Dr. Duncan Meuffels (Erasmus MC) gaat testen of een geopereerd enkelgewricht bij mensen met reumatoïde artritis (RA) beter heelt met schokgolftherapie. Bij andere aandoeningen worden deze schokgolven met goed resultaat gebruikt. Ze stimuleren de doorbloeding en de aanmaak van bot.

Door reumatoïde artritis kan het enkelgewricht zo beschadigen dat een operatie noodzakelijk is om de pijn te verminderen. Het gewricht wordt dan vastgezet. Het nadeel van een dergelijke ingreep is, dat het vastgroeien van het gewricht lang duurt. De patiënt zit 3 maanden met een been in het gips. Lopen kan alleen met krukken. Bij 40% van de patiënten duurt het vastgroeien langer dan 3 maanden en soms groeit het helemaal niet goed vast en moet er opnieuw geopereerd worden.

Schokgolftherapie is een behandeling waarbij geluidsgolven worden gebruikt. Het is een veelgebruikte methode bij peesaandoeningen, niet-helende botbreuken en slechte wondgenezing. In dit onderzoek zal dr. Duncan Meuffels van het Erasmus MC te Rotterdam de methode uittesten bij de enkeloperatie. De schokgolftherapie vindt plaats aan het einde van de operatie, terwijl de patiënt nog in narcose is. Die merkt er dus niets van. Na 6 en 12 weken maakt de onderzoeker een CT-scan van de enkel om het effect van de behandeling te volgen. Hij hoopt hiermee het niet-vastgroeien van het gewricht te voorkómen en de gipsperiode te verkorten, wellicht zelfs tot korter dan 3 maanden.