Vaak moet je enige tijd wachten op een operatie. Soms duurt het langer dan je had gehoopt. Als je veel pijn of beperkingen hebt aan je gewricht is het niet eenvoudig om lang op je operatie te moeten wachten. Lees onze 10 tips om de tijd tot je operatie zo goed mogelijk door te komen.
Moet jij ook lang wachten voordat je wordt geholpen aan bijvoorbeeld een nieuwe knie of heup? Van veel mensen horen we hoe lastig en ingrijpend dat lange wachten is.
Wilma (heeft reumatoïde artritis):
“Wat vond ik het soms lastig om nog langer te moeten wachten op mijn operatiedatum. Door nog beter te luisteren naar mijn lichaam en extra rustmomenten te nemen, kwam ik deze periode door. Ik heb geprobeerd me er niet te druk over te maken omdat ik hier toch geen invloed op had. Rust in mijn hoofd en de focus op mijn lichaam.”
Wat kan je zelf doen om de tijd tot je operatie zo goed mogelijk door te komen? En om je positief te blijven voelen. En: wie kan jou daarbij helpen?
Lees hieronder 10 tips:
Misschien heb je al pijnstillers van je (huis)arts voorgeschreven gekregen. Heb je ondanks deze medicijnen toch nog veel pijn?
Bespreek dit met je (huis)arts. Soms kan je tijdelijk overstappen naar een andere pijnstiller, of een combinatie van verschillende pijnstillers. Dit kan jou helpen om de wachttijd zo goed mogelijk en met minder pijn door te komen.
Lees meer over pijnstillers en de soorten die er bestaan.
Meer informatie over pijnstillers
Tips:
- Slik niet op eigen houtje pijnstillers die je zelf hebt gekocht. Overleg eerst met je apotheker en/of je arts. Sommige combinaties van pijnstillers kunnen namelijk nare bijwerkingen geven.
- Krijg je van je arts een opioïde voorgeschreven? Opioïden zijn hele krachtige pijnstillers. Denk aan morfine-achtige stoffen. Wees je bewust van de nadelen en bespreek met je arts de dosis.Lees meer over opioïden.
Als je lange tijd veel pijn hebt dan kan dat stress geven. Misschien voel je je uitgeput, ben je sneller bezorgd of voel je je gespannen.
Jezelf ontspannen en het doen van ontspanningsoefeningen kunnen jou helpen om je stress en ook je pijn te verminderen.
Bekijk hier een filmpje over hoe je met stress kan omgaan:
Dit filmpje is van E-Excercise, Academische Werkplaats eerstelijns Fysiotherapie en Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).Hoe kom je aan ontspanningsoefeningen?
- Vraag advies aan je fysiotherapeut of je oefentherapeut, als je
ontspanningsoefeningen wilt leren. Soms heeft de fysiotherapie-praktijk zelf video’s zodat je ze thuis gemakkelijk kan proberen.
Vind een fysiotherapeut - Beluister ontspanningsoefeningen op de website van Mind.
- Kijk op YouTube voor een ontspanningsoefening die jou aanspreekt.
Wat levert oefenen je op?
- je behoudt je spierkracht. Daardoor kan je beter blijven bewegen.
- je bent sterker en fitter
- het kan een voordeel zijn, ook ná de operatie, omdat je een ‘voorraad’ spierkracht hebt weten te behouden.
Overleg met je oefen- of fysiotherapeut over de oefeningen die voor jou geschikt zijn.
Wist je dat je je prettiger en fitter voelt als je af en toe beweegt? Het kan ook helpen tegen een sombere bui. Bewegen is en blijft belangrijk voor je gezondheid en je conditie.
Bekijk hier een filmpje over bewegen als je pijn hebt:
Dit filmpje is van E-Excercise, Academische Werkplaats eerstelijns Fysiotherapie en Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).Het gaat er vooral om dat je niet te lang achter elkaar stil zit of ligt. Je beweegt ook als je in en om het huis bezig bent. Of als je lopend of met de fiets je boodschappen doet.
Blijf wel binnen de grenzen van wat jouw lichaam aankan. Het is slim om bewegen af te wisselen met rust nemen. Zo ontdek je wat jouw lichaam aankan.
Wil je meer bewegen en weten wat jouw lichaam aankan? Overleg dan met je oefen- of fysiotherapeut.
Meer informatie over bewegen en reuma
Tips om te bewegen:
- Doe lichte huishoudelijke klusjes in huis.
- Kan je moeilijk staan? Doe het zittend: zittend kan je bijvoorbeeld tuinieren of een kast opruimen.
- Ga samen met een kennis of vriend een stukje lopen. Kies een route waar halverwege een bankje staat om even te pauzeren.
- Heb je moeite met wandelen, pak dan de fiets.
- Er zijn tegenwoordig ook handige apparaten om in huis te ‘fietsen’: hometrainers. Misschien kun je er een lenen.
- Als je met iemand telefoneert, ga dan staan of loop kleine stukjes heen en weer in huis.
Gezonde voeding helpt jouw lichaam om gezond te blijven. Hoe beter je gezondheid is als je wordt geopereerd, hoe beter je je tijdens je herstel zal voelen.
Als je te zwaar bent, probeer dan te voorkomen dat je aankomt tijdens je wachttijd. Of probeer in overleg met een diëtist een paar kilo’s af te vallen. Een gezond gewicht zorgt voor een mindere belasting van je gewrichten.
Meer informatie over gezonde voeding
De pijn en beperkingen in je dagelijkse leven kunnen jou een gevoel van eenzaamheid of somberheid geven. We horen ook dat mensen een gevoel van uitputting kunnen krijgen.
Hoe bied je deze emoties het hoofd?
We hebben een paar tips:
- Zoek afleiding:
Bezig zijn met je werk, hobby’s of bewegen (vooral in de buitenlucht) kan je afleiden van je (negatieve) gedachten. Ook sociale contacten kunnen positieve afleiding geven. - Gooi jouw emoties eruit:
Dit kan opluchten. Na een flinke huilbui kan je beter ontspannen. Het maakt niet uit of je op zo’n moment liever alleen of juist bij een vertrouwd iemand bent. - Praat over hoe je je voelt met de mensen om je heen.
Praten is een uitlaatklep en helpt de anderen om jou te begrijpen. Soms komt iemand zelfs met een lief gebaar of een aanbod om je ergens mee te helpen. - Wissel ervaringen uit met andere mensen met reuma.
Dit kan binnen onze besloten Facebookgroep ‘Samen Reuma’. - Zoek hulp als je er niet uitkomt:
Praat met je huisarts. Je huisarts kan je verwijzen naar een praktijkondersteuner, psycholoog, maatschappelijk werker of een reumaverpleegkundige. - Vind een luisterend oor: Voel je je eenzaam, dan kan je een vertrouwd iemand uit je netwerk bellen of vragen om even langs te komen.
Je kan ook voor een luisterend oor, van mens tot mens, bellen met de Luisterlijn. Zo’n gesprek is anoniem en je praat met iemand die levenservaring heeft. Het gesprek kan je helpen om op een rijtje te zetten waar je mee zit. Of om de nacht goed door te komen.
Telefoon: 0900 – 0767.
Je kan ook chatten of e-mailen.
Naar de Luisterlijn
Wil je meer lezen over hoe je kan omgaan met reuma?
Naar meer informatie over omgaan met je aandoening
Contact met je vriend(inn)en, kennissen of familie kan je steunen en afleiding bieden. Zeker als je alleen woont en niet dagelijks iemand om je heen hebt.
Toch kan je door pijn of vermoeidheid minder zin hebben om iemand te bellen of te zien. Voel je hier niet schuldig over, wees eerlijk en vertel hoe je je voelt. Maak een nieuwe afspraak voor later in de week.
Hoe houd je toch contact? Hieronder een paar tips:
- Welk moment van de dag is geschikt voor jou?
Wanneer voel jij je het beste om contact te hebben? Is dat ’s ochtends, als je wat uitgeruster bent? Of misschien juist ’s avonds, als je niet meer iets hoeft te doen? Kies dat moment om iets af te spreken, of om iemand op te bellen. - Welke manier om contact te hebben vind je het prettigste?
Houd je van bellen, videobellen of een appje sturen? Of wil je graag iemand ontmoeten? - Als je liever iemand anders ontmoet, leg het uit als je minder mobiel bent of geen energie hebt om te reizen. Vraag mensen om naar jou toe te komen.
- Krijg je bezoek? Onderneem samen iets gezelligs, bijvoorbeeld een spelletje doen of samen koken en eten. Dit leidt af.
- Houd er rekening mee dat niet iedereen goed zal aanvoelen hoe het met je gaat. Neem rustig de tijd om het uit te leggen.
Lees ook:
Tips hoe je kan omgaan met onbegrip
Door jouw reuma kan je tegen praktische problemen aanlopen. Bijvoorbeeld hoe jij je kan verplaatsen buiten de deur of hoe je je huishouden of je boodschappen blijft doen.
Wacht niet af, vraag om ondersteuning of hulp.
Bij wie kan je terecht?
- Ken je iemand in de buurt, die bij sommige klusjes kan helpen?
Denk aan een buurman of buurvrouw die jouw vuilnis buiten wil zetten. Of misschien is er een vrijwilligersorganisatie in de buurt die je kan helpen. - Woon je met een huisgenoot, een partner en/of thuiswonende kinderen? Praat over wat je wel of niet kan aan taken in huis. En overleg met elkaar over een nieuwe verdeling van de taken.
- Neem contact op met het Wmo- of zorgloket van jouw gemeente als jij te weinig hulp en ondersteuning vanuit jouw netwerk kan krijgen. Leg uit wat je situatie is en waar jij hulp bij nodig hebt om zelfstandig te wonen. Nu en na je operatie. De gemeente gaat met jou in gesprek om te beoordelen wat jou het beste kan ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld zijn:- huishoudelijke hulp
– een vervoersvoorziening
– aanpassingen in huis
– een boodschappendienst.
Lees meer over de Wmo en reuma
Tip: Vraag de gemeente om een cliëntondersteuner. Deze kan je wegwijs maken en helpen bij je aanvraag voor hulp.
Lees meer over de cliëntondersteuner
Heb je werk? Het kan zijn dat je door de pijn, vermoeidheid en je beperkingen moeite hebt om je werk vol te houden. Toch lukt het veel mensen om, met een aantal aanpassingen, aan het werk te blijven.
Als je in loondienst werkt:
Bespreek je situatie met de bedrijfsarts. Ook als je niet ziekgemeld bent, is dit mogelijk. Samen kunnen jullie oplossingen zoeken voor de periode vóór je operatie. Met aanpassingen aan je rooster en je taken kan je misschien goed aan het werk blijven. Werk zoveel mogelijk thuis: dat scheelt veel reistijd en energie.
Daarnaast is het slim om alvast met de bedrijfsarts en je leidinggevende te praten over de tijd rond je operatie en je revalidatieperiode.
Lees meer over:
Aan het werk blijven met reuma
Als je zelfstandige (ZZP er) bent:
Kijk of het nodig is je opdrachtgevers te informeren over je operatie. Zo ja, geef dan aan:
- Hoe lang je (volledig) uit de roulatie bent
- Wanneer je denkt je dat je je werk (gedeeltelijk) weer kan oppakken
- Wie jouw werk, als dat nodig is, overneemt. Heb je een netwerk van zelfstandig werkende mensen die je werk (gedeeltelijk) over kunnen nemen? Regel de afspraken hierover goed en leg ze vast.
- Ben je lid van een schenkkring, zoals een broodfonds, waardoor je financiën tijdens je periode van arbeidsongeschiktheid geregeld zijn? Zo ja, licht hen in. Lees wat een schenkkring is:
- Neem contact op met je AOV- verzekeraar wat de voorwaarden en mogelijkheden zijn bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid.
- Wil je graag advies en begeleiding hoe jij je werk met je klachten kan combineren? Kijk eens wat Centrum Chronisch Ziek en Werk voor je kan betekenen.
Naar Centrum Chronisch Ziek en Werk
Ben jij iemand die van sporten, wandelen of tuinieren houdt? Of bijvoorbeeld van lezen of schilderen? Je kan op dit moment misschien niet meer alles doen wat je gewend was. Of op de manier zoals jij gewend was.
Het is niet leuk als je beperkt bent in je bezigheden. Misschien past een aangepaste versie van jouw hobby wel bij jouw mogelijkheden.
We hebben een paar tips:
- Wees creatief!
Wat kan je toch doen op jouw manier in jouw tempo en met jouw mogelijkheden? Dit kan dezelfde hobby zijn, of een variant daarop. Gaat schilderen op doek niet meer? Misschien kan je tekenen met krijt of potlood. Gaat hardlopen niet meer? Misschien is er een wandelclub in de buurt. - Vraag advies
Sommige hobby’s kan je op een aangepaste manier doen: met aanpassingen of hulpmiddelen. Vraag een ergotherapeut om advies over aangepaste manieren en hulpmiddelen:
Lees meer over hulpmiddelen en aanpassingenLees meer over de ergotherapeut
- Vraag, als het om sporten en bewegen gaat, een fysiotherapeut om advies over bewegen.
- Zoek inspiratie en vraag anderen om tips
Op internet kan je veel inspiratie vinden om jouw hobby aan te passen aan je mogelijkheden. Of wissel ervaringen en tips uit met andere mensen met reuma binnen onze besloten groep op Facebook:
Naar de besloten Facebookgroep ‘Samen Reuma’
Wil je verder lezen? Meer informatie lees je in: