We hebben allemaal te maken met het coronavirus. Als je een vorm van reuma hebt, kan dit extra vragen of zorgen oproepen. Zoals: ben ik kwetsbaarder voor het coronavirus vanwege mijn medicijnen? En kan ik mijn medicijnen veilig blijven gebruiken?
Hieronder lees je veel gestelde vragen over corona en reuma en de invloed op je dagelijks leven.
Kijk op thuisarts.nl nl voor informatie over corona.
Wil je meer achtergrondinformatie over corona? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid en bij de veelgestelde vragen van het RIVM
Heb je liever telefonische informatie, bel dan naar het landelijke corona-informatienummer van de overheid: T: 0800-1351.
Ja, dit klopt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de klachten bij een corona infectie bij mensen die deze medicijnen gebruiken ernstiger kunnen zijn. Daarnaast kunnen mensen die deze medicijnen gebruiken onvoldoende afweerstoffen tegen corona aanmaken, als ze gevaccineerd zijn. Ook na de derde prik is dit het geval. Daarom krijg je een uitnodiging van het ziekenhuis om extra vaccinaties te halen.
De overheid heeft besloten een uitzondering te maken voor deze verplichting voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. De politie en boa’s kunnen je er wel vragen over stellen. Je moet in zo’n geval zelf aantonen dat deze uitzondering voor jou geldt. Dat kun je mondeling doen maar je kunt ook een kaartje met een toelichting laten zien, maar zo’n kaartje is niet verplicht.
Wil je graag een mondkapje dragen, maar heb je vanwege je reuma moeite met het op en af doen? Vraag dan advies aan een ergotherapeut. Deze kennen handige manieren en hulpmiddelen die je kunnen helpen om een mondkapje op en af te zetten.
Er zijn een aantal slimme tips die je kunnen helpen om je zo prettig mogelijk te blijven voelen tijdens een lockdown. Denk bijvoorbeeld aan:
- Houd regelmatig contact met je vrienden en familie, dit kan ook telefonisch of digitaal.
- Online kan je contact maken met andere mensen met reuma op ons platform, ga hiervoor naar de community.
- Lees of bekijk alleen informatie over corona die afkomstig is van een betrouwbare organisatie, zoals Rijksoverheid. En: zoek geen informatie op die je extra angstig maakt.
- Leef zo gezond mogelijk: slaap voldoende en probeer ook elke dag te bewegen en te ontspannen.
- Zoek afleiding in hobby’s zodat je niet te vaak aan corona hoeft te denken.
Mensen met reuma die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken bij reumatische aandoeningen die onder de auto-immuunziekten vallen, vallen in de zogeheten ‘hoog-risicogroep’. De hoog-risicogroep wordt ook wel de kwetsbare groep genoemd. Voorbeelden van afweeronderdrukkende medicijnen zijn methotrexaat en biologische medicijnen. Mogelijk verhogen deze medicijnen je infectierisico. Of maken ze het verloop van een corona-infectie ernstiger. Hierover is nog niet alles bekend.
Ook mensen met reuma die geen afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken, doen er goed aan om alert te zijn of ze om een andere reden ook in de kwetsbare groep vallen.
Meer informatie over kwetsbare groepen lees je op de website van het RIVM.
Heb je een afspraak in het ziekenhuis? Houd dan rekening met het volgende:
- Heb je binnenkort een afspraak met je arts in het ziekenhuis? Check dan ook of je afspraak op de polikliniek doorgaat of dat die telefonisch plaatsvindt.
- Check van tevoren op de website van je ziekenhuis of er speciale coronamaatregelen gelden.
- Vertel jouw (huis-)arts of zorgverleners altijd welke medicijnen je gebruikt en in welke dosering.
Als je ontstekingsremmende pijnstillers gebruikt (NSAID’s: zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen), dan kun je deze gewoon blijven gebruiken. Er is op dit moment onvoldoende bewijs dat deze medicijnen een ongunstig effect hebben op het krijgen van een corona-infectie of op het verloop ervan.
De NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) raadt aan om een persoonlijke inschatting te maken of je vanwege je gezondheid extra kwetsbaar bent voor een corona-infectie. En of je er verstandig aan doet om in een groep te gaan bewegen. Overleg dit zo nodig met je reumatoloog.
Daarnaast geeft de NVR aan dat je, na inschatting van je eigen gezondheidsrisico, in principe kan bewegen of sporten in een kleine groep, bij voorkeur buiten.
Heeft rijksoverheid regels gemaakt voor sporten en bewegen in een groep omdat er veel coronabesmettingen zijn? Houdt deze regels dan aan, dit kan helpen voorkomen dat je besmet raakt.