Dr. Niels Eijkelkamp van het UMC Utrecht leidt een toonaangevend onderzoek naar de oorzaken van pijn bij artrose in het kniegewricht. Hij probeert samen met zijn team het pijnmechanisme te ontrafelen. Hoe kan het dat de ene patiënt meer pijn heeft dan de ander? Waar ontstaat pijn? Waarom blijft de pijn aanwezig? Door dit te doorgronden, wordt de kans op een betere behandeling vergroot.

De maatschappelijke kant van chronische pijn

Een op de vijf volwassenen in Nederland heeft een vorm van chronische pijn. De meest frequente oorzaak van chronische pijn is artrose, namelijk in 35% van de gevallen! “Er is minder aandacht voor chronische pijn, want je gaat er niet dood aan”, zegt Eijkelkamp, biomedisch onderzoeker bij het UMC Utrecht. “Maar het is wel een enorme last en het beperkt je in je dagelijkse leven. Bovendien zijn de huidige pijnstillers voor artrose niet erg effectief en geven ze ook nog eens veel bijwerkingen.”

infographic-pijn-v2

Drie jaar later. Hoe vordert het onderzoek?

Dr. Eijkelkamp: “Het onderzoek heeft een goede vooruitgang gemaakt, maar gevoelsmatig zou het me allemaal een stuk sneller mogen gaan. Alleen, onderzoek kost nu eenmaal veel werk en tijd. Twee jaar geleden zijn we begonnen met het verzamelen van kniemateriaal en liquor, ofwel vloeistof uit het ruggenmerg, van 21 patiënten met een hoge rustpijn en 21 patiënten met een lage rustpijn. Met als doel een eerste stap in de herkenning van wat de pijn veroorzaakt bij artrose." Uit het onderzoek kwam een bijzondere ontdekking naar voren: "mensen met veel pijn in rust lijken meer zenuwuiteinden te hebben op een specifieke plek in het gewricht, namelijk in het synovium, de binnenbekleding van het gewrichtskapsel. Het is bekend dat lichte ontstekingsreacties zenuwuiteinden kunnen laten vergroeien. 

De vraag is nog wel hoe en waarom die vergroeiingen tot stand komen. Daarom is vervolgonderzoek zo belangrijk."

eijkelkamp-samenwerking

Helpt u mee dit onderzoek naar de volgende fase te brengen?

Met uw steun kan de zoektocht naar de oorzaak en behandeling van -chronische- pijn bij artrose de volgende fase in gaan. ReumaNederland ontvangt namelijk geen subsidie van de overheid. Helpt u mee aan dit belangrijke onderzoek voor mensen met artrose?