Heb jij vragen over de coronavaccinatie en reuma? Bijvoorbeeld: is het veilig om mij te laten vaccineren als ik medicijnen tegen mijn reuma gebruik? Lees hieronder de veelgestelde vragen en antwoorden. De informatie is tot stand gekomen in samenwerking met de NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie).
Voor iedereen met een vorm van reuma geeft de NVR (de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) het advies om je te laten vaccineren. Je kan veilig gevaccineerd worden. Heb je vragen of twijfels, overleg dan met je reumatoloog.
Heb je vragen of twijfels, overleg dan met je reumatoloog.
Lees ook al onze informatie over de coronavaccinatie en reuma of kijk voor informatie over de coronavaccins op de website van Rijksoverheid.
Heb je bijwerkingen gekregen na je vaccinatie? Neem in zo’n situatie contact op met je huisarts. Over het algemeen zijn de bijwerkingen van de coronavaccinatie vergelijkbaar met de meeste andere vaccinaties, zoals de griepprik. Krijg je last van bijwerkingen, meldt dit dan aan je behandelaar en aan het bijwerkingencentrum van het Lareb.
Ja, want tot nu toe is gebleken dat mensen die al een corona-infectie hebben gehad en óók een vaccinatie kregen, daar goed op reageerden. En dat de inenting waarschijnlijk extra bescherming biedt tegen een nieuwe infectie met het corona-virus.
De overheid bepaalt wanneer je aan de beurt bent voor je vaccinatie. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van je medische situatie en je leeftijd.
Ja, volgens de NVR (de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) kan je veilig gevaccineerd worden.
Wel kunnen je afweeronderdrukkende medicijnen de vaccinatie wat minder effectief maken. Dat neemt niet weg dat de vaccinatie je dan nog steeds bescherming biedt tegen een corona-infectie. De inschatting is dat een corona-infectie een veel groter risico voor je gezondheid vormt dan een vaccinatie.
Het is verstandig om de vaccinatie niet uit te stellen. Dus ook niet als je veel klachten door je reuma hebt, of vanwege de planning van je medicijninname of -toediening.
Na een coronavaccinatie bestaat er een heel kleine kans dat je reuma (een tijdje) verergert en je meer ontstekingen krijgt. Dit komt echter maar bij 5% van de mensen met ontstekingsreuma voor.
Heb je vragen over het risico van de coronavaccinatie? Bespreek deze met je reumatoloog.
Een kleine groep mensen, die bepaalde afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken, maakt minder afweerstoffen aan. Deze mensen ontvangen een uitnodiging van het ziekenhuis om een extra vaccinatie te halen. Het gaat daarbij om mensen die een van de volgende medicijnen gebruiken:
- rituximab
- mycofenolaatmofetil in combinatie met een 2eafweeronderdrukkend medicijn
- cyclofosfamide
Lees meer informatie over de extra vaccinaties als je deze medicijnen gebruikt.
Nee. Een bloedtest naar antistoffen heeft geen zin. Het is niet bekend hoeveel antistoffen of afweercellen precies nodig zijn voor bescherming. Daardoor is het lastig te bepalen hoe jij of jouw arts de uitslag van zo’n test zou moeten interpreteren.
Ja, ook na je vaccinatie blijven de basisregels en hygiënevoorschriften van kracht, zoals handen wassen, thuisblijven en een zelftest doen als je klachten krijgt die lijken op corona. Dit zijn de basisregels om verspreiding van het virus te voorkomen.
De boosterprik is bedoeld voor iedereen die wel voldoende bescherming heeft na de vaccinatie. Maar na verloop van tijd neemt de bescherming van je coronavaccinatie iets af. De boosterprik is bedoeld om je afweer tegen corona een oppepper te geven. De boosterprik is iets anders dan de herhaalprikken die mensen krijgen als ze rituximab, mycofenolaatmofetil of cyclosfosfamide gebruiken.
Lees meer informatie over reuma en corona.
