Tijdens een bezoek aan je zorgverlener krijg je vaak veel informatie. En je wilt jouw zorgverlener vragen stellen of vertellen hoe het met je gaat. Samen met je zorgverlener neem je een beslissing over de behandeling. Het is dus verstandig dit bezoek goed voor te bereiden.

Voor het eerst naar de reumatoloog?

Ga je voor het eerst naar de reumatoloog? Bekijk het filmpje hoe je je goed voorbereid op dit eerste bezoek:

Voorbereiding op het gesprek

Hieronder lees je meer tips die je kunnen helpen bij de voorbereiding op het gesprek met je zorgverlener, maar ook tijdens en na het gesprek. Deze tips zijn in samenwerking met mensen met een reumatische aandoening tot stand gekomen. Ook lees je welke vragen je aan jouw zorgverlener kunt stellen.

  • Bedenk met welk doel je naar jouw zorgverlener gaat: is dit voor aanvullend onderzoek of voor een controle? Bedenk ook wat je zelf in het gesprek te weten wilt komen of wilt bereiken. Misschien wil je iets vertellen aan jouw zorgverlener?
  • Schrijf van te voren jouw vragen en opmerkingen op, zodat je niets vergeet. Belangrijke punten zet je bovenaan, minder belangrijke komen daar onder. Neem deze aantekeningen mee naar het gesprek, net als een pen en schrijfpapier.
  • Neem iemand mee die jij vertrouwt en die met jou kan meedenken en meeluisteren. Dit kan een kennis of een familielid zijn. Het is handig als deze persoon op de hoogte is van jouw situatie.
  • Maak aantekeningen tijdens het gesprek. Of spreek van te voren af dat jouw kennis of familielid dit doet.

Tijdens het gesprek

  • Besef dat jouw zorgverlener ook gewoon een mens is, net als jij.
  • Vraag aan jouw zorgverlener of hij belangrijke informatie voor je wil opschrijven. Wil je meer informatie? Misschien heeft hij een brochure, de naam van een betrouwbare website of het adres van een patiëntenvereniging voor je.
  • Vraag jouw zorgverlener of hij moeilijke informatie met een afbeelding kan uitleggen.
  • Durf vragen te stellen. Als je het antwoord niet begrijpt, vraag dan door. Domme vragen bestaan niet.
  • Bekijk aan het einde van het gesprek jouw vragen nog een keer. Zijn alle vragen beantwoord?
  • Vraag jouw zorgverlener hoe je contact met hem kunt opnemen als je tussentijds dringende vragen hebt. Sommige vragen kan je ook aan een reumaverpleegkundige of aan zorgverlener huisarts vragen.

Na het gesprek

Leg een map aan. Hierin bewaart je jouw aantekeningen van de gesprekken met je zorgverlener. Bewaar hierin ook de brochures, de afsprakenkaarten en de brieven die je van jouw zorgverlener of het ziekenhuis ontving.