Nee, je hebt voor een reumakuur geen verwijzing van jouw arts nodig.

Ja, om een reumakuur vergoed te krijgen heb je doorgaans eerst toestemming (een machtiging) nodig van je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar vraagt daarbij meestal om een schriftelijke aanvraag van je huisarts of reumatoloog. De vergoedingsvoorwaarden en -procedure verschillen per zorgverzekeraar en per aanvullend pakket. Lees de polisvoorwaarden dus goed door of neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie.

Tijdens een reumakuur onderga je actieve, medische behandelingen die zich richten op het verminderen van je reumatische klachten. Je staat tijdens een reumakuur onder toezicht van een kuurarts en/of reumatoloog en volgt een op maat gemaakt kuurprogramma. Professionele oefen- en fysiotherapeuten en andere (para)medici verzorgen de kuurbehandelingen.

Bij een wellness- of beautyreis staan vooral ontspannende activiteiten op het programma, zoals saunabezoek en schoonheidsbehandelingen. Een wellness- of beautyreis is dus niet ‘medisch’ van aard en heeft een heel ander doel dan een reumakuur.

Bij bepaalde gezondheidsklachten, zwangerschap of wanneer de activiteit van je aandoening, zoals bijvoorbeeld de ontstekingen plotseling toenemen, is het vaak niet haalbaar om op dat moment een reumakuur of bepaalde kuurbehandelingen te volgen. Bespreek daarom altijd met je arts of het volgen van een reumakuur in jouw situatie mogelijk is.

Het is niet verplicht, maar we adviseren je om wel een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten als je een reumakuur gaat volgen. Dan ben je verzekerd als je om een of andere reden je verblijf moet annuleren of afbreken (bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen of een gebeurtenis in de familie).

Neem contact op met de kuurarts of reumatoloog van het kuurcentrum als je tijdens je verblijf medische klachten krijgt. Bespreek wat er mogelijk aan je klachten te doen is en of je kuurprogramma aangepast moet worden. Neem bij twijfel contact op met je eigen arts.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een reumakuur alleen bij bepaalde vormen van reuma, zoals reumatoïde artritis, axiale spondyloartritis (de ziekte van Bechterew) en artritis psoriatica. Sommige zorgverzekeraars bieden ook een vergoeding bij andere reumatische aandoeningen, bijvoorbeeld bij artrose en fibromyalgie. Je kunt dit in de polisvoorwaarden lezen of navragen bij je zorgverzekeraar.

Dat verschilt per zorgverzekeraar. Lees de polisvoorwaarden daarom goed door of neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie.

Tijdens een reumakuur overnacht je in een kuurhotel. Het kuurhotel ligt meestal naast of in de buurt van het kuurcentrum en/of de kuurkliniek, waar de behandelingen plaatsvinden. Soms is het kuurhotel een onderdeel van het kuurcentrum of van de kuurkliniek.

Terug naar veelgestelde vragen over reuma