Wetenschappelijk onderzoek is de sleutel tot de genezing van reuma en artrose. Dankzij het Nederlands reumaonderzoek is de behandeling van een aantal reumatische aandoeningen al spectaculair verbeterd. Ook jij kunt bijdragen aan een verdere vooruitgang door deel te nemen aan onderzoek.

Hieronder vind je een overzicht van onderzoeken waarvoor momenteel deelnemers gezocht worden. Ben je geïnteresseerd en denk je een geschikte kandidaat te zijn? Meld je dan aan bij het onderzoek dat bij jouw situatie past.

ReumaNederland ondersteunt het jonge bedrijf Manometric dat werkt aan 3D-geprinte braces op maat. Dit doen zij samen met medische professionals van het Reinier de Graaf Ziekenhuis (Delft) en gecertificeerde orthopedisch technologen.

Manometric is bezig met het ontwikkelen van een nieuwe polsbrace. Het bedrijf wil de brace zoveel mogelijk testen. Dit onderzoek heeft vooral te maken met het passen van de brace en voelen of deze comfortabel zit. Deze testen zijn medisch verantwoord en niet gevaarlijk.

Heb je chronische polsklachten? Dan kun je misschien meedoen aan deze test. Om je zo goed mogelijk te helpen, vraagt Manometric om onderstaand formulier in te vullen. Dit duurt ongeveer 3 minuten.

Voor een onderzoek naar een mogelijke nieuwe behandeling van enkelartrose worden deelnemers gezocht. Het gaat om injecties met plaatjesrijk plasma (PRP) in het enkelgewricht.

Wat houdt het onderzoek in?
Als deelnemer kom je 3 keer naar een van de deelnemende ziekenhuizen: 2 keer voor een injectie en een derde keer na 6 maanden voor controle. Daarnaast krijg je gedurende 5 jaar in totaal 7 vragenlijsten per e-mail opgestuurd.

Welke ziekenhuizen doen mee?
In 6 ziekenhuizen (Amsterdam UMC, locatie AMC, Erasmus MC Rotterdam, OLVG, locatie West, Flevoziekenhuis Lelystad, Spaarne Gasthuis Hoofddorp en Bergman Clinics Naarden) wordt het onderzoek naar de injecties gedaan. Patiënten die al onder behandeling van een orthopeed of sportarts zijn in deze ziekenhuizen worden geïnformeerd over het onderzoek.

Vraag een doorverwijzing van de huisarts
Ben je nog niet in een van de zes deelnemende ziekenhuizen onder behandeling voor enkelartrose? Dan ben je welkom voor een beoordeling van je enkelklachten met een verwijzing van de huisarts. De behandelend arts bespreekt dan de behandelmogelijkheden en de voorwaarden om mee te doen aan dit onderzoek. Het is belangrijk om te weten dat je na verwijzing naar de behandelend sportarts of orthopeed wellicht niet voldoet aan de studievoorwaarden. Ook gaat de verwijzing naar een specialist mogelijk van je eigen risico af.

Krijg ik altijd de behandeling?
Nee, als deelnemer heb je 50% kans heeft op het krijgen van een injectie in de enkel met plaatjesrijk plasma en 50% kans op het krijgen van een injectie met een nepmiddel (placebo).

Wie kan deelnemen aan het onderzoek?
– je hebt enkelartrose
– je bent in het afgelopen jaar niet aan de enkel geopereerd
– je hebt in de afgelopen 6 maanden geen injectie in het enkel gewricht gehad
– je röntgenfoto voldoet aan de eisen (ernst van artrose en de plek in de enkel)
– je bent verder niet beperkt door artrose in een ander gewricht van de benen

Meer weten?
Wil je meer informatie en/of ben je geïnteresseerd in deelname aan dit onderzoek, de PRIMA-studie, stuur dan een e-mail naar de coördinerend arts-onderzoeker, Liam Paget. E-mail: l.d.paget@amsterdamumc.nl.

Reade Reumatologie in Amsterdam zoekt naar deelnemers voor een onderzoek naar hart- en vaatziekten naar mannen met knie-, heup-, of poly-artrose.

Wat houdt het onderzoek in?
Je bezoekt Reade en het VUmc telkens 1 keer voor een uitgebreide screening voor hart- en vaatziekten. Tijdens je bezoek in Reade vul je onder andere vragenlijsten in, wordt er bloed afgenomen, een hartfilmpje gemaakt en een echo van de halsslagader gemaakt. Tijdens een volgende bezoek in het VUmc wordt een echo van je hart gemaakt. Alle uitslagen zullen nadien met je besproken worden.

Wie kan deelnemen aan het onderzoek?
– mannen van tussen de 50 en 69 jaar met knie-, heup- of poly-artrose

Meer weten?
Wil je meer informatie en/of ben je geïnteresseerd in deelname aan dit onderzoek, de CARDAS-studie, stuur dan een e-mail naar m.baniaamam@reade.nl.

Reade in Amsterdam doet wetenschappelijk onderzoek gericht op de verbetering van je gezondheid.

Als je knie-of heupartrose hebt, dan kun je misschien meedoen.

In dit wetenschappelijke onderzoek ga je werken aan je voedingspatroon, beweging, stress & ontspanning. Het leefstijlprogramma duurt 4 maanden en bestaat uit 10 groepsbijeenkomsten die ruim 2 uur per bijeenkomst duren.

Reade zoekt patiënten met artrose in knie- en/of heupgewrichten. Je komt misschien in aanmerking als:
• Je 18 jaar of ouder bent en artrose heeft in knie- en/of heupgewrichten.
• Een hoge bloeddruk hebt of medicijnen hiervoor.
• Een verhoogde bloedsuiker hebt of medicijnen hiervoor.
• Een hoog cholesterol hebt of medicijnen hiervoor.

Als je rookt dan is het belangrijk dat je bereid bent definitief te stoppen voordat je start met het programma. Bent je zwanger? Dan kun je helaas niet meedoen.

Meer informatie en aanmelden via https://www.reade.nl/plantsforjoints

Reade in Amsterdam doet wetenschappelijk onderzoek gericht op de verbetering van je gezondheid.

Als je reumatoïde artritis hebt, dan kun je misschien meedoen.

In dit wetenschappelijke onderzoek ga je werken aan je voedingspatroon, beweging, stress & ontspanning. Het leefstijlprogramma duurt 4 maanden en bestaat uit 10 groepsbijeenkomsten die ruim 2 uur per bijeenkomst duren.

Reade zoekt patiënten met reumatoïde artritis. Je komt misschien in aanmerking als:
• Je 18 jaar of ouder bent en reumatoïde artritis hebt.
• Je medicijngebruik in de afgelopen 3 maanden stabiel is.

Als je rookt dan is het belangrijk dat je bereid bent definitief te stoppen voordat je start met het programma. Bent je zwanger? Dan kun je helaas niet meedoen.

Meer informatie en aanmelden via https://www.reade.nl/plantsforjoints

Voor een onderzoek naar zoledroninezuur als behandeling voor mensen met knieartrose zoekt het UMC Utrecht deelnemers. Zoledroninezuur is een medicijn dat nu vooral nog wordt gebruikt als behandeling voor botontkalking (osteoporose).

Wat houdt het onderzoek in?
De studie duurt twee jaar. Je zult het UMC Utrecht 6 keer moeten bezoeken en 4 keer een infuus krijgen. De helft van de mensen zal infusen met zoledroninezuur krijgen, de andere helft krijgt infusen zonder medicijn. Je krijgt ook kalk en vitamine D om thuis in te nemen. Bij elk bezoek vul je vragenlijsten in over je knieartrose en zal bloed worden geprikt. Aan het eind van de studie krijg je opnieuw een MRI-scan en röntgenfoto van je knie.

Wie kan er deelnemen aan dit onderzoek?

 • Mensen met knieartrose, met pijn op ten minste de helft van de dagen van de afgelopen maand.
 • Tussen 40 en 70 jaar oud.
 • Die de komende twee jaar waarschijnlijk geen kunstknie nodig hebben.

Belangrijk: Alleen mensen met knieartrose met een specifieke verandering in het bot van de knie kunnen meedoen. Je knie zal daarom worden onderzocht met een röntgenfoto en MRI-scan. Ook zal worden gecontroleerd of je een MRI-scan kunt ondergaan en eventueel zoledroninezuur mag krijgen.

Meer weten?
Als je belangstelling hebt om mee te doen of vragen hebt, kun je contact opnemen met het UMC Utrecht via reumatologie-research@umcutrecht.nl of bellen naar 088 755 0435. Je krijgt dan meer informatie over de studie. Als je wilt meedoen, volgt er een eerste telefonische screening. Daarna vindt er een screeningsbezoek plaats in het UMC Utrecht. Dit bestaat uit het invullen van een vragenlijst, lichamelijk onderzoek van de knie, beperkt bloedonderzoek, een MRI-scan en soms een röntgenfoto van de knie. Hierna is duidelijk of je definitief kunt meedoen aan de studie.

Voor een onderzoek (OCTOPUS-studie) naar het verbeteren van de fysiotherapiebehandeling bij mensen met knieartrose zijn onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam op zoek naar deelnemers.

Wat houdt het onderzoek in?
Ruim 50 fysiotherapiepraktijken met meer dan 100 fysiotherapeuten in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, doen mee aan dit onderzoek. Zij geven de deelnemende patiënten met knieartrose een fysiotherapiebehandeling. Als deelnemer aan het onderzoek word je gevraagd om enkele vragenlijsten in te vullen en enkele fysieke metingen uit te voeren.

Wie kan er deelnemen aan dit onderzoek?
Iedereen met een leeftijd tussen de 40 en 85 jaar met:
– Knieklachten die langer dan 3 maanden duren
– Diagnose knieartrose (door fysiotherapeut vastgesteld)

NB. Je kunt niet deelnemen aan het onderzoek als je een knieprothese, ernstige andere aandoeningen of wijdverspreide pijn hebt. Ook kan je niet deelnemen als je in de afgelopen 6 maanden een injectie in de knie of fysiotherapie voor de knieklachten hebt gehad.

Meer weten?
Heb je interesse om deel te nemen aan het onderzoek? Neem contact op met de onderzoekers via OCTOPUS@vu.nl of telefoon 06-11159181 om te kijken of er een fysiotherapeut in jouw buurt meedoet aan het onderzoek. Tijdens de intake bij de fysiotherapeut zul je meer informatie ontvangen.

Voor een onderzoek naar artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew zijn onderzoekers in het Amsterdam UMC, locatie VUmc, op zoek naar deelnemers aan medicijnonderzoek.

Bij deze vormen van reuma spelen vergroeiingen in de rug en gewrichten een grote rol. Bij deze vergroeiingen wordt extra bot aangemaakt. De onderzoekers willen weten wat de behandeling met medicijnen voor effect heeft op de aanmaak van dat extra bot. Om de aangroei van bot zichtbaar te maken, maken de onderzoekers gebruik van een scan, de PET-scan.

Wie kan er deelnemen aan dit onderzoek?
Iedereen boven de 18 jaar die:
– artritis psoriatica of de ziekte van Bechterew heeft
– gaat starten of gaat switchen met een biological (biologisch reumamedicijn)

Als u ook pijnstillers of andere reumaremmers gebruikt, moet de dosis hiervan altijd hetzelfde zijn.

Als je aan dit onderzoek meedoet, krijgt u 2 keer een PET-scan. Ook kom je nog 2 keer kort langs voor het invullen van korte vragenlijsten, voor bloedafname en lichamelijk onderzoek.

Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderzoek? Stuur dan geheel vrijblijvend een mail naar j.dejongh@vumc.nl o.v.v. ‘Fluoride PET studie’.

Voor een onderzoek naar het vroeg opsporen van reumatoïde artritis (RA) met een scan zijn onderzoekers in het Amsterdam UMC, locatie VUmc, op zoek naar mensen met gewrichtspijn en een positieve reumatest (anti-CCP).

Bij mensen die met pijn in de gewrichten naar een arts gaan, kan er een bloedonderzoek worden gedaan. Deze reumatest (anti-CCP-test) kan aantonen dat er antistoffen in het bloed zitten. Mensen met gewrichtspijn en een positieve anti-CCP-test  lopen een groter risico op het krijgen van reumatoïde artritis (RA).

Onderzoekers in het VUmc willen met een scan, de PET-scan, beter kunnen voorspellen wie er RA zal krijgen. De scan kijkt naar gewrichtsontstekingen die voorkomen bij RA.

Wie kan er deelnemen aan dit onderzoek?
Iedereen boven de 18 jaar die:
– gewrichtspijn heeft (vastgesteld door een arts)
– een positieve reumatest (anti-CCP-test) heeft

Als je aan dit onderzoek meedoet, krijg je 1 keer een PET-scan. Ook kom je nog 4 keer langs om korte vragenlijsten in te vullen, voor bloedafname en lichamelijk onderzoek. Zo kunnen de onderzoekers goed in de gaten kunnen houden of je gewrichtsontstekingen krijgt.

Wil je meer weten over dit onderzoek? Stuur dan geheel vrijblijvend een mail naar j.dejongh@vumc.nl o.v.v. ‘Vroegdiagnostiek’.

 

 

 

Met dit onderzoek wil het Erasmus MC het effect van een nieuwe behandelmethode voor chronische achillespeesklachten onderzoeken. Die nieuwe behandeling is de hoog-volume injectie (HVI) waarmee vocht rondom de achillespees wordt geïnjecteerd. De behandeling richt zich op het mechanisme van vaatnieuwvorming in en rond de achillespees. Het Erasmus MC zoekt deelnemers voor het testen van deze nieuwe injectiebehandeling tegen de pijnklachten.

Er worden mensen gezocht tussen de 18 en 70 jaar die:
– langdurig last hebben van achillespees door een overbelasting
– ondanks oefentherapie bij de fysiotherapeut nog steeds pijnklachten hebben
– in de omgeving wonen van Leidschendam (locatie Antoniushove van het Haaglanden Medisch Centrum)

Wil je meer informatie of ben je geïnteresseerd in deelname, kijk dan op achillespeesonderzoek.nl.

Voor een onderzoek naar de werkzaamheid van het geneesmiddel leflunomide bij polymyalgia rheumatica (PMR) worden deelnemers gezocht. Bij PMR wordt vaak prednisolon gegeven maar dit middel geeft veel bijwerkingen, vooral op de lange termijn. In eerdere (voorlopige) onderzoeken had leflunomide een gunstig effect bij mensen met PMR. Nu willen onderzoekers bij het UMCG in Groningen en de Ziekenhuisgroep Twente dit ook echt gaan bewijzen.

Er worden mensen gezocht van 50 jaar of ouder die:
– minder dan 4 weken polymyalgia rheumatica hebben
– de diagnose van hun arts te horen hebben gekregen
– geen predisolon gebruiken, of de prednisolon niet langer dan 1 week gebruiken
– die bereid zijn om de Ziekenhuisgroep Twente dan wel het UMCG vaak te bezoeken voor het onderzoek.

Voldoet u aan deze voorwaarden en wilt u meer weten? Stuur dan een e-mail naar een van de deelnemende ziekenhuizen.
Mailadres Ziekenhuisgroep Twente: reumatologie@zgt.nl
Mailadres UMCG: pmrlefrct@vasculitiscentrum.nl

Voor een onderzoek naar de allervroegste fase van reumatoïde artritis (RA) worden deelnemers gezocht. Dit is de fase waarin nog geen sprake is van gewrichtsontstekingen maar alleen gewrichtspijn. Soms zijn er reuma-antistoffen in het bloed te vinden, maar niet alle patiënten met gewrichtspijnen en aanwezige antistoffen gaan RA krijgen. Om te begrijpen welke mensen wel RA ontwikkelen worden voor dit onderzoek gezocht:

 • personen met gewrichtspijnen waarbij een arts reuma-antistoffen heeft vastgesteld (de zogenaamde reumafactor of anti-CCP/ACPA)

Als je meedoet aan dit onderzoek, word je 3 jaar nauwgezet gevolgd om te zien of je reumatoïde artritis gaat ontwikkelen. Iedere 6 maanden wordt bloed afgenomen. Als RA ontstaat, wordt extra bloed worden afgenomen en zal een biopt genomen worden uit een ontstoken gewricht. De RA wordt ook behandeld.

Wil je meedoen aan dit onderzoek? Stuur dan een e-mail naar domino@amc.nl

Voor een onderzoek naar de allervroegste fase van reumatoïde artritis (RA) worden deelnemers gezocht. Dit is de fase waarin nog geen sprake is van gewrichtsontstekingen maar alleen gewrichtspijn. Soms zijn er reuma-antistoffen in het bloed te vinden, maar niet alle patiënten met gewrichtspijnen en aanwezige antistoffen gaan RA krijgen. Om te begrijpen welke mensen wel RA ontwikkelen worden voor dit onderzoek gezocht:

 • eerstegraads familieleden van patiënten met reumatoide artritis. Met eerstegraads wordt bedoeld: kinderen (>18 jaar), broers, zussen en ouders. Je wordt getest op de aanwezigheid van reuma-antistoffen in je bloed.

Als je meedoet aan dit onderzoek, word je 3 jaar nauwgezet gevolgd om te zien of je reumatoïde artritis gaat ontwikkelen. Iedere 6 maanden wordt bloed afgenomen. Als RA ontstaat, wordt extra bloed worden afgenomen en zal een biopt genomen worden uit een ontstoken gewricht. De RA wordt ook behandeld.

Wil je meedoen aan dit onderzoek? Stuur dan een e-mail naar domino@amc.nl

Voor mensen met artrose in de basis van de duim is er een nieuwe behandeling: gewrichtsdistractie. Na een operatieve ingreep, waarbij een metalen frame wordt geplaatst, worden de delen van het gewricht tijdelijk uit elkaar gehouden. Kapot kraakbeen krijgt zo de kans om zich te herstellen. Na een geslaagde proef biedt het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en in Utrecht distractie nu aan patiënten met duimbasisartrose aan.

Heb je duimbasisartrose en ben je geïnteresseerd in de distractiebehandeling? Dan kun je meedoen met het vervolgonderzoek als je:

 • jonger dan 65 jaar bent
 • niet eerder aan die duim geopereerd bent

Meld je met een verwijsbrief van de huisarts aan bij:

Polikliniek Plastische en handchirurgie
St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein/Utrecht
Telefoonnummer 088 – 320 2400

Prof. dr. Irene van der Horst-Bruinsma zoekt deelnemers voor onderzoek naar man-vrouwverschillen in de behandeling van radiografische axiale spondyloartrits (de ziekte van Bechterew). Er wordt onder andere gekeken naar de behandeling met TNF-alfaremmers en het afbouwen daarvan.

Heb je:
• radiografische axiale spondyloartritis (de ziekte van Bechterew)
• gebruik je TNF-alfaremmers
• is de ziekte minimaal al 6 maanden rustig (onder gebruik van TNF-alfaremmers)

Geef je dan op bij het secretariaat Reumatologie van het VUmc in Amsterdam. Stuur een e-mail naar secr.reumatologie@vumc.nl ovv “TAPAS studie”. Er worden zowel mannen als vrouwen gezocht.

Voor een onderzoek naar het effect van methotrexaat op de vruchtbaarheid van mannen met een aantal vormen van ontstekingsreuma zijn onderzoekers in het Erasmus MC op zoek naar deelnemers.

Waarom dit onderzoek?
Mannen moeten 3 maanden voordat zij een kind willen verwekken stoppen met de behandeling met methotrexaat. Omdat er nauwelijks onderzoek gedaan is naar het effect van methotrexaat op de vruchtbaarheid van mannen weten we niet of stoppen met de behandeling echt nodig is.

Wie kan deelnemen aan het onderzoek?

 • Je bent een man tussen de 18 en 50 jaar oud.
 • Je hebt de diagnose reumatoïde artritis, artritis psoriatica, de ziekte van Bechterew (de bekendste vorm van axiale spondyloartritis),  juveniele idiopathisch artritis of ongedifferentieerde artritis.
 • Je gaat starten met methotrexaat of opnieuw met deze behandeling beginnen nadat je 6 maanden geen methotrexaat hebt gebruikt.
 • Je bent bewezen vruchtbaar, d.w.z. dat je ooit biologisch vader bent geworden.

Wat houdt het onderzoek in?
Je brengt 3 keer een bezoek aan het Erasmus MC: 1 keer voordat je start met methotrexaat en 2 keer na ongeveer 3 maanden behandeling. Tijdens de bezoeken vul je een vragenlijst in, word je lichamelijk onderzocht, wordt er bloed afgenomen en lever je sperma in.

Meer weten?
Heb je interesse om deel te nemen aan dit onderzoek of wil je meer weten? Stuur dan geheel vrijblijvend een mail naar ifame@erasmusmc.nl onder vermelding van: ‘MTX-onderzoek’.

 

De afdeling Pijnonderzoek Anesthesiologie van het LUMC in Leiden zoekt deelnemers voor het SPIRAL onderzoek naar de behandeling van fibromyalgie met medicinale cannabis en/of oxycodon.

Wat houdt het onderzoek in?

In eerder onderzoek hebben wij laten zien dat medicinale cannabis heel goed in staat is om fibromyalgiepijn te onderdrukken. De cannabis werd verdampt en geïnhaleerd. In de huidige studie willen we in de thuissituatie bekijken of de combinatie van een lage dosis oxycodon en cannabis goede pijnstilling geeft, met minder bijwerkingen dan bij gebruik van cannabis alleen of oxycodon alleen.

Bij deelnamewens vult u eerst een vragenlijst in en bellen we u voor een afspraak in het LUMC. Tijdens dit bezoek in Leiden bekijken we samen of u kunt deelnemen aan het SPIRAL onderzoek. Daarna behandelen we u 6 weken thuis met de pijnstillers cannabis en/of oxycodon waarna er nog een periode van 6 weken volgt waarin u niets meer gebruikt maar waarin we u wel blijven volgen. De gehele studie duurt 12 weken. Tijdens deze twaalf weken bezoekt u iedere 2 weken het LUMC voor controle en uitgifte van de medicatie voor de komende weken. De behandeling, medicinale cannabis, oxycodon of de combinatie, die u krijgt wordt door loting bepaald.

Wie kan deelnemen aan het onderzoek?
Volwassen patiënten met de diagnose fibromyalgie door een reumatoloog. Deelname is niet mogelijk als er sprake is van:

 • verslaving (alcohol, slaappillen, pijnstillers, cannabis)
 • huidig langdurig gebruik van oxycodon, fentanyl of morfine
 • andere pijnsyndromen naast fibromyalgie
 • zwangerschap
 • psychoses bij u zelf of in de familie

Meer weten?

Wilt u meer informatie en/of bent u geïnteresseerd in deelname aan het SPIRAL onderzoek? Stuur dan een mail naar Pijnonderzoek@lumc.nl.