Twee nieuwe reumaonderzoeken kunnen binnenkort van start dankzij financiering van het Reumafonds. Professor Esther de Jong (AMC) gaat met een nieuwe bril kijken naar het ontstaan van ontstekingsreuma. Dr. Peter van Lent (Radboudumc) kijkt naar de rol van slechte vetten bij het ontstaan van artrose en of het remmen van een bepaald enzym artrose kan voorkomen.

De onderzoeken die het Reumafonds nu financiert zijn fundamenteel en translationeel. De onderzoekers kijken niet alleen naar hoe bepaalde ziekteprocessen werken (fundamenteel), maar ook hoe ze die kennis kunnen vertalen (translationeel) naar nieuwe behandelingen.

De onderzoeken

1. De rol van het aangeboren afweersysteem bij ontstekingsreuma

Bij het onderzoek naar het ontstaan van ontstekingsreuma (auto-immuunziekten) werd tot nu toe vooral gekeken naar het aangeleerde afweersysteem. Cellen in dit deel van ons afweersysteem passen zich aan de ziekteverwekker aan en onthouden hoe ze de indringer bij een volgende keer moeten aanvallen. Bij ontstekingsreuma wordt helaas niet een indringer aangepakt, maar worden de eigen cellen steeds aangevallen.

Professor Esther de Jong (AMC) heeft ontdekt dat de oorzaak van die verkeerde afweerreactie in ons aangeboren afweersysteem kan liggen. De cellen uit dit deel van ons afweersysteem krijgen we met de geboorte mee en ze voeren de eerste verdediging tegen ziektes uit. Tot nu toe dachten wetenschappers dat ze losstonden van de lerende afweercellen, maar Esther de Jong wil ontdekken wat er precies gebeurt. Nieuwe kennis biedt hopelijk nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van patiënten met ontstekingsreuma.

2. Onderzoek naar het afremmen van ontstekingen bij artrose

Het wordt steeds duidelijker dat ook bij artrose ontstekingen in de gewrichten kunnen voorkomen. Die tasten het kraakbeen aan. Er lijkt vooral een verband te zijn tussen die ontstekingen en de hoeveelheid slechte vetten (het zogeheten LDL-cholesterol) in het lichaam. Dr. Peter van Lent (Radboudumc) gaat onderzoeken of het remmen van een nieuw ontdekt enzym de hoeveelheid LDL-cholesterol in de gewrichten kan verlagen. Als dat zo is, worden ontstekingen tegengegaan en kan het ontstaan van artrose hopelijk worden afgeremd of zelfs voorkomen.