Wat betekent het coronavirus en de vaccinatie tegen corona als je reuma hebt? Hier lees je meer informatie over corona en reuma en over de coronavaccinatie of de herhaalprikken. Ook lees je veelgestelde vragen en hoe je aan betrouwbare informatie over corona komt.
De informatie is samengesteld in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR).
Coronavirus en reuma
Hieronder lees je de speciale adviezen voor mensen met reuma, bijvoorbeeld hoe je omgaat met je medicijnen en wanneer je het beste kan overleggen met je reumatoloog. De adviezen zijn gegeven door de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR).
Heb je een vraag over jouw reuma, je medicijnen en corona of de vaccinatie? Stel die aan je eigen reumatoloog of huisarts.
Bekijk ook een filmpje over reumamedicijnen en corona van de Sint Maartenskliniek met ziekenhuisapotheker Bart van den Bemt over reumamedicijnen en corona:
- Stop niet met je medicatie zonder overleg met je reumatoloog.
Ben je niet ziek en heb je geen klachten die te maken kunnen hebben met een corona-infectie? Stop dan niet met je afweeronderdrukkende medicijnen (bijvoorbeeld methotrexaat of een biologisch medicijn) zonder overleg met je reumatoloog. Als je stopt met je medicatie, kan de reuma opvlammen en verlaag je daarmee ook je weerstand. - Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) kan je blijven gebruiken. Er is onvoldoende bewijs dat het je extra kwetsbaar zou maken voor het coronavirus of voor een ernstiger verloop als je het hebt.
- Bespreek je situatie met je reumatoloog, huisarts of reumaverpleegkundige. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over je medicijnen en wat je moet doen als je klachten zou krijgen zoals koorts of luchtwegklachten. Denk aan hoesten of moeite met ademhalen.
- Doe een thuistest. En lees je wat je verder moet doen op de website van rijksoverheid.
- Neem telefonisch contact op met je huisarts als je last krijgt van kortademigheid of hoesten en je hebt daarbij verhoging of koorts.
- Gebruik je afweeronderdrukkende medicijnen en heb je een corona-infectie? Overleg dan met je reumatoloog over je medicijnen.
Bij milde klachten:
Overleg met je arts. Meestal kan je je medicijnen blijven doorgebruiken.
Bij matige tot ernstige klachten (luchtwegklachten, toenemende kortademigheid en/of koorts):
Overleg met je arts. Misschien moet je (tijdelijk) stoppen. Stel je volgende dosering medicijnen uit totdat je contact hebt gehad met je arts. - Gebruik je prednisolon?
Let op! Voor prednisolon geldt het volgende advies: een prednisolondosering mag je niet zonder overleg met je arts overslaan.
Heb je een corona-infectie gehad en heb je langdurig klachten overgehouden, zoals vermoeidheid? Het is goed om deze met je reumatoloog of je huisarts te bespreken.
Wil je ervaringen uitwisselen of meer lezen als je langdurige klachten hebt na een corona-infectie? Het Longfonds heeft hiervoor een speciaal platform: PostCovid NL. Dit platform is er speciaal voor mensen met langdurige klachten na corona en hun naasten. Je vindt er informatie en kan ervaringen met andere mensen uitwisselen.
Veelgestelde vragen over reuma en corona
Veel mensen met reuma hebben ons vragen over het coronavirus gesteld. Wij zochten het antwoord voor je uit.
Lees meer in de veelgestelde vragen over het coronavirus en reuma.
Coronavaccinatie en reuma
De coronavaccinatie bij reuma kan vragen bij je oproepen, zoals: is het veilig in combinatie met mijn medicijnen en mijn reuma? Moet ik me wel laten vaccineren? Lees hieronder meer informatie over de coronavaccinatie en reuma, die we hebben samengesteld in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor reumatologie.
Bespreek vragen over de coronavaccinatie altijd met je eigen reumatoloog of huisarts. Hij of zij heeft het beste zicht op jouw persoonlijke medische situatie.
Bekijk ook een filmpje over de coronavaccinatie en reuma van de Sint Maartenskliniek met ziekenhuisapotheker Bart van den Bemt:
De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) geeft het advies aan iedereen met een vorm van reuma om je te laten vaccineren.
Dit is veilig. Wanneer je een oproep krijgt voor de vaccinatie, een boosterprik of een herhaalprik, wordt door de Rijksoverheid bepaald.
Uit de eerste resultaten van een onderzoek blijkt dat de meeste mensen na twee coronavaccinaties net zoveel antistoffen in hun bloed hebben als mensen die geen afweeronderdrukkers gebruiken.
Een kleine groep mensen maakt minder afweerstoffen aan. Deze mensen krijgen daarom een of meerdere extra vaccinaties: ‘herhaalprikken’. Het gaat daarbij om de volgende medicijnen:
- rituximab
- mycofenolaatmofetil in combinatie met een 2eafweeronderdrukkend medicijn
- cyclofosfamide
Gebruik jij een van deze medicijnen? Lees meer informatie over je medicijn en de herhaalprikken.
Let op, deze herhaalprikken zijn iets anders dan de boosterprik. De boosterprik is bedoeld voor iedereen die al is gevaccineerd en voldoende bescherming heeft na de vaccinatie. Je krijgt de boosterprik om je afweer tegen corona een oppepper te geven omdat na verloop van tijd de bescherming van je coronavaccinatie iets afneemt.
Volgens de NVR (de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) kan je veilig gevaccineerd worden.
Wel kunnen afweeronderdrukkende medicijnen de vaccinatie wat minder effectief maken. Dat neemt niet weg dat de vaccinatie je dan nog steeds bescherming biedt tegen een corona-infectie. De inschatting is dat een corona-infectie een veel groter risico voor je gezondheid vormt dan een vaccinatie.
Heb je bijwerkingen gekregen na je vaccinatie? Neem in zo’n situatie contact op met je huisarts. Over het algemeen zijn de bijwerkingen van de coronavaccinatie vergelijkbaar met de meeste andere vaccinaties, zoals de griepprik.
Als je een vorm van ontstekingsreuma hebt, bestaat er na een coronavaccinatie een heel kleine kans dat je reuma (een tijdje) verergert en je meer ontstekingen krijgt. Dit komt echter maar bij 5% van de mensen met ontstekingsreuma voor.
Heb je vragen over het risico van de coronavaccinatie? Bespreek deze met je reumatoloog.
Daarnaast is het altijd verstandig om bij een toename van je klachten snel contact op te nemen met je behandelaar, zoals je reumatoloog, reumaverpleegkundige of anders je huisarts.
Van een kleine groep mensen met reuma is gebleken dat de bescherming na een volledige vaccinatie niet voldoende is.
Het gaat om mensen die de volgende medicijnen gebruiken:
- rituximab
- mycofenolaatmofetil in combinatie met een 2eafweeronderdrukkend medicijn
- cyclofosfamide
Gebruik je een van deze medicijnen? Dan ontvang je van het ziekenhuis waar je wordt behandeld een brief met een uitnodiging voor één of meerdere extra prikken: ‘herhaalprikken’. Je kunt dan zelf bij de GGD een afspraak maken.
De reden is dat je bij deze medicijnen onvoldoende afweerstoffen aanmaakt na de standaardvaccinatie. Daarom zijn er meer prikken nodig om je beter tegen corona te beschermen.
Wil je meer informatie, wil je overleggen over deze uitnodiging of heb je er vragen over, neem dan contact op met je behandelend arts.
Veelgestelde vragen over de vaccinatie en reuma
Veel mensen hebben ons vragen gesteld over de coronavaccinatie en reuma. Wij zochten het voor je uit. Lees meer in de veelgestelde vragen over de coronavaccinatie en reuma.
Betrouwbare informatie vinden over corona
Ben je op zoek naar meer informatie over corona of wil je contact met andere mensen die corona hebben gehad? Hieronder vind je een lijstje met betrouwbare websites.
Heb je een vraag over jouw reuma, je medicijnen en corona of de vaccinatie? Stel die aan je eigen reumatoloog of huisarts.
Informatie over corona in begrijpelijke taal:
Ga naar Informatie over corona in begrijpelijk taal.
Informatie als je een corona-infectie hebt:
Ga naar thuisarts.nl.
Informatie over de basisregels en hoe je de kans om besmet te raken kleiner maakt:
Ga naar de website van rijksoverheid.
Actuele informatie over het coronavirus, de vaccinaties en de maatregelen van de overheid:
Kijk op de website van de Rijksoverheid.
Voor medische informatie kijk je bij de veelgestelde vragen van het RIVM.
Telefonische informatie:
Bel naar het corona-informatienummer van Rijksoverheid: 0800-1351.
Ervaringen uitwisselen bij langdurige klachten na een corona-infectie:
Ga naar PostCovid NL.
