De huisarts of je reumatoloog geven je soms een verwijzing naar een orthopedisch chirurg. Een orthopedisch chirurg wordt ook wel een ‘orthopeed’ genoemd. Het is een arts die gespecialiseerd is in bewegen: hij of zij behandelt mensen die klachten hebben aan botten, spieren, gewrichten, pezen of gewrichtsbanden. Mensen met reuma hebben vaak moeite met bewegen: soms kan de orthopedisch chirurg je behandelen.
De eerste keer dat je bij de orthopedisch chirurg komt, heb je een vraaggesprek, gevolgd door een lichamelijk onderzoek. De orthopeed laat vaak ook aanvullend onderzoek doen. Dit kan een röntgenfoto, een MRI-scan, of bijvoorbeeld een CT scan zijn.
Met de uitkomsten van deze onderzoeken en het vraaggesprek zal de orthopedisch kunnen inschatten welke behandeling je klachten kan verminderen: hij stelt je een behandeling voor.
Welke behandelingen krijg je bij de orthopedisch chirurg?
Het doel van de behandeling is om de pijn te verminderen en te zorgen dat je makkelijker kan bewegen.
De orthopedisch chirurg kan je een behandeling zonder operatie voorstellen.
Dan geeft de orthopeed je bijvoorbeeld:
- pijnstillers
- een injectie met een ontstekingsremmer
- een advies over je leefstijl: bijvoorbeeld afvallen of meer bewegen. Soms krijg je een verwijzing naar een diëtist of een fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan je oefeningen geven, soms krijg je ook al oefeningen mee van de orthopedisch chirurg.
- advies over een schoenaanpassing of een spalk.
De orthopedisch chirurg kan je ook een operatie voorstellen.
De operaties die een orthopedisch chirurg uitvoert zijn heel verschillend.
Lees meer over de soorten operaties die een orthopedisch chirurg doet.