Let op! Vanaf 2019 wordt een aantal middelen niet meer vergoed vanuit de basisverzekering.

Lees hieronder meer informatie daarover. En lees onze tips als je deze middelen zelf gaat kopen.

Over de verandering in de vergoeding:

Vanaf 1 januari 2019 krijg je de pijnstiller paracetamol 1000 mg niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt ook voor diverse vitamine D tabletten, calcium en tabletten die een combinatie van vitamine D en calcium bevatten.

Lees in dit overzicht om welke middelen het gaat.

Dit heeft de minister van VWS besloten na advies van het Zorginstituut Nederland. De belangrijkste reden die zij daarvoor geven is dat deze middelen ook zonder recept te koop zijn bij de drogist of de apotheek. Je betaalt vanaf 1 januari 2019 deze middelen dus zelf.

Wij zijn het niet eens met deze maatregel. Als ReumaNederland hebben we onze zorgen geuit over de gevolgen van het niet meer vergoeden van deze middelen. Voor mensen met reuma zijn deze middelen een belangrijk onderdeel van hun behandeling.

Ja, als je foliumzuur voorgeschreven krijgt bij de behandeling van reuma, dan blijft dit in 2019 nog steeds vergoed vanuit de basisverzekering.

Er is sprake geweest dat foliumzuur uit het basispakket zou gaan, maar deze maatregel is niet doorgegaan.

 

Over de gevolgen voor jouw portemonnee en het gebruik van deze middelen:

Je vindt vanaf 1 januari 2019 informatie over de vergoeding van jouw medicijnen op www.medicijnkosten.nl.

Dit kan kloppen. Voor 2019 kreeg je deze middelen alleen vergoed als je een recept hiervoor kreeg van je (huis)arts. Kreeg je geen recept, dan betaalde je deze middelen dus eerder ook al zelf.

Nee, je betaalt vanaf 1 januari 2019 deze middelen zelf. Ze vallen buiten het eigen risico. De kosten gelden dus niet voor je eigen risico.

Nee, omdat deze medicijnen vanaf 2019 niet meer onder de basisverzekering vallen, tellen de kosten niet mee voor de eigen bijdrage

Of en hoe deze middelen vanuit de aanvullende pakketten worden vergoed, bepalen de zorgverzekeraars. En zal dan afhangen van jouw aanvullende pakket. Je kunt dit nakijken bij de polisvoorwaarden van je zorgverzekering of navragen bij je zorgverzekeraar.

Onder bepaalde voorwaarden kan je sommige gemaakte zorgkosten aftrekken als je belastingaangifte doet. Meer informatie over de aftrek van zorgkosten lees je op de website van de belastingdienst.  Of bel de belastingtelefoon voor meer informatie: 0800 -0543 (gratis).

De reden om jouw middel niet meer te vergoeden, is geen medische beslissing maar een politieke beslissing. Er is medisch gezien dus niet iets veranderd. Het blijft voor jouw gezondheid even belangrijk deze middelen te blijven gebruiken.

Het is slim om dit eerst met je arts te bespreken, ook als je vind dat deze middelen te duur voor je zijn om te blijven gebruiken. Als jouw arts ze namelijk eerder op recept aan je voorschreef, is het voor jou waarschijnlijk belangrijk om ze te blijven gebruiken. Je arts kan je vertellen of het nodig is dat je deze medicijnen wel of niet blijft gebruiken.

Het beste kan je aan je apotheker en je arts vertellen welke medicijnen je gebruikt, dus ook de middelen die je koopt bij je drogist. Je apotheker kan ze vermelden in je medicijnenoverzicht. Op die manier kan je apotheker voor jou in de gaten houden of de medicijnen die je gebruikt goed met elkaar samengaan.

 

Lees ook onze tips als je deze middelen zelf gaat kopen:

Naar de tips