Vanaf 1 januari 2019 worden paracetamol 1000mg, vitamine D en calcium niet meer uit de basisverzekering vergoed. Je kan deze middelen zelf kopen bij de drogist of apotheek.

Lees hieronder een aantal tips bij het kopen:

 • Vraag aan je arts welk middel in welke dosering voor jou geschikt is, hoe vaak je het moet gebruiken en waar je op kan letten bij het kopen. Met dit advies kan je zoeken bij de drogist of bij de apotheek naar een middel dat bij jou past.
 • Er bestaan nogal wat prijsverschillen tussen de verschillende producten. Je kunt terecht bij de apotheek en bij de drogist. Het loont de moeite om rond te kijken welk product het beste bij jouw portemonnee past.
 • Ben je op zoek naar een bepaalde dosering van jouw middel? Sommige producten in de winkel bevatten een iets andere dosering. Bereken hoeveel van het middel je moet gebruiken om aan de geadviseerde dosis te komen.
 • Koop je je medicijnen via internet? Bestel ze dan bij een betrouwbare internetdrogist. Je vindt hier een overzicht van betrouwbare internetapothekers.
 • Lees goed de verpakking en de bijsluiter van het middel. Let bijvoorbeeld op de hoeveelheid van de werkzame stof per tablet en hoeveel tabletten per dag je kan gebruiken.
 • Let op: paracetamol 1000 mg is niet bij de apotheek of drogist zonder recept te koop in tabletvorm (dus om in te nemen). Bij de apotheek en drogist kan je deze zonder recept kopen als zetpil. Een zetpil wordt bij sommige mensen via hun lichaam minder goed opgenomen waardoor de werking minder sterk is dan bij een orale pil van 1000 mg. Bij de apotheek is zonder recept ook een bruistablet verkrijgbaar. Overleg met je arts welke toedieningsvorm voor jou geschikt is. En als je paracetamol 1000 mg gaat gebruiken, meld dit dan altijd even aan je apotheek.
 • Twijfel je of je het meest geschikte middel hebt gevonden? Je kunt een paar dingen doen:
  1. Maak een foto van de verpakking of neem je supplementen of medicijnen in de verpakking mee naar je arts en vraag wat die jou adviseert.
  2. Vraag informatie en advies aan je apotheker of drogist. Vertel daarbij de medische reden waarom je deze middelen nodig hebt. Dat is informatie die helpt voor het juiste advies.Kom je er niet uit of zijn de kosten voor jou te hoog? Bespreek dit dan met je arts.