Cannabis bestaat uit de gedroogde bloemen van de Cannabis sativaplant. Andere namen voor cannabis zijn marihuana of wiet. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen medicinale cannabis en ‘gewone’ cannabis. Het voornaamste verschil is dat medicinale cannabis wordt gebruikt als medicijn, terwijl ‘gewone’ cannabis vooral wordt gebruikt als genotmiddel.

‘Gewone’ cannabis is te koop in coffeeshops en wordt ook wel gerookt of geïnhaleerd met een waterpijp. Cannabis heeft verschillende psychische en lichamelijke effecten, zoals een ontspannen, loom gevoel, opgewektheid en een versterkte fantasie. De sterkte van de werking en de kwaliteit van deze cannabis is wisselend. Daarnaast kun je door het roken of inhaleren van de waterdamp last krijgen van je luchtwegen.

‘Medicinale cannabis’ koop je niet in de coffeeshop, maar wordt via de apotheek op recept van je arts verstrekt. Het voldoet aan hoge kwaliteitseisen en is heel nauwkeurig te doseren door de constante sterkte en samenstelling van de werkzame stoffen. Deze cannabis is bedoeld om te gebruiken als medicijn tegen bijvoorbeeld pijn, spasmen, spierkrampen of misselijkheid bij bepaalde ziekten of aandoeningen, zoals MS of kanker. Ook wordt het inmiddels bij andere aandoeningen voorgeschreven, waaronder reuma. De ervaringen van patiënten zijn soms positief al is het effect wetenschappelijk onvoldoende bewezen.

Een belangrijk verschil tussen medicinale cannabis en ‘gewone’ cannabis is dat de teelt van medicinale cannabis door de overheid wordt gecontroleerd zodat de sterkte en samenstelling altijd hetzelfde zijn. Daarnaast is medicinale cannabis gecontroleerd op de aanwezigheid van bijvoorbeeld zware metalen en pesticiden. Dit geldt niet voor de cannabis die je in de coffeeshop koopt. Een ander verschil is de manier waarop je medicinale cannabis gebruikt: je kunt er thee van zetten of een vernevelaar gebruiken. Deze manieren van gebruik irriteren je luchtwegen niet.

In Nederland is er momenteel één apotheek werkzaam die de medicinale cannabis varianten bewerkt tot olie, de Transvaal Apotheek in Den Haag. Ook deze olie-varianten zijn alleen op recept verkrijgbaar, en je gebruikt de olie door druppels onder de tong te nemen.

Er zijn op internet en bij de drogist andere soorten olie te koop, zonder recept. Het gaat om verschillende soorten olie, zoals ‘CBD olie’. Een risico van het kopen van een olie zonder recept is dat onduidelijk is wat de precieze inhoudsstoffen zijn en hoeveel werkzame stoffen erin zitten. Ook per verpakking kan dit verschillen. De olie zou daarnaast een wisselwerking kunnen geven met je andere medicijnen. Vraag daarom advies aan je apotheker en je arts voordat je de olie gaat gebruiken.

Er zijn erg weinig zorgverzekeraars die medicinale cannabis vergoeden. De meesten hebben het niet meer opgenomen in hun basispakket. De enige manier om het dan vergoed te krijgen is via je aanvullende verzekering. Maar het aantal zorgverzekeraars dat medicinale cannabis nog vergoedt vanuit de aanvullende verzekering is klein.

Wil je weten of je recht hebt op vergoeding, informeer dan bij je zorgverzekeraar wat de voorwaarden voor vergoeding zijn. Je kunt ook overwegen om aan het einde van het jaar over te stappen naar een andere zorgverzekering die medicinale cannabis wel vergoedt.

 

Alleen bij een hogere dosering kun je ‘high’ worden. Je merkt dat bijvoorbeeld aan een geweldig opgetogen stemming, lacherig of sloom zijn. Dit is een bijwerking van het middel. Je kunt ook in meer of mindere mate last krijgen van andere bijwerkingen:

  • misselijkheid
  • duizeligheid
  • droge mond
  • vermoeidheid
  • slaapstoornissen
  • hartkloppingen
  • lachbuien
  • honger
  • versterking van je waarneming van bijvoorbeeld muziek
  • loomheid en vermindering van je reactievermogen

Je arts schrijft je medicinale cannabis voor om klachten als pijn tegen te gaan en zal proberen om de laagst mogelijk werkzame dosis te geven zodat je zo min mogelijk last krijgt van bijwerkingen. Krijg je last van bijwerkingen? Overleg dan met je arts.

Meer informatie over de bijwerkingen van medicinale cannabis lees op de website van het Cannabisbureau.

Let op met deelnemen aan het verkeer

Ben je gewend om aan het verkeer deel te nemen met de fiets, de scooter, de auto of een gehandicaptenvoertuig en gebruik je een opioïde of medicinale cannabis?

Bespreek dit met je arts. Deze kan je vertellen wat mag en niet mag bij verkeersdeelname.

Kijk voor meer informatie over jouw medicijn en veilig deelnemen aan het verkeer op:

de website rij veilig met medicijnen

En op:
de website apotheek.nl 

 

Ja, dat kan. Maar je moet wel rekening houden met een paar zaken. Medicinale cannabis valt namelijk onder de Opiumwet. Als je gaat reizen naar het buitenland heb je een officiële verklaring nodig. Ga je reizen naar één van de Schengenlanden, dan heb je een Schengenverklaring nodig. Reis je naar een land buiten het Schengengebied, dan heb je een Engelstalige medische verklaring van je arts nodig en eventueel ook toestemming van de ambassade of het consulaat van dat land. Let er bij het plannen van je reis op dat het aanvragen van de verklaringen tijd kost.

Meer informatie over de verschillende verklaringen en hoe je die kunt aanvragen lees je op de website van het CAK.

Terug naar veelgestelde vragen over medicijnen

Terug naar veelgestelde vragen over reuma