Als je klachten hebt aan je gewrichten, spieren, pezen of botten, blijf er dan niet mee rondlopen maar ga naar je huisarts. De huisarts stelt vragen en doet onderzoek om te achterhalen wat de oorzaak van je klachten is. Soms krijg je een verwijzing naar een reumatoloog of een andere behandelaar.

De huisarts zal je vragen welke klachten je hebt en wanneer je daar last van hebt. Daarna zal hij je lichamelijk onderzoeken.

Je huisarts laat soms bloedonderzoek doen of röntgenfoto’s maken.
Daarmee kan hij meestal de oorzaak van je klachten vaststellen en je verder behandelen. Bijvoorbeeld door je medicijnen te geven, of je te verwijzen naar een fysiotherapeut.

Maar soms blijven de klachten bestaan of heb je klachten waarvoor verder onderzoek nodig is. Dan stuurt de huisarts je door naar de reumatoloog of, bij sommige klachten, naar de orthopedisch chirurg.

Voorbereiden op je bezoek aan de huisarts

Ga je voor het eerst naar je huisarts met klachten aan je gewrichten, spieren, pezen of botten?  Breng je klachten dan eerst in kaart met de online tool ‘Reuma?’ en ga daarmee goed voorbereid naar je huisarts.

De tool biedt je na het invullen een samenvatting van je klachten. Met een print van deze samenvatting ga je naar de huisarts. De samenvatting helpt jou en je huisarts om je klachten beter in te schatten.  Zo komen jullie misschien de oorzaak van je klachten sneller op het spoor en weet de huisarts beter of het nodig is om je naar een reumatoloog te verwijzen.

Let op! Deze tool stelt geen diagnose en kan niet de diagnose van je huisarts vervangen.

Naar online tool ‘Reuma?’