Is het mogelijk om reumatoïde artritis te voorkómen door mensen met gewrichtsklachten te behandelen met cholesterolverlagende medicijnen? Uit eerder onderzoek blijkt dat bij mensen die cholesterolverlagers gebruiken, minder vaak reumatoïde artritis voorkomt.

In dit onderzoek gaat dr. Dirkjan van Schaardenburg van Reade in Amsterdam, een groep mensen die een groot risico lopen op reumatoïde artritis drie jaar lang behandelen met een cholesterolverlagend medicijn.

Deze groep mensen heeft gewrichtsklachten maar (nog) geen gewrichtsontstekingen. Bovendien hebben zij ontstekingseiwitten (reumafactoren) in hun bloed. Het is bekend dat dit betekent dat zij een groter risico lopen op het daadwerkelijk ontwikkelen van reumatoïde artritis. Daarnaast is bekend dat de verhouding tussen goed- en slecht cholesterol bij deze groep vaak ontregeld is. En dat er een relatie is tussen hart- en vaatziekten en ontstekingen.

Bovendien: ook al is de behandeling van reumatoïde artritis sterk verbeterd in de afgelopen jaren, veel mensen hebben al aanzienlijke schade aan hun gewrichten bij de diagnose. Daarom wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar manieren om reuma te voorkómen. Een succesvolle uitkomst van deze studie kan een grote invloed hebben op het verminderen van het aantal mensen dat reumatoïde artritis krijgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *