Vanaf 1 januari 2019 worden paracetamol 1000mg, vitamine D en calcium niet meer uit de basisverzekering vergoed. Je kan deze middelen zelf kopen bij de drogist of apotheek.

Lees hieronder een aantal tips bij het kopen:

 • Vraag aan je arts welk middel in welke dosering voor jou geschikt is, hoe vaak je het moet gebruiken en waar je op kan letten bij het kopen. Met dit advies kan je zoeken bij de drogist of bij de apotheek naar een middel dat bij jou past.
 • Er bestaan nogal wat prijsverschillen tussen de verschillende producten. Je kunt terecht bij de apotheek en bij de drogist. Het loont de moeite om rond te kijken welk product het beste bij jouw portemonnee past.
 • Ben je op zoek naar een bepaalde dosering van jouw middel? Sommige producten in de winkel bevatten een iets andere dosering. Bereken hoeveel van het middel je moet gebruiken om aan de geadviseerde dosis te komen.
 • Koop je je medicijnen via internet? Bestel ze dan bij een betrouwbare internetdrogist. Je vindt hier een overzicht van betrouwbare internetapothekers.
 • Lees goed de verpakking en de bijsluiter van het middel. Let bijvoorbeeld op de hoeveelheid van de werkzame stof per tablet en hoeveel tabletten per dag je kan gebruiken.
 • Let op: paracetamol 1000 mg is lastig te vinden. Bij de apotheek en drogist kan je deze zonder recept kopen als zetpil. Bij de apotheek is zonder recept ook een bruistablet verkrijgbaar. Maar je kunt natuurlijk ook 2 tabletjes van 500 mg nemen, dit is meestal het goedkoopste alternatief.  Vraag eventueel aan je arts welke toedieningsvorm voor jou geschikt is.  Vraag advies aan je apotheker of je drogist over wat je het beste kan kopen.
 • Twijfel je of je het meest geschikte middel hebt gevonden? Je kunt een paar dingen doen:
  1. Maak een foto van de verpakking of neem je supplementen of medicijnen in de verpakking mee naar je arts en vraag wat die jou adviseert.
  2. Vraag informatie en advies aan je apotheker of drogist. Vertel daarbij de medische reden waarom je deze middelen nodig hebt. Dat is informatie die helpt voor het juiste advies.Kom je er niet uit of zijn de kosten voor jou te hoog? Bespreek dit dan met je arts.