Wetenschappelijk onderzoek is de sleutel tot de genezing van reuma en artrose. Dankzij het Nederlands reumaonderzoek is de behandeling van een aantal reumatische aandoeningen al spectaculair verbeterd. Ook jij kunt bijdragen aan een verdere vooruitgang door deel te nemen aan onderzoek.

Hieronder vind je een overzicht van onderzoeken waarvoor momenteel deelnemers gezocht worden. Ben je geïnteresseerd en denk je een geschikte kandidaat te zijn? Meld je dan aan bij het onderzoek dat bij jouw situatie past.

Voor een onderzoek naar artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew zijn onderzoekers in het Amsterdam UMC, locatie VUmc, op zoek naar deelnemers aan medicijnonderzoek.

Bij deze vormen van reuma spelen vergroeiingen in de rug en gewrichten een grote rol. Bij deze vergroeiingen wordt extra bot aangemaakt. De onderzoekers willen weten wat de behandeling met medicijnen voor effect heeft op de aanmaak van dat extra bot. Om de aangroei van bot zichtbaar te maken, maken de onderzoekers gebruik van een scan, de PET-scan.

Wie kan er deelnemen aan dit onderzoek?
Iedereen boven de 18 jaar die:
– artritis psoriatica of de ziekte van Bechterew heeft
– gaat starten of gaat switchen met een biological (biologisch reumamedicijn)

Als u ook pijnstillers of andere reumaremmers gebruikt, moet de dosis hiervan altijd hetzelfde zijn.

Als je aan dit onderzoek meedoet, krijgt u 2 keer een PET-scan. Ook kom je nog 2 keer kort langs voor het invullen van korte vragenlijsten, voor bloedafname en lichamelijk onderzoek.

Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderzoek? Stuur dan geheel vrijblijvend een mail naar j.dejongh@vumc.nl o.v.v. ‘Fluoride PET studie’.

Voor een onderzoek naar het vroeg opsporen van reumatoïde artritis (RA) met een scan zijn onderzoekers in het Amsterdam UMC, locatie VUmc, op zoek naar mensen met gewrichtspijn en een positieve reumatest (anti-CCP).

Bij mensen die met pijn in de gewrichten naar een arts gaan, kan er een bloedonderzoek worden gedaan. Deze reumatest (anti-CCP-test) kan aantonen dat er antistoffen in het bloed zitten. Mensen met gewrichtspijn en een positieve anti-CCP-test  lopen een groter risico op het krijgen van reumatoïde artritis (RA).

Onderzoekers in het VUmc willen met een scan, de PET-scan, beter kunnen voorspellen wie er RA zal krijgen. De scan kijkt naar gewrichtsontstekingen die voorkomen bij RA.

Wie kan er deelnemen aan dit onderzoek?
Iedereen boven de 18 jaar die:
– gewrichtspijn heeft (vastgesteld door een arts)
– een positieve reumatest (anti-CCP-test) heeft

Als je aan dit onderzoek meedoet, krijg je 1 keer een PET-scan. Ook kom je nog 4 keer langs om korte vragenlijsten in te vullen, voor bloedafname en lichamelijk onderzoek. Zo kunnen de onderzoekers goed in de gaten kunnen houden of je gewrichtsontstekingen krijgt.

Wil je meer weten over dit onderzoek? Stuur dan geheel vrijblijvend een mail naar j.dejongh@vumc.nl o.v.v. ‘Vroegdiagnostiek’.

 

 

 

Voor een onderzoek naar knieartrose zijn onderzoekers van het UMCU en het LUMC op zoek naar mensen met een knieartrose, die niet binnen twee jaar in aanraking komen voor een kunstknie.

Doel van de onderzoekers is om te vinden hoe knieartrose zich ontwikkelt. Daarnaast onderzoeken ze verschillende vormen van knieartrose. Deze kennis zal verder helpen om een betere behandeling van knieartrose te ontwikkelen.

Als blijkt dat je kan deelnemen aan dit onderzoek bezoek je vijf keer het UMC Utrecht of het LUMC in Leiden. Tijdens deze bezoeken worden er röntgenfoto’s, CT en MRI scans gemaakt en er wordt bloed bij je afgenomen. Daarnaast wordt er gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Je ontvangt geen andere of experimentele behandeling en je kan verder alles doen wat je gewend bent.

Voor meer informatie kan je mailen met de onderzoekers via approach@umcutrecht.nl of bellen naar het telefoonnummer 088 75 741 67. Voor het LUMC in Leiden kan je mailen naar approach@lumc.nl of bellen naar 071 52 612 80.

Voor een onderzoek naar een veelbelovende gentherapie voor gewrichtsontsteking zijn onderzoekers van het CHDR in Leiden op zoek naar mensen met de gewrichtsontsteking aan de handen van 18 jaar en ouder. Om te kunnen testen of het nieuwe medicijn werkt, is het nodig dat je in ieder geval 1 ontstoken handgewricht hebt waarvoor een operatie wordt overwogen.

Wil je meedoen aan dit onderzoek? Meld u dan aan via deze link.

Voor een groot Europees onderzoek worden (ook) in Nederland deelnemers gezocht. Het onderzoek richt zich op het verbeteren van de behandeling van reumatoïde artritis met medicijnen. Vijftien Nederlandse ziekenhuizen doen mee en er worden 200 mensen gezocht die willen deelnemen.

Er worden mensen gezocht van 65 jaar of ouder:
– die last hebben van actieve reumatoïde artritis
– die met de huidige behandeling niet het gewenste effect bereiken
– die onder behandeling zijn in één van de 15 deelnemende ziekenhuizen:
Antonius ziekenhuis, Gelre ziekenhuis, Haga ziekenhuis, LUMC, Maasstad ziekenhuis, Meander medisch centrum, Medisch centrum Leeuwarden, Medisch centrum Zuiderzee, MUMC, Radboudumc, UMCG, UMC Utrecht, VUmc, Viecuri ziekenhuis, Zuyderland ziekenhuis en Reade (centrum voor revalidatie en reumatologie).

Voldoe je aan deze criteria en wil je meer weten? Klik dan hier voor meer informatie over het onderzoek en hoe je je kunt aanmelden.

Met dit onderzoek wil het Erasmus MC het effect van een nieuwe behandelmethode voor chronische achillespeesklachten onderzoeken. Die nieuwe behandeling is de hoog-volume injectie (HVI) waarmee vocht rondom de achillespees wordt geïnjecteerd. De behandeling richt zich op het mechanisme van vaatnieuwvorming in en rond de achillespees. Het Erasmus MC zoekt deelnemers voor het testen van deze nieuwe injectiebehandeling tegen de pijnklachten.

Er worden mensen gezocht tussen de 18 en 70 jaar die:
– langdurig last hebben van achillespees door een overbelasting
– ondanks oefentherapie bij de fysiotherapeut nog steeds pijnklachten hebben
– in de omgeving wonen van Leidschendam (locatie Antoniushove van het Haaglanden Medisch Centrum)

Wil je meer informatie of ben je geïnteresseerd in deelname, kijk dan op achillespeesonderzoek.nl.

Het UMCG in Groningen zoekt deelnemers voor een onderzoek naar het effect van behandeling met abatacept, een zogenaamde biological, op het primaire syndroom voor Sjögren. In een eerder onderzoek had abatacept een gunstig effect op de ziekteactiviteit.

Voor dit onderzoek komen patiënten gedurende een jaar onder behandeling in het UMCG. In totaal moeten de patiënten hiervoor 10 keer op bezoek komen. Het medicijn wordt gegeven middels wekelijkse onderhuidse injecties die je zelf kunt toedienen. Om in aanmerking te komen voor het onderzoek moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zo mag de ziekteduur maximaal 7 jaar zijn vanaf het moment dat de diagnose gesteld is. Indien je geïnteresseerd bent in deelname, kun je voor meer informatie een email sturen naar sjogrenonderzoek@reuma.umcg.nl

Voor een onderzoek naar de werkzaamheid van het geneesmiddel leflunomide bij polymyalgia rheumatica (PMR) worden deelnemers gezocht. Bij PMR wordt vaak prednisolon gegeven maar dit middel geeft veel bijwerkingen, vooral op de lange termijn. In eerdere (voorlopige) onderzoeken had leflunomide een gunstig effect bij mensen met PMR. Nu willen onderzoekers bij het UMCG in Groningen en de Ziekenhuisgroep Twente dit ook echt gaan bewijzen.

Er worden mensen gezocht van 50 jaar of ouder die:
– minder dan 4 weken polymyalgia rheumatica hebben
– de diagnose van hun arts te horen hebben gekregen
– geen predisolon gebruiken, of de prednisolon niet langer dan 1 week gebruiken
– die bereid zijn om de Ziekenhuisgroep Twente dan wel het UMCG vaak te bezoeken voor het onderzoek.

Voldoet u aan deze voorwaarden en wilt u meer weten? Stuur dan een e-mail naar een van de deelnemende ziekenhuizen.
Mailadres Ziekenhuisgroep Twente: reumatologie@zgt.nl
Mailadres UMCG: pmrlefrct@vasculitiscentrum.nl

Voor een onderzoek naar de allervroegste fase van reumatoïde artritis (RA) worden deelnemers gezocht. Dit is de fase waarin nog geen sprake is van gewrichtsontstekingen maar alleen gewrichtspijn. Soms zijn er reuma-antistoffen in het bloed te vinden, maar niet alle patiënten met gewrichtspijnen en aanwezige antistoffen gaan RA krijgen. Om te begrijpen welke mensen wel RA ontwikkelen worden voor dit onderzoek gezocht:

  • personen met gewrichtspijnen waarbij een arts reuma-antistoffen heeft vastgesteld (de zogenaamde reumafactor of anti-CCP/ACPA)

Als je meedoet aan dit onderzoek, word je 3 jaar nauwgezet gevolgd om te zien of je reumatoïde artritis gaat ontwikkelen. Iedere 6 maanden wordt bloed afgenomen. Als RA ontstaat, wordt extra bloed worden afgenomen en zal een biopt genomen worden uit een ontstoken gewricht. De RA wordt ook behandeld.

Wil je meedoen aan dit onderzoek? Stuur dan een e-mail naar domino@amc.nl

Voor een onderzoek naar de allervroegste fase van reumatoïde artritis (RA) worden deelnemers gezocht. Dit is de fase waarin nog geen sprake is van gewrichtsontstekingen maar alleen gewrichtspijn. Soms zijn er reuma-antistoffen in het bloed te vinden, maar niet alle patiënten met gewrichtspijnen en aanwezige antistoffen gaan RA krijgen. Om te begrijpen welke mensen wel RA ontwikkelen worden voor dit onderzoek gezocht:

  • eerstegraads familieleden van patiënten met reumatoide artritis. Met eerstegraads wordt bedoeld: kinderen (>18 jaar), broers, zussen en ouders. Je wordt getest op de aanwezigheid van reuma-antistoffen in je bloed.

Als je meedoet aan dit onderzoek, word je 3 jaar nauwgezet gevolgd om te zien of je reumatoïde artritis gaat ontwikkelen. Iedere 6 maanden wordt bloed afgenomen. Als RA ontstaat, wordt extra bloed worden afgenomen en zal een biopt genomen worden uit een ontstoken gewricht. De RA wordt ook behandeld.

Wil je meedoen aan dit onderzoek? Stuur dan een e-mail naar domino@amc.nl

Voor mensen met artrose in de basis van de duim is er een nieuwe behandeling: gewrichtsdistractie. Door delen van een gewricht tijdelijk uit elkaar te houden met een frame, krijgt kapot kraakbeen de kans om zich te herstellen. Na een geslaagde proef biedt het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en in Utrecht distractie nu aan patiënten met duimbasisartrose aan.

Heb je duimbasisartrose en ben je geïnteresseerd in de distractiebehandeling? Dan kun je meedoen met het vervolgonderzoek als je:

  • jonger dan 65 jaar bent
  • niet eerder aan die duim geopereerd bent

Meld je met een verwijsbrief van de huisarts aan bij:

Polikliniek Plastische en handchirurgie
St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein/Utrecht
Telefoonnummer 088 – 320 2400

Prof. dr. Irene van der Horst-Bruinsma zoekt deelnemers voor onderzoek naar man-vrouwverschillen in de behandeling van radiografische axiale spondyloartrits (de ziekte van Bechterew). Er wordt onder andere gekeken naar de behandeling met TNF-alfaremmers en het afbouwen daarvan.

Heb je:
• radiografische axiale spondyloartritis (de ziekte van Bechterew)
• gebruik je TNF-alfaremmers
• is de ziekte minimaal al 6 maanden rustig (onder gebruik van TNF-alfaremmers)

Geef je dan op bij het secretariaat Reumatologie van het VUmc in Amsterdam. Stuur een e-mail naar secr.reumatologie@vumc.nl ovv “TAPAS studie”. Er worden zowel mannen als vrouwen gezocht.

JLK Nutrition gaat in samenwerking met prof. dr. Sita Bierma-Zeinstra van het Erasmus MC in Rotterdam een onderzoek doen naar de werkzaamheid van eierschaalmembraan bij de verlichting van pijn in het kniegewricht door artrose.

Eierschaalmembraan is het vlies aan de binnenkant van een eierschaal. Dit vliesje lijkt qua samenstelling sterk op ons kraakbeen. Eerder kleinschalig onderzoek met eierschaalmembraan heeft laten zien dat pijn en stijfheid in de gewrichten erdoor lijkt te verminderen.

Het onderzoek
In deze studie wordt onderzocht of eierschaalmembraan mogelijk de aanmaak van nieuw kraakbeen stimuleert. Er worden 2 groepen van 75 patiënten onderzocht: de ene groep krijgt dagelijks eierschaalmembraan en de andere groep een placebo (nepmiddel). Als je aan de studie deelneemt, vragen wij je om gedurende 12 weken dagelijks een capsule te slikken. Je houdt ook een beknopt dagboekje bij en je geeft wekelijks aan hoeveel pijn je hebt gehad. In totaal vul je 5 keer een korte vragenlijst in.

Wie kan er deelnemen?
Aan dit onderzoek kunnen mannen en vrouwen tussen de 40-75 jaar met pijn door artrose aan het kniegewricht meedoen.

Wil je meer weten?
Heb je interesse om deel te nemen aan dit onderzoek en wil je meer weten? Stuur dan een e-mail aan: onderzoek@jlk-nutrition.com en ontvang uitgebreide informatie.