Jouw arts maakt een afweging welk middel je lichaam het minste belast en de minste risico’s voor jouw gezondheid geeft. Hij let daarbij op een aantal punten. Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over ontstekingsremmende pijnstillers.

Jouw arts schrijft je ontstekingsremmende pijnstillers voor als je door jouw reumatische aandoening ontstekingen en pijn hebt, waartegen eenvoudige pijnstillers onvoldoende helpen. Er bestaan twee groepen ontstekingsremmende pijnstillers: klassieke en moderne. De meeste van deze middelen krijg je op recept van jouw arts.

Ontstekingsremmende pijnstillers verlichten pijn en remmen ontstekingen die komen door jouw reumatische aandoening. Heb je last van stijve gewrichten? Dan kunnen jouw gewrichten ook soepeler aanvoelen na het gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller. Jouw arts schrijft ontstekingsremmende pijnstillers voor bij verschillende soorten pijn, zoals gewrichtspijn of pijn in je spieren en/of pezen of bij klachten aan je slijmbeurzen.

Ontstekingsremmende pijnstillers bestaan al tientallen jaren. De middelen die het eerst werden ontwikkeld, noemen we ook wel de klassieke NSAID’s. Voorbeelden van middelen uit deze groep zijn diclofenac, naproxen en ibuprofen.

Later werden modernere ontstekingsremmende pijnstillers ontwikkeld. Middelen uit deze groep heten ook wel COX-2-remmers. Een voorbeeld van zo’n COX-2-remmer is etoricoxib.

Op recept

De meeste ontstekingsremmende pijnstillers kunnen alleen worden voorgeschreven door de huisarts of specialist. Je haalt jouw medicijn dan met het recept bij de apotheek.

De ontstekingsremmende pijnstillers uit de klassieke groep (NSAID’s) geven het meeste risico op maag- en darmklachten zoals oprispingen en brandend maagzuur. Soms kunnen deze middelen, zeker bij langdurig gebruik en bij mensen met een verhoogd risico, een maagzweer of maagbloedingen veroorzaken. Daarom krijg je er soms een maagbeschermend of een maagzuurremmend middel bij voorgeschreven. Deze combinatie voorkomt bijwerkingen aan je maag of darmen.

Middelen uit de modernere groep ontstekingsremmende pijnstillers (COX-2-remmers) kan je meestal gebruiken zónder een maagbeschermend of maagzuurremmend middel omdat ze minder vaak maagproblemen veroorzaken.

NSAID’s en COX-2-remmers kunnen ook een verhoging van het risico op hartfalen veroorzaken. Heb je bijvoorbeeld al last van hart- of vaataandoeningen, andere gezondheidsklachten of loop je een verhoogd risico op hartfalen, bijvoorbeeld doordat dit in de familie voorkomt? Geef dit dan aan bij jouw arts. De arts kan dan goed afwegen welke medicijnen je mag gebruiken, hoe lang en in welke dosis.

Lees altijd goed de bijsluiter en heb je vragen of zorgen over het gebruik van jouw medicijnen? Stel je vraag dan aan jouw huisarts, specialist of apotheker.

Bespreek dit met jouw arts. Wanneer je hart- of vaataandoeningen hebt of hier een verhoogd risico op hebt, bijvoorbeeld doordat hart- en vaataandoeningen in de familie voorkomen, dan zal jouw arts de voordelen van een ontstekingsremmende pijnstiller afwegen tegen de risico’s op bijwerkingen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je in het verleden een hartinfarct of beroerte hebt gehad, of als je lijdt aan angina pectoris of aan hartfalen. Naproxen lijkt minder schadelijk voor hart en bloedvaten te zijn.

Heb je een bestaande aandoening aan je organen, zoals aan jouw nieren, lever, darmen of maag? Bespreek ook dit met je specialist. Hij zal het gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller dan extra zorgvuldig afwegen.

Meld het als je een hart- of vaataandoening hebt of hebt gehad, zoals bijvoorbeeld een hartinfarct, een beroerte, angina pectoris of hartfalen. Vertel het ook aan je arts als dit in jouw familie voorkomt, of als je denkt dat je een verhoogd risico hebt op een hart- of vaataandoening.

Het is ook goed om aan je arts te vertellen als je een kinderwens hebt of zwanger bent. Meestal is het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers dan niet aan te raden. Veel middelen verminderen de vruchtbaarheid of geven risico’s tijdens de zwangerschap. Soms is er te weinig over bekend. Ook dat is een reden om ze dan niet te gebruiken.

Bespreek het ook met jouw arts als je binnenkort wordt geopereerd. Bij sommige operaties zal je arts juist ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven, bij andere operaties zal hij jou aanraden om een tijdje te stoppen vanwege het hogere risico op bloedingen.

Lees meer over overleg met jouw arts

Lees meer over vruchtbaarheid en zwangerschap

Als je wordt behandeld met een ontstekingsremmende pijnstiller en je maakt je zorgen over de bijwerkingen, maak dan een afspraak met jouw arts. Hij heeft bij de keuze voor dit medicijn een inschatting gemaakt van de kans op bijwerkingen in combinatie met jouw persoonlijke gezondheid. Vaak worden daarom maagbeschermende of maagzuurremmende middelen tegelijk met de NSAID’s of cox-2 remmers voorgeschreven.

Misschien kan je met jouw arts op een rijtje zetten of er voor jou risico’s op bijwerkingen zijn en wat dit risico zou kunnen verkleinen. En bespreek daarna ook regelmatig je medicijngebruik met jouw arts, zodat je goed onder controle blijft.

Als je bijwerkingen van een ontstekingsremmende pijnstiller krijgt, kan jouw arts bekijken welke pijnstiller voor jou geschikter is. Krijg je opnieuw klachten na het wisselen van medicijn? Neem dan contact op met jouw arts.

Het is niet verstandig om ontstekingsremmende pijnstillers te combineren met een andere ontstekingsremmende pijnstiller. Zo’n combinatie vergroot de kans op bijwerkingen en zorgt meestal niet voor extra pijnstilling. Jouw arts zal je niet twee ontstekingsremmende pijnstillers tegelijk voorschrijven. Ook is het af te raden om, naast een ontstekingsremmende pijnstiller die je op recept kreeg van jouw arts, daar zelf een ontstekingsremmende pijnstiller bij te gaan gebruiken die je kocht bij de drogist of apotheek.

Bij sommige andere medicijnen kan er een wisselwerking optreden die jouw gezondheid schaadt. Dit geldt bijvoorbeeld voor bloedverdunners, bloeddrukverlagers of voor bepaalde antidepressiva zoals lithium. Zorg ervoor dat jouw arts en apotheker op de hoogte zijn van alle medicijnen die je gebruikt, zodat je geen medicijnen krijgt voorgeschreven met (schadelijke) wisselwerkingen. Meld ook alternatieve middelen die je gebruikt, zoals voedingssupplementen.

Jouw apotheker geeft jou de nodige informatie wanneer je het voorgeschreven medicijn voor de eerste keer komt ophalen. Je krijgt ook de bijsluiter mee. Lees de bijsluiter altijd goed door. Heb je daarna nog vragen over de werking of bijwerkingen van jouw medicijn? Of heb je vragen over de combinatie van jouw ontstekingsremmende pijnstiller met andere medicijnen? Stel je vraag dan aan jouw arts of apotheker.

Wil je informatie lezen over de ontstekingsremmende pijnstiller die jij gebruikt? Je leest meer op www.apotheek.nl

Lees meer over jouw medicijnen

Het is beter om met jouw arts het gebruik van deze middelen te bespreken. Ook als je deze in bepaalde doseringen bij de drogist kunt kopen, zoals ibuprofen en naproxen. Jouw arts kijkt naar je totale medicijngebruik en kan het best afwegen welk middel voor jou zo veilig mogelijk te gebruiken is, welke dosering jij nodig hebt en voor hoe lang. En of je nog een maagbeschermer of maagzuurremmer ernaast nodig hebt.

Het is niet verstandig om zelf jouw dosis aan te passen. Hoe hoger de dosis van een ontstekingsremmende pijnstiller per dag is of als je meer van deze medicijnen per dag slikt, hoe meer risico je loopt op het krijgen van bijwerkingen. Jouw arts kijkt naar de meest geschikte behandeling voor je reumatische aandoening. Daarom is het beter om een afspraak te maken met je arts om jouw pijnklachten te bespreken. Jouw arts kan bekijken en beoordelen welk medicijn het beste bij je behandeling past en welke dosering voor jou het meest geschikt en veilig is.

Het is verstandig om contact met jouw arts op te nemen als je klachten hebt die kunnen wijzen op een bijwerking of een wisselwerking met jouw andere medicijnen.

Neem ook contact op met jouw arts als er belangrijke veranderingen in je gezondheidssituatie zijn. Denk bijvoorbeeld aan een operatie of een zwangerschap, als je onvoldoende reageert op de behandeling met deze medicijnen, als je last krijgt van jouw maag of jouw hart of als je vaatproblemen krijgt.

Daarnaast is het verstandig om onder controle te blijven van jouw arts en het gebruik van je medicijnen regelmatig te bespreken.

In dit onderzoek zijn de gegevens van 10 miljoen mensen onderzocht die een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken of hebben gebruikt. Het ging om gegevens van mensen in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

Daaruit bleek dat het risico op hartfalen bij mensen die een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken hoger is dan bij mensen die op dit moment niet een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken. Ook bleek dat bij mensen die af en toe een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken dit risico op hartfalen klein is.

Maar mensen met reumatische aandoeningen gebruiken het vaak langdurig, regelmatig en/of in een hoge dosering. Dan is het volgens de onderzoekers nodig dat ze regelmatig overleggen met hun arts en apotheker over hun medicijngebruik. Dat geldt al helemaal voor mensen die al een verhoogd risico lopen op hartproblemen, door bijvoorbeeld aanleg of door het hebben van een andere aandoening.

Wilt u meer weten over dit onderzoek, bekijk dan bovenaan deze pagina ook het filmpje waarin arts Prof. Dr. Mike Nurmohamed antwoord geeft op een paar veelgestelde vragen over het onderzoek.

Of lees voor meer informatie ons nieuwsartikel.

Terug naar veelgestelde vragen over medicijnen

Terug naar veelgestelde vragen over reuma