Als je veel pijnklachten hebt aan je voorvoet waardoor lopen of andere dagelijkse activiteiten minder goed gaan, is een voorvoetartrodese een mogelijkheid.

In je voorvoet zitten meerdere kleinere gewrichten omdat er 4 botten dicht bij elkaar zitten:

  • sprongbeen
  • hielbeen
  • schuitvormig voetwortelbeen
  • kubusvormig voetwortelbeen

Deze 4 botten samen vormen het onderste spronggewricht. Er is ook een bovenste spronggewricht: het enkelgewricht.

Voorvoet

De operatie

De orthopedisch chirurg haalt het beschadigde gewricht weg. Daarna zet hij 4 botten aan elkaar vast: het sprongbeen, het hielbeen en de twee aangrenzende middenvoetsbeentjes. Dit doet hij met krammen of schroeven. Soms maakt hij gebruik van je eigen bot of bot van de botbank om de artrodese goed te krijgen. Na de operatie krijg je gips. De operatie duurt ongeveer 1,5 uur.

Specifieke complicaties bij een voorvoetartrodese

Heel soms gebeurt het dat bij een voorvoetartrodese de botten niet goed aan elkaar groeien. Er is dan soms een nieuwe operatie nodig. Verder gelden dezelfde risico’s als bij andere operaties.

Herstel

Direct na de operatie krijg je gips om je voet en onderbeen. Dit blijft 8 tot 12 weken zitten. De eerste weken mag je er niet op lopen.

Je mag naar huis als:

  • het gips goed zit
  • de wond goed geneest
  • de pijnstilling effect heeft
  • je zelfstandig met krukken of een looprekje kunt lopen

Weer thuis

Het gips mag eraf wanneer je botten goed aan elkaar zijn vastgegroeid. Je arts controleert dit met een röntgenfoto. Meestal is dit na 8 tot 12 weken het geval. Het kan ook langer duren.

Je arts vertelt je wanneer je je voet weer mag belasten. Meestal gebeurt dit geleidelijk: eerst met krukken en later zonder krukken. Je  fysiotherapeut geeft je oefeningen en aanwijzingen over het geleidelijk opvoeren van de belasting.

Aangepaste schoenen
Na de operatie is je voet minder beweeglijk. Je kunt je voet niet meer naar binnen en naar buiten bewegen. Wel kun je je enkel nog buigen en strekken. Het is mogelijk dat je (nog steeds) aangepaste schoenen nodig hebt.

Langere termijn
Met een voorvoetartrodese kun je goed functioneren. Wel is het belangrijk dat je je enkel niet overbelast. Doordat je onderste spronggewricht is vastgezet, worden andere gewrichten op een andere manier belast en kunnen daardoor overbelast raken. Dit kan op de lange termijn klachten geven. Houdt hier zoveel mogelijk rekening mee en informeer bij je fysiotherapeut wat je kunt doen om dit te voorkomen.

De medische informatie op deze site wordt samengesteld en actueel gehouden door ReumaNederland, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en de Nederlandse Health Professionals Reumatologie (NHPR).