Mensen met systemische lupus erythematodes (SLE) hebben waarschijnlijk baat bij het medicijn ustekinumab. Dit blijkt uit onderzoek onder 102 patiënten door het Amsterdam UMC. Meer dan de helft van de mensen die het middel op proef kregen, had minder gewrichtsontstekingen en huidklachten. Ustekinumab kan nu nog niet worden voorgeschreven aan mensen met SLE. Er wordt nieuw onderzoek gedaan om vergoeding mogelijk te maken.

Bij mensen met SLE valt het afweersysteem het eigen lichaam aan. Bij deze auto-immuunziekte ontstaan er ontstekingen in de huid, de gewrichten en de organen. Hierdoor hebben mensen met SLE vaak last van de huid en van pijn en stijfheid van de spieren. Ook kunnen er klachten ontstaan aan hart, longen of nieren.

Minder bijwerkingen dan prednison
Veel patiënten met SLE worden nu behandeld met prednison. Dit helpt tegen de klachten, maar prednison veroorzaakt op de langere duur vervelende bijwerkingen zoals botontkalking. Vandaar dat onderzoekers en artsen zoeken naar nieuwe behandelingen met minder bijwerkingen. Het medicijn ustekinumab is zo’n mogelijke nieuwe behandeling.

Ustekinumab geeft verbetering
‘Ustekinumab wordt al voorgeschreven door reumatologen bij mensen met artritis psoriatica. Het lijkt er nu op dat ook mensen met SLE er baat bij kunnen hebben’, zegt professor Ronald van Vollenhoven van het Amsterdam UMC (locatie AMC). ‘We hebben het middel onderzocht bij 102 mensen. Sommige kregen ustekinumab. Anderen kregen een injectie waar geen geneesmiddel in zat, een zogenaamde placebo. Van de mensen met SLE die dit medicijn op proef kregen, had 62 procent er baat bij. Bij sommige patiënten waren na 6 maanden de gewrichtsontstekingen zelfs helemaal verdwenen en was de huid weer gezond.’

Vooral voor mensen met ernstige SLE
Volgens Ronald van Vollenhoven kan ustekinumab een belangrijke nieuwe behandeling voor mensen met SLE worden. ‘Dat geldt dan vooral voor patiënten met een ernstige vorm van SLE. In Nederland zijn dat zo’n 1000 tot 2000 mensen. Het middel moet nog wel goedgekeurd worden voor SLE. Dat is nu nog niet zo.’

Nieuw onderzoek gestart
‘Er is een nieuw, internationaal, onderzoek gestart. Dat is nodig om ervoor te kunnen zorgen dat reumatologen ustekinumab straks kunnen voorschrijven aan mensen met SLE’, besluit professor Van Vollenhoven. ‘Als uit dat nieuwe onderzoek ook blijkt dat mensen met SLE baat bij het middel hebben, vraagt fabrikant goedkeuring aan in de EU. Pas na die goedkeuring zullen Nederlandse zorgverzekeraars in staat zijn het ustekinumab ook bij SLE te vergoeden.’

Meer informatie
Lees onze medicijnfolder over ustekinumab.
Ronald van Vollenhoven geeft leiding aan het ReumaNederland Research Centre of Excellence van het Amsterdam UMC.

Reacties

 • mw Margo van Keulen says:

  Mijn vraag is of alle reumatologen kunnen vaststellen of een patiënt SLE heeft?
  Wat zijn de verschijnselen?
  Wellicht kan dr. Ronald van Vollenhoven daar meer informatie over geven.

 • S. Tienstra says:

  I s het middel Ustekinumab ook geschikt voor de immuunziekte N. Sjögren die bij mij is geconstateerd?
  Ik heb er veel over gelezen en denk dat vermoedelijk deze ziekte bij mij is ontstaan na een heftige virus infectie en daarbij gordelroos in mijn hals en gezicht waarbij de uiterste zenuwen zijn aangetast en ik mijn gehoor ook aangetast is.
  Mijn huid in halls, nek en rechterkant van mijn gezicht doet nog steeds pijn bij aanraking en ik kan hierdoor ook moeilijk slapen.
  Nu komt daar nu ook het geconstateerde syndroom van N. Sjögren bij en daardoor geen speeksel en heel droge huid.
  Ik heb nu sinds kort een medicijn tegen malaria. Maar lees dat deze veel bijwerkingen hebben.
  Ik was altijd gezond, ben slank en beweeg veel. Ben 75 jaar.

  • Wouter - ReumaNederland says:

   Beste S. Tienstra,

   Wat vervelend dat het syndroom van Sjögren bij u is geconstateerd. Helaas is het middel ustekinumab niet geschikt voor behandeling van het syndroom van Sjögren. Het wordt nu vooral voorgeschreven bij mensen die artritis psoriatica hebben.

  • Wouter - ReumaNederland says:

   Beste T.M. van Miltenburg,

   Het middel ustekinumab is niet geschikt voor behandeling van sclerodermie. Het wordt nu vooral voorgeschreven bij mensen die artritis psoriatica hebben.

  • Wouter - ReumaNederland says:

   Beste Diana,

   De resultaten van het onderzoek zijn daar nog niet voldoende duidelijk voor om dat te weten. Het lijkt er wel op dat het middel een mogelijke nieuwe behandeling bij ernstige vormen van SLE kan worden. Maar er moet nog meer onderzoek gedaan worden.

  • Wouter - ReumaNederland says:

   Beste Kim,

   Het vervolgonderzoek is net gestart en moet de eerste resultaten te bevestigen. De deelnemers (voorlopig niet in Nederland, begreep ik van de onderzoeker Van Vollenhoven) worden 3 jaar lang gevolgd. Dus het zal nog wel op zich laten wachten voordat het beschikbaar komt.

 • Elly Paauwe says:

  Goedemiddag,
  Helaas heb ik gisteren te horen gekregen dat ik weer een opvlamming heb van de S.L.E., waarbij nu ook lupus lastig Is is geconstateerd.
  Dus medicative behandeling helaas weer noodzakelijk.
  Is er al bekend of ustekinumab.inmiddels aal vergoed wordt bij sle?
  Ik heb al sinds 1976 sle.
  Graag hoor ik van u,
  Mvg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *