Een ander woord voor vaccinatie is inenting. Je haalt bijvoorbeeld een vaccinatie als je naar een ver land op vakantie gaat. Of je krijgt een uitnodiging voor de griepprik. Hier lees je wat er bekend is over de veiligheid en werkzaamheid van verschillende vaccinaties als je reuma hebt en als je afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt.

Je kent een vaccinatie misschien wel van kinderen die een aantal vaste inentingen krijgen om bepaalde ziektes te voorkomen. Volwassenen krijgen ook soms vaccinaties, bijvoorbeeld als je op reis gaat naar een land met een tropisch klimaat.

Bekijk hier een filmpje van het RIVM hoe een vaccinatie werkt en je beschermt tegen een infectieziekte.

De jaarlijkse griepprik

Als je een vorm van ontstekingsreuma hebt en hiervoor afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt, krijg je van de huisarts een oproep voor de griepprik. Het gaat bijvoorbeeld om corticosteroïden (zoals prednison), methotrexaat, azathioprine, anti-TNF-alfaremmers en rituximab.

Je beslist zelf of je de griepprik wilt halen, je bent dit niet verplicht. Als je twijfelt, dan kun je het met je reumatoloog bespreken, die samen met jou de afweging kan maken of het belangrijk voor jou is om de griepprik te halen.

Voor mensen met een ernstige allergie voor kippeneieren en vrouwen die net zwanger zijn, wordt de griepprik afgeraden. Bij koorts is het verstandig om de griepprik later te halen.

Let op! Gebruik je rituximab? Dan is het van belang dat de griepprik 4 weken voor en tenminste 4 maanden na het infuus wordt gegeven. Bespreek dit dus bijtijds met je reumatoloog of je huisarts.

Wil je meer weten over de griepprik? Kijk dan op de website van het RIVM.

Coronavaccinatie en herhaalprikken tegen corona

De coronavaccinatie en de booster- of herhaalvaccinaties tegen corona zijn volgens de NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie veilig voor mensen met reuma. De NVR geeft het advies om je te laten vaccineren.

Gebruik je voor je reuma afweeronderdrukkende medicijnen dan kunnen die de vaccinatie wat minder effectief maken. Maar de vaccinatie beschermt je dan nog steeds tegen een corona-infectie.

Neem contact op met je huisarts als je bijwerkingen krijgt na je coronavaccinatie. Over het algemeen zijn de bijwerkingen van de coronavaccinatie vergelijkbaar met de meeste andere vaccinaties, zoals de griepprik.

De Rijksoverheid bepaalt wanneer je een oproep krijgt voor de vaccinatie of een boosterprik.

Gebruik je een van de volgende medicijnen?

  • rituximab
  • mycofenolaatmofetil in combinatie met een 2eafweeronderdrukkend medicijn
  • cyclofosfamide

Dan is je bescherming na een volledige vaccinatie niet voldoende. Je krijgt een uitnodiging van het ziekenhuis voor een of meerdere herhaalprikken.

Lees meer informatie over corona en reuma en lees de veelgestelde vragen over reuma en de coronavaccinatie.

Vaccinatie tegen pneumokokken

Heb je een vorm van ontstekingsreuma en gebruik je afweeronderdrukkende medicijnen, dan is het aan te bevelen om je te laten vaccineren tegen pneumokokken. Pneumokokken is een bepaald soort bacterie waar je ernstige ontstekingen door kan krijgen, zoals een longontsteking. Ben je de afgelopen 5 jaar niet gevaccineerd tegen pneumokokken dan kan je reumatoloog met je huisarts overleggen of je een vaccinatie tegen pneumokokken kan en mag krijgen. Als het mogelijk is, is het het beste om je vóór de behandeling al te laten vaccineren.

Let op: gebruik je rituximab? Bij dit medicijn mag je van 4 weken voor tot tenminste 4 maanden na je infuus niet worden gevaccineerd tegen pneumokokken.

Overleg over vaccinaties voor de start met afweeronderdrukkende medicijnen 

Als je een afweeronderdrukkend medicijn gaat gebruiken, dan kun je het beste minstens 4 weken voor de start met deze middelen al overleggen met je reumatoloog. Het gaat bijvoorbeeld om corticosteroïden, methotrexaat, azathioprine, anti-TNF-alfaremmers en rituximab.

Je kan je dan bijvoorbeeld laten vaccineren tegen gele koorts.

Dit heeft als voordeel dat je later naar een land kunt reizen waarvoor je tegen gele koorts ingeënt moet zijn. Een vaccinatie tegen gele koorts mag je niet meer krijgen, als je eenmaal ontstekingsremmende medicijnen gebruikt. 

Bespreek bijtijds reizigersvaccinaties

Gebruik je afweeronderdrukkende medicijnen die je afweer remmen? Bespreek dan tenminste 6 weken voordat je je reis gaat boeken of vertrekt, of je  reizigersvaccinaties nodig hebt, met je reumatoloog. Als je  vaccinaties kunt gebruiken, dan verwijst jouw arts je naar de afdeling reizigersvaccinaties van de GGD of naar een speciaal vaccinatiecentrum.

Als je afweeronderdrukkende medicijnen tegen je reuma gebruikt, kunnen sommige vaccinaties minder goed werken, doordat jouw afweersysteem minder sterk reageert. De vaccinatie-arts kan soms aan de hand van bloedonderzoek kijken wat het effect van de vaccinatie was en of het nodig is om die nog een keer te herhalen.

Soms moet je helaas je reisbestemming veranderen, omdat vaccinatie niet altijd mogelijk is. Kijk voor meer informatie op de website van GGD-reizen en de LCR.

Af te raden vaccinaties bij reumaremmende medicijnen 

De meeste afweeronderdrukkende medicijnen onderdrukken je immuunsysteem. Inentingen met levende vaccins zijn dan af te raden, omdat je daar een infectie door kan krijgen. Dit geldt voor het gele koortsvaccin, het BMR-vaccin (bof, mazelen, rodehond) en het vaccin tegen tuberculose.

Meer informatie

Wil je meer informatie over jouw medicijn en vaccinaties?
Ga naar onze medicijnfolders en lees meer.

De medische informatie op deze site wordt samengesteld en actueel gehouden door ReumaNederland, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en de Nederlandse Health Professionals Reumatologie (NHPR).