leven met reuma

Heb je niet de informatie gevonden die je zocht?
Kijk bij de veelgestelde vragen over reuma

De medische informatie op deze site wordt samengesteld en actueel gehouden door ReumaNederland, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en de Nederlandse Health Professionals Reumatologie (NHPR).