Axiale spondyloartritis (vaak afgekort tot axiale SpA) is een verzamelnaam voor reumatische aandoeningen waarbij ontstekingen aanwezig zijn in je bekken en de wervelkolom. De ziekte van Bechterew is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis. Misschien heb je van je arts te horen gekregen dat je axiale spondyloartritis hebt, dan kan dit dus betekenen dat je arts hiermee de ziekte van Bechterew bedoelt.

Vroeger werd de naam ‘ziekte van Bechterew’ het meest gebruikt. De afgelopen tien jaar is de benaming ‘axiale spondyloartritis’ steeds gangbaarder geworden. Met deze benaming worden namelijk ook mensen met niet-radiografische axiale spondyloartritis erkend.

Dr. I.E. van der Horst-Bruinsma, reumatoloog, legt hieronder uit waarom de naam is gewijzigd.

Naast axiale spondyloartritits bestaat er ook perifere spondyloartritis. Hierbij raken vooral de grote gewrichten in de armen of benen ontstoken. Artritis bij een darmziekte, artritis psoriatica en reactieve artritis zijn vormen van perifere spondyloartritis.
Lees meer over axiale spondyloartritis

Bij vragen over je klachten, de diagnose en de behandeling kun je altijd bij je huisarts terecht. Indien nodig verwijst de huisarts je door naar een specialist of andere behandelaar. De huisarts kan je bijvoorbeeld verwijzen naar een reumatoloog, een revalidatiearts, orthopedisch chirurg of fysiotherapeut. Bereid je goed voor op het gesprek met je arts en maak eventueel een lijstje met vragen zodat je niets vergeet.

Duurt het nog een tijd voordat je een afspraak hebt? Je kunt je behandelaar ook vragen om een telefonisch consult.
Lees meer over de behandeling van reuma

Om erachter te komen wat de oorzaak van je klachten is, kun je het beste bij de huisarts langsgaan. Deze kan je lichamelijk onderzoeken, je klachtenpatroon in kaart brengen en eventueel aanvullend onderzoek doen. Zo krijgt de huisarts informatie om te achterhalen waar je klachten vandaan komen. Sommige vormen van reuma, zoals artrose, kan de huisarts meestal zelf vaststellen en behandelen. Als het nodig is dat een reumatoloog je onderzoekt en/of behandelt, zal de huisarts je doorverwijzen.

Veel voorkomende klachten bij reumatische aandoeningen zijn pijn en stijfheid in gewrichten, gezwollen en warme gewrichten, spierpijn en moeite met bewegen. Maar ook andere klachten, zoals vermoeidheid of bijvoorbeeld klachten aan de huid, darmen of andere organen kunnen bij reuma voorkomen.
Lees meer over het stellen van de diagnose

Ja, artrose is een vorm van reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Artrose is één van die aandoeningen.

Artrose werd lange tijd gezien als ‘slijtage’ waardoor huisartsen soms van mening zijn dat artrose geen reuma is. Dit kan verwarring geven in het gesprek met je arts.

Vaak stelt de huisarts de diagnose artrose, en hoef je met artrose niet naar een reumatoloog. De huisarts kan je ook behandelen of verwijst je naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut.
Lees meer over artrose

Heb je een vorm van reuma die maar weinig voorkomt, een ‘zeldzame aandoening’, dan vind je daarover misschien geen informatie op deze website.

Wil je informatie over je aandoening, bijvoorbeeld over de diagnose, je klachten en de behandeling, dan kun je altijd bij je huisarts of specialist terecht.

Ook lees je meer informatie over zeldzame aandoeningen op de website orpha.net.

Terug naar veelgestelde vragen over reuma