ReumaNederland benoemt de universitaire onderzoeksgroep kinderreumatologie van het UMC Utrecht/Wilhelmina Kinderziekenhuis tot Research Centre of Excellence (RCE). Voor het onderzoek aan dit RCE stelt ReumaNederland de komende vijf jaar een half miljoen euro beschikbaar. ReumaNederland ondersteunt dit langlopende wetenschappelijk onderzoek, omdat het uitzicht biedt op concrete verbetering in de behandeling van patiëntjes met jeugdreuma.

Over het Research Centre of Excellence voor jeugdreuma

Het RCE ‘Personalised treatment of juvenile arthritis’ onder leiding van prof. dr. Nico Wulffraat (UMC Utrecht/Wilhelmina Kinderziekenhuis) loopt internationaal voorop in het onderzoek naar nieuwe klinische instrumenten. Die moeten het beloop van jeugdreuma, het succes en bijwerkingen van behandelingen én klachten als chronische pijn en vermoeidheid voorspellen. Het doel is echte behandeling op maat.

Dit RCE heeft al verschillende biomarkers gevonden die specifiek zijn voor jeugdreuma. Ook heeft het RCE een nieuwe methode gevonden die de ernst van jeugdreuma meet, de zogeheten Juvenile Arthritis Disease Activity Score (JADAS). Alle biomarkers, behandelingen en klinische instrumenten worden onderzocht in internationale (klinische) studies. Het RCE geeft onder andere leiding aan de grote onderzoeksnetwerken UCAN en PharmaChild. Het doel van dit RCE is een veilige behandeling op maat (personalised medicine) voor kinderen met jeugdreuma.