Als je op de hoogte wilt blijven van wetenschappelijk onderzoek naar reuma dan zijn er een paar mogelijkheden:

Voor een aantal wetenschappelijke onderzoeken die ReumaNederland financiert kun je je aanmelden als proefpersoon. Het gaat meestal om het testen van een nieuwe behandeling.

Als jij je wilt aanmelden, dan doe je dat rechtstreeks bij het onderzoekscentrum waar het onderzoek wordt gedaan. Vaak moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen: je hebt een bepaalde vorm van reuma, klachten of leeftijd.

Kijk op hier of er een geschikt onderzoek voor jou is en waar je je aanmeldt.

ReumaNederland geeft ook geld aan onderzoek waarbij er (nog) geen proefpersonen nodig zijn. Dan gebeurt het onderzoek vaak in het laboratorium. Neem bijvoorbeeld onderzoek naar de oorzaken van reuma of naar nieuwe behandelingen die nog in een heel vroege fase zijn.

Lees meer over alle onderzoeken die ReumaNederland financiert

Neem deel aan onderzoek

Het is begrijpelijk dat sommige mensen moeite hebben met dierproeven. Ook ReumaNederland, wetenschappers en patiënten zien liever dat deze niet nodig zijn. Toch is het wettelijk verplicht om de veiligheid van nieuwe geneesmiddelen altijd eerst te testen op dieren.

ReumaNederland zet zich samen met de samenwerkende gezondheidsfondsen (SGF) al jaren in om het aantal dierproeven terug te dringen. De richtlijnen van de overheid en van de gezondheidsfondsen eisen dat onderzoekers hun best doen om overal waar dat kan en mag alternatieven te vinden voor dierproeven. Alleen als er geen alternatief is voor nuttig en noodzakelijk onderzoek verleent de overheid een vergunning voor dierproeven. Aan die dierproeven stelt de overheid dan strenge eisen die gericht zijn op zo min mogelijk proefdieren en zo min mogelijk leed voor proefdieren.

Ondertussen zet SGF samen met haar leden in op de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven, door gebruik te maken van menselijke materialen of modellen. Dat is ook in het belang van de patiënt. Hier is meer te lezen over innovatievere meetmethoden. Ook is de SGF aangesloten bij het landelijke netwerk TPI, Transitie Proefdiervrije Innovatie, om samen met de overheid proefdiervrije meetmethoden zo snel mogelijk te ontwikkelen voor zoveel mogelijk sectoren.

Lees ook onze blogs over dierproeven

Terug naar veelgestelde vragen over reuma