Kunnen reumatologen straks van tevoren weten welk medicijn het beste werkt bij iemand met artritis psoriatica? Wel als het aan reumatoloog professor Timothy Radstake (UMC Utrecht) ligt. Hij is de drijvende kracht achter een nieuw medicijnonderzoek onder 200 patiënten met deze vorm van reuma. Maar hij wil meer. ‘Wij willen straks bij heel veel vormen van reuma kunnen voorspellen welke patiënt welk medicijn moet krijgen.’

Artritis psoriatica is een chronische aandoening waarbij mensen last krijgen van de huid en van ontstekingen in de gewrichten. Net als veel andere vormen van ontstekingsreuma ontstaat artritis psoriatica doordat het afweersysteem het eigen weefsel aanvalt (auto-immuunziekte).

Weten wat er misgaat in het afweersysteem
De onderzoeksgroep van professor Timothy Radstake loopt voorop in een heel nieuwe manier van kijken naar deze auto-immuunziekten. ‘Nu is het nog zo dat de reumatoloog vooral op basis van je symptomen en bloedonderzoek zegt welke vorm van reuma je hebt. Wij streven naar een ander systeem. Wij willen dat reumatologen in de toekomst kunnen zeggen: ‘Dit is wat er precies misgaat in het afweersysteem en daar hebben we dit medicijn voor, waarvan we al weten dat het bij die patiënt werkt.’

Medicijnonderzoek geeft waardevolle gegevens
Het grote medicijnonderzoek onder 200 mensen met artritis psoriatica dat Timothy Radstake is begonnen, past binnen zijn grote doel. ‘Met de gegevens uit dit onderzoek, TOFA-Predict, willen we kunnen voorspellen welke patiënten met artritis psoriatica het beste reageren op welk medicijn. Dat is precies wat wij in de toekomst over steeds meer aandoeningen willen weten. Dit onderzoek gaat ons heel waardevolle gegevens opleveren, die we ook voor andere vormen van reuma kunnen gebruiken.’

2 jaar lang gevolgd
De deelnemers aan TOFA-Predict worden 2 jaar lang gevolgd in hun behandeling van artritis psoriatica. Zij krijgen 1 van de volgende 3 medicijnen: tofacitinib, methotrexaat of een TNF-alfaremmer. Alleen als een medicijn niet aanslaat, stapt iemand na 16 weken over op een ander. Verder doen de onderzoekers bloedonderzoek, brengen zij ontstekingen in beeld met bijvoorbeeld een MRI-scan en leggen zij de deelnemers uitgebreide vragenlijsten voor.

‘Streepjescodes’ vinden
Al deze gegevens worden op een heel nieuwe manier geanalyseerd. ‘We gaan in ons laboratorium heel veel immuuncellen van patiënten in kaart brengen’, vertelt Radstake. ‘Door al die gegevens kunnen we een precieze beschrijving van de ziekte maken. We willen per persoon de ‘streepjescode’ vinden die aangeeft wat er aan de hand is in het immuunsysteem. En daarna hopen we die streepjescode aan een medicijn te kunnen koppelen. Dan weten we in de toekomst dat alle patiënten met ‘streepjescode’ X baat hebben bij medicijn Y.’

‘Vervelende beginfase straks niet meer nodig’
‘Als we dat weten, hoeven mensen met reuma niet eerst verschillende medicijnen uit te proberen totdat er eentje aanslaat’, besluit Radstake. ’Die beginfase in de behandeling van reuma is heel vervelend voor de patiënt. Je wordt er onzeker van en als medicijnen niet aanslaan, neemt ook de kans op gewrichtsschade toe. Met de kennis die we in TOFA-Predict opdoen kunnen we straks ontstekingsreuma veel beter vaststellen en beter behandelen.’

Reacties

 • RAM van Groeningen says:

  Met Methotrexaat in combinatie met Foliumzuur en geen gebruik van alcohol, ben ik in een week vrij van psoriasis, maar ik word er ziek van, last van mijn maag en onprettig gevoel, dus ben ik gestopt met MTX. Tegen de artritis nam ik Diclofinac, maar kreeg een hartritmestoring. Nu neem ik alleen Paracetamol.
  De psoriasis, sinds 1958, heeft zich uitgebreid en is minder virulent geworden

   • Klazien vd vecht says:

    Is dit zo een erg duur medicijn en waneer krijg je het vergoed en klopt het dat het injecties zijn die je een keer per 2 maanden krijg toegediend ?

    • Wouter ~ ReumaNederland says:

     Beste Klazien,

     Tofanicitib hoort wel tot de dure geneesmiddelen maar het is een medicijn in de vorm van een tablet die je moet innemen.

    • Het is een goedkoop medicijn.
     Ik slik elke dinsdag 4 tabletjes mtx en op woensdag 2 foliumzuur tabletje. Dus het zijn niet alleen spuiten

  • MTX en foliumzuur gebruik ik al een aantal jaren Het gaat goed.In het begin 9 tabletjes 1x per week was erg moe en misselijk .Uitslag was snel verdwenen en nu paar jaar verder slik ik een lage dosis 3 per week.Ben er tevreden over

  • Ik heb jarenlang psoriasis, ik smeer minimaal 3x daags met Sorioncreme sommige plekken zijn geheel verdwenen. Hoe vaker je smeert hoe eerder weg.

  • bijspierreumaisgeenmedicijnentochaltydpijnhetkomtuitdetweedewereldoorlogenisduserfelijkhetiseenvreselijkeziektehetbegonalskindalennuheeftmijnzoonhetookalniemandkanerwataandoenvroegerkreegiktemestaoftewellorasepamikdenkdatdesoldatendieopmissiegaanookdieziektekrijgenstopmetoorlogmakenvr.gr.gertsnel

  • Peter Arkesteijn says:

   Ik herken dit verhaal heel goed.
   Als oplossing: Montalin.
   Gewoon 1 dooje bestellen via internet ( kost € 12,50 ) en binnen 1 dag ben je van je klachten af.
   Eigen ervaring sinds 3 weken.
   1x 2 capsules bij het ontbijt en de volgende dag van alle klachten af.
   Mijn klachten zaten voornamelijk in mijn vingers en polsen. Pijnlijk en moeilijk te mobiliseren.
   Niet sceptisch zijn. Gewoon doen.
   Ik heb geen enkel financieel belang bij Montalin maar het resultaat is spectaculair. Mijn reumatoloog wil best meedenken en staat er niet onwelwillend tegenover.

   • mee eens montalin..zit een klein beetje moloxicam in en klein beetje paracetamol en 5 kruiden..het werkt zeer goed en doktoren verkochten geen medicijnen meer dus ze hebben een klacht ingedient omdat het uit indonesie komt en geen officieel produkt is..want zo verdienen ze niets..te veel positieve meldingen dus mag niet meer verkocht worden…ongelooflijk
    via http://www.montalin-guru.nl wel

 • Ik heb ook ap en heb verschillende anti reumatische en nsaid ontstekingsremmer gebruikt. Allen met veel hoofdpijn en maagpijn. Nu gebruik ik sinds 7 jaar enbrel, ik ben zo goed als klachtenvrij

  • Ellen Vogel says:

   Jeanet, ik heb ook ap maar geen huidproblemen “alleen” gewrichts en pezenontstekingen. Ik spuit 1x p.week enbrel, begint nu minder te werken, hoe vaak gebruik jij het ?

 • Marie -Anne van der Net says:

  Sinds 10 jaar last van psoriasis op het lichaam en de laatste tijd op de hoofdhuid. Soms last van de gewrichten. Dikkere vingerkootjes gekregen, soms warme en blauwe gewrichten aan de handen. Ook psoriasis binnenkant handen ( butalan)
  Is mee om te gaan . Op hoofdhuid lastig(jeuk en plaques)
  Dovobet en betnalan lotion (hoofd)

  • Probeer ook eens UVB behandeling. Bij een zgn. explosie begin ik in overleg met mijn dermatoloog een UVB behandeling. 3x per week. Het is intensief maar ik heb er veel baat bij.

  • Hallo, ik injecteer concentix. Ik had psoriasis op de knieën, ellebogen. Das zo goed als weg. Op m’n hoofdhuid heb ik het ook. Heb een shampoo maar deze werkt niet optimaal. Wel iets. Ik heb hele (lijkt wel) eeltbulten op de kootjes van m’n duim, wijsvinger en middelvinger. Daar heb ik hormoonzalf voor. Blijft maar openbarsten.

  • Greet Hendrickx says:

   Probeer eens met extra supplementen.
   Volgende zijn zeer belangrijk!
   Grotere dosis vitamine D
   Omega 3
   Benargie
   Kurkuma
   Laat je begeleiden door iemand die voor jou kan uitzoeken welke dosissen voor jou specifiek belangrijk zijn.
   Bij mij werkt het alleszins! Ik ben met alle andere medicatie gestopt.
   Had veel last van alle bijwerkingen.
   Uiteraard evenwichtige voeding is van superieur belang!!!
   Het gaat je goed!
   Greetz

 • Ongelooflijk bijna wat een verschillen tussen de diverse medicijnen en mensen. Ik blijf er na 17 jaar verbaasd over. Heb een start gehad met sulfazalazine gecombineerd met mebutan dispers. Werkte super totdat ik bijwerkingen kreeg. Sindsdien mtx en foliumzuur (volgend jaar zelf betalen). Na 10 jaar gestopt met pijnstiller Meloxicam wegens bijwerkingen van veler aard.

 • Frieda Smits says:

  Ik slik al ruim 25 jaar mtx met omeprazol en geen klachten of bijwerkingen. Tegen de ontstekingen had ik ketoprofen maar dat wordt sinds een jaar niet meer geleverd en ik slik bij ontsteking nu naproxen.

 • Eerst MTX gehad in combinatie met prednison maar de lijst van bijwerkingen te groot om op te noemen (maagbloeding en kaal worden de ergste daarvan, was toen 24) daarna over gestapt op sulfasalazine en celebrex.. nu inmiddels zelfs van de celebrex af en alleen nog sulfasalazine… wel de hoogste dosering want bij afbouw komen de ontstekingen meteen weer op..

 • Lenie Besseling says:

  Ik ben 4 jaar geleden begonnen met METHROTEXAAT , kreeg erg veel last van bijwerkingen, voelde me 2 dagen in de week ziek. Daarna sulfasalazine, daar was ik allergisch voor.
  Nu gebruik ik Humira, een biological, die sinds kort is vervangen door een ander merk.
  ik had erg veel baat bij Humira, hoop dat dit zo blijft.

 • Sinds 3 maanden ben ik gestart met cosentyx in combinatie met o.a. sulfasalazine en mtx en ik heb het gevoel dat ik weer klein stukje van mijn leven terug krijg.

 • Op mijn 36e ineens gewrichtsklachten en beginnende psoriasis. Ik ben nu 54 jaar. Reumatoloog VU ziekenhuis; Diagnose artritis psoriatica. Begon eerst met diclofenac retard 75 mgr. twee maal daags maar de pijnaanvallen bleven terugkomen en op de foto waren erosies in mijn handen te zien, toen gestart met MTX 7,5 en foliumzuur en na 6 weken was de pijn weg. Na kleine twee jaar gebruik werd ik ineens na de wekelijkse gift de komende twee dagen in de ochtend misselijk met kokhalsen en ondanks ome prazol besloot ik zelf met MTX te stoppen. En misselijkheid verdween. Ik slik al jaren niets meer en psoriasis blijft aanwezig maar gewrichtspijnen zijn weggebleven (gelukkig). MTX nooit meer en ik krijg geen TNF blokker die minder bijwerkingen geeft. Ik wil een middel hebben die weinig bijwerkingen geeft en psoriasis laat verdwijnen. Mijn handen blijven dik en ik kan geen vuist maken dat is wel erg vervelend. Ik hoop dat ik een ooit een effectief medicijn kan gebruiken die mijn auto immuun systeem in goede banen lijdt en geen vervelende bijwerkingen geeft.

  • Ik heb ook mtx gebruikt voor AP maar was daar zo misselijk en niet lekker van, heb toen Humira voorgeschreven gekregen en spuit dit nu 1 x per 14 dagen. Ga echt goed. Heb nu nog maar 1/2 keer per week meloxicam nodig als de pijn opvlamt, gebruik ik esomeprasol bij.

 • Ruim 20 jaar MTX gebruikt in lage hoeveelheid, goede resultaten alleen misselijk na de dag van inname. Na afwijkende leverwaarden 1,5 jaar geleden gedwongen overgestapt naar Enbrel.
  Werkt prima, geen pijn of opgezette gewrichten en geen bijwerkingen. Erg blij hiermee

 • ik heb ook sins 2008 de prognose artritis psoriatica gekregen en ben begonnen met naproxin dat deed niet zoveel, toen mtx en foliumzuur daar kreeg ik idd last van de maag van.
  Toen overgestapt naar embrel wat een verademing al jaren geen last meer van de psoriases en minder last van de gewrichten, bij pijnlijke gewrichten slik in nog naproxin en paracetamol dat werkt goed.

 • Psoriasis kenmerken heb ik eigenlijk niet maar in Sept 2016 is AP vastgesteld. Eerst Naproxen geprobeerd, zonder resultaat, daarna MTX met negatieve bijwerking op lever en nieren. Sinds mei dit jaar gebruik ik Humira, elke 10 dagen, en dat lijkt goed te gaan. Ik heb ook last van (en krijg ook medicatie voor) hoge bloeddruk en cholesterol en een nekhernia die (nog) geen behandeling nodig heeft. Het gaat redelijk goed met me, ik kan redelijk normaal functioneren, maar af en toe erg vermoeid, soms spierpijn. Mijn tenen (Dactylitus) zijn rustig, een grote teennagel heeft zijn normale vorm terug. Stress lijkt bij mij de klachten te verhogen. Ben erg benieuwd hoe het allemaal gaat lopen en sta open voor deelname aan een onderzoek, als het met mijn werk te combineren is.

 • Erik v.d. Meijden says:

  Afgelopen 9 jaar van alles geprobeerd tegen artritis psoriatica alleen bij ytrium behandeling een jaar goed gegaan.
  Afgelopen jaar Otezl/Apremilast maar na 8 maanden toch weer terug.
  Sinds 3 weken gestopt met apremilast en de “gewone”psoriasis komt weer op(oorzaak ws. stress i.c.m. oververmoeid zijn)

 • Els Dienaar says:

  12 jaar geleden AP in behoorlijk heftige vorm. Al eerder klachten en familie met reuma dus toch maar naar de reumatoloog. Net als bij mijn zus geen aantoning in bloed maar absoluut AP. Begonnen met prednison als ‘moker’ voor een goed half jaar en na afbouw en stoppen prednison overgegaan op mtx met sulfasalazine en foliumzuur en als maagbeschermer omeprazol. Nu mtx op lagere dosering na flink misselijk in het begin ( van 12 tabletten naar 6 nu) en dagelijks 2 sulfasalaxine en 3 keer in de week foliumzuur. Lever en nier waarden worden goed in de gaten gehouden want die zijn nog weleens te hoog. Het is niet fijn maar mijn psoriasis is verdwenen , alleen de ontstekingen spelen regelmatig op en ik wil eigenlijk niet meer mijn dosering opnieuw verhogen. De eerste jaren ook nog plaquenil erbij geslikt maar dat gaf weinig extra effect. Baal wel van mijn lever en nier waarden en die verschrikkelijke moeheid waar ik maar niet vanaf kom. Verder proberen niet over mijn grenzen heen te gaan, qua belasten enzo.

 • Ben in de beginfase na de diagnose Artritis psoriatica ( 18-9-2018) en naast wekelijks zelf MTX spuiten (20mg.) kreeg ik dagelijks Prednisolon en 1x p.wk 2 Foliumzuur. Maar na het afbouwen van de Prednisolon werden de pijnaanvallen erger en sloeg de MTX nog niet aan.Vandaar sinds een week dosering verhoogd van de MTX (25mg) Foliumzuur (5x 1 per week) en opnieuw Prednisolon die ik nu per 2 weken mag afbouwen ipv per week.Momenteel gaat dat prima zonder buikpijn of andere bijwerkingen.

 • Hoi, ik heb ap. Ik heb sulfasalizine, mtx, humira, enbrel en arava gehad, echter teveel bijwerkingen en het werkte onvoldoende. Sinds begin november gebruik ik apremilast. Het slaat voor alsnog niet aan en heb last van maagklachten. Ben op dit moment ziek thuis vanwege mijn klachten (de ontstekingen in gewrichten). Hoop dat apremilast aanslaat. Ben 35 jaar en als het niet aanslaat dan heb ik nog weinig opties. Sterkte iedereen!

  • Robert Lerou says:

   Hoi Suzan Alle middelen die jij opnoemt heb ik ook gehad. Allemaal veel bijwerkingen. Van Enbrel en Humira kreeg ik enorme uitslag op de benen waar geprikt was. 6 jaar geleden heb ik toen Simponi ( Golimumap) gekregen in een prikpen. Elke 4 weken. Nu alweer een half jaar elke 6 weken prikken. Geen bijwerkingen en het gaat erg goed. Vraag er maar eens naar. Heel veel sterkte. Groet Rob.

 • Ik heb artritis psoriasis
  Ik slikte eerst mtx pillen nu spuit ik mtx 12,5 mg en foliumzuur 3x in de week 5mg
  Ik gebruik mtx al zo 18 jaar en krijg wel meer bijwerkingen ervan, zoals haaruitval, jeuk, heel gevoelige huid, galbulten waardoor ik weer pillen slik om dit tegen te gaan, last van mijn darmen, prikkelbaar tot agressief gedrag, oedeem onder mijn ogen waardoor ik loop bij een oedeem therapeut, ik word steeds smeer gevoelig door de mtx.
  Het geeft wel de werking zodat ik nog kan werken maar er komen wel meer bijwerkingen als je het een lange tijd neemt.
  Ik heb wel verschillende medicaties gehad maar ook met bijwerkingen.
  Ben nu aan het experimenteren met gezonde voeding en vitamines zoals wietolie maar hier kom je niet mee weg als je in een koud land leeft want als het koud is dan hebben reuma patenten veel last.
  Ik ben met zoveel bezig om niet meer die troep te nemen want je krijgt bijwerkingen ervan enz. maar als je geen medicatie neemt ben je kreupel. Dat hout in dat wij die over geleverd zijn aan de medicatie die onze reumatoloog ons voorschrijft. Ik ben niet van de chemische pillen dus kijk ik wel verder!
  Jammer dat ik niet meer kan vertellen wat men kan doen zonder chemische pillen of wat dan ook!
  Ik weet wel dat alle pillen niet goed voor je zijn, te veel bijwerkingen en daarom kijk ik uit naar iets wat beter is en helpt maar jammer genoeg nog niet gevonden!!!

 • Coos van Spijk says:

  deze afwijking wordt veroorzaakt door een gen, veroorzaakt niet alleen huidschilfering maar ook andere problemen zoals reuma en andere overgevoeligheden (moe, buik). ik heb regelmatig reuma-aanvallen in enkels en knieën. de medicijnen die ik gebruikte leidde tot gewichtstoename en andere pijnen. doe het nu zonder en gebruik wel medicijnen als er weer een ontsteking is.

 • Ik heb al 7 jaar atritis psoriatica voordat ze deze diagnose stelden had ik een worste teentje. Pus uit me navel enzo. Me reuma was zo heftig dat ik in het ziekenhuis kwam te liggen en dat de reumatoloog in 10 min zei dat het artritis psoriatica was . Waar mijn huisarts steeds maar zei als ik daar kwam een ontsteking dit of dat of een schimmelinfectie had.. Bleek dus artritis psoriatica te zijn. Zat ook helemaal onder de psoriatica terwijl ambulance broeders dachten dat ik een of andere schurft had opgelopen. Reumatoloog had me gelijk naproxen en een heftige pijnstiller gegeven met morfine. Gestart met MTX waar ik er tegen op zag als ik moest spuiten want volgende dag erg ziek ervan. Toen kreeg ik Humira wat niet ging helpen. Daarna stelara met naproxen en omeoprazol en paracetamol. En als mijn reuma actief was kreeg ik in mijn elleboog of teentje of in mijn bil en depospuit… me reuma is nu weer actief omdat ik door stelara veel klachten kreeg. Nu heb ik cosentyx gekregen Dus afwachten of dit gaat werken. Maar heb een goede reumatoloog als me reuma weer erg pijnlijk is kan ik wel met een bij haar terecht en ze nemen mij erg serieus.

 • Arend van den Brink says:

  Ik heb van alles geprobeerd: Enbrel, Humera, Stellara, dovobet gel, lichttherapie, niets hielp mij. Dat heeft zeker twintig jaar geduurd. Totdat ik in een ziekenhuis een infuusbehandeling met Remsima kreeg. Dit gebeurt dan wel in combinatie met MTX (eenmaal per week 10 mg) en foliumzuur (driemaal per week). Na een paar behandelingen was ik helemaal schoon. Van de MTX heb ik geen bijwerkingen gelukkig.

 • ron van arem says:

  ik heb al last van mijn spieren en gewrichten vanaf mijn 30ste. Altijd kunnen volstaan door gebruik van diclofinac ongeveer 50mg /dag wanneer ik het nodig had ,zeg maar meer als ontstekingsremmer en pijnstiller. ongeveer 15 dagen in de maand. Vanaf mijn 45ste kwam daar verhoorning van de binnenkant van de handen bij. Van Dermatoloog na verschillende huidzalven ..die nix deden overgegaan op neotigason 35mg duurt even voor effect +/-2maand. 10 jaar gebruikt met ongeveer 100mg athrotex. bijwerking rood gezicht(neotigason) en lever goed in de gaten houden.
  Nu sinds 4jaar mtx 20 mg 1x perweek injectie en 2x 75 + folium 2x /week + Athrotex voorgeschreven reumatoloog ap +athrose diagnosticeert. Wel leefbaar maar nog steeds pijnlijk.
  Echter een/ twee dagen na injectie altijd misselijk /onaangenaam gevoel . Zoek naar betere oplossing die niet zoveel bijwerkingen heeft. Dunne ontlasting en misselijk/depri.

 • Ik slik nu al 4 jaar Leflonomide. Geen bijwerkingen. Geen psoriasis meer. Reuma speelt nog af en toe op. Wel meer problemen met vergroeiingen in hand en voet. Heb wel de indruk dat werking langzaam afneemt. Maar ik word ook een dagje ouder.

 • Sinds 5 jaar bij de dermatoloog voor psoriasis, toen ik last van mijn handen kreeg heeft hij mij doorgestuurd naar de reumatoloog. In eerste instantie Piroxicam (dagelijks, tegen pijn) en MTX en foliumzuur (één keer per week). Werkt erg goed. Ben nu gestopt met Piroxicam. Daags na de MTX wat misselijk maar dat is te doen. Psoriasis is op ellebogen en benen is onder controle. Daar gebruik ik Dermovate zalf voor. Hoofdhuid blijft lastig, gaat op en neer maar zeker niet vrij van problemen. Het lijkt alsof kleine wondjes veel langzamer genezen dan vóór de MTX.

  • Dat klopt en is een van de vervelendste bijwerkingen van de mtx. Wondjes duurt langer voor ze geheeld zijn. Daar heb ik ook last van, maar weet inmiddels niet beter dan dat zoiets wat langer duurt. …….

 • Mijn dochter heeft opeens last van veel haaruitval. Slikt sinds 4 maanden sulfasalazine
  Is dit een blijvend probleem of is dit tijdelijk ? We schrikken ervan. Want het is veel.
  Staat wel bij de bijwerkingen maar onder “soms”. Hoop echt dat t veel minder wordt de haaruitval

 • caroline says:

  Ik gebruik DMF.. (Dimethylfumaraat) vind het bijzonder dat hier op het reumaforum zoveel mensen MTX gebruiken.
  In dit artikel : Rheumatology 2012;51:1368􏰀1377 doi:10.1093/rheumatology/kes001 Advance Access publication 17 February 2012
  A randomized placebo-controlled trial of methotrexate in psoriatic arthritis
  Geven ze min of meer aan dat het niet zo goed werkt bij artritis psoriatica, wél bij reumatische artritis overigens.
  Terwijl artritis psoriatica (mogelijk) een mitochondrische aandoening is, waarbij de verbranding in de cel niet goed verloopt, waardoor er pyrodruivezuur kristallen in de gewrichten ontstaan, dat is de pijn die je voelt en daardoor ontstaat zwelling.
  Die verbranding in de cel kun je verbeteren door toevoegen van fumaraten, waardoor de vorming van pyrodruivenzuur afneemt. En ja hoor, bij mij werkt dat nu al jaren tot tevredenheid.
  Er zijn dus twee wegen, het immuunsysteem onderdrukken, dat doet b.v. MTX, of een aanvulling doen op dus die verbranding in de cellen. Dit is overigens geen nieuwe informatie, maar een zienswijze die al heel lang bestaat. DMF wordt bij psoriasis behoorlijk vaak en redelijk succesvol gebruikt.

  • Ik heb ook fumaarzuur geprobeerd. in overleg met de arts. Werkte in het begin wel, maar later ook niet meer.En in overleg met de reumatoloog toch begonnen met mtx

 • A, Passenier-Maagdeleijn says:

  Heb al 10 jaar psoriasis, alle behandelingen gehad, heel veel dermatologen.
  Nu heb ik er sinds een jaar spierreuma bij, kan mij heel moeilijk bewegen en heb behoorlijk wat pijn. Ik vraag mij af is dit inderdaad spierreuma of misschien Artritis Psoriasis.?

 • Dertig jaar AP en ik slik al 22 jaar MTX zonder problemen, de laatste jaren een onderhoudsdosis van 3 tabletjes per week. Helpt goed tegen de gewrichtsklachten en de lichte psorasis. Jammer genoeg helpt MTX niet tegen de peesklachten die ik de laatste jaren steeds meer gekregen heb. Het is nu zo erg dat ik niet meer kan wandelen en fietsen, bij het minste geringste wat ik doe krijg ik klachten. Vooral wandelen was mijn lust en mijn leven en naar mijn gevoel heb ik nu geen leven meer maar een zwart gat voor me. Mijn reumatoloog negeerde jarenlang mijn peesklachten en nu ben ik overgestapt naar de Maartenskliniek. Daar vertelde de reumatoloog mij dat mijn peesklachten kwamen door de ouderdom, ik ben 72 jaar jong en liep anderhalf jaar geleden nog een trektocht van 12 dagen in middengebergte met een rugzak van 6 kilo op mijn rug. Ook zou het komen door mijn doorgezakte voorvoeten, ik moest steunzolen dragen. Ik draag al veertig jaar steunzolen. Ik weet niet meer wat te doen maar voel mij steeds depressiever worden. De lol is uit mijn leven.

 • Ik heb ook al jaren AP en slik al ruim 30 jaar MTX 6 tabl. 1x p.w. En foliumzuur.was in het begin misselijk en erg vermoeid, maar verplaatste het innemen iedere keer naar een ander tijdstip verdeeld over de vrijdag. Dus een keer smorgens dan weer smiddags of savonds. Maar slik ook een maagbeschermer Omeprazol. Doe nu mee aan het onderzoek van TOFA- predict en voel me redelijk goed. Heb bijna twee jaar last van een chronische schouderontsteking gehad, alles geprobeerd van dryneedling tot medicijnen, injecties en oefeningen. toen kreeg ik een extra pil Celecoxib en ben nu zo goed als pijnvrij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *