Een onderzoeksgroep van UMCG in Groningen werkt hard aan een nieuwe behandeling die de speekselklierfunctie van mensen met het syndroom van Sjögren moet herstellen. Om dit mogelijk te maken stelt ReumaNederland de komende vijf jaar 400.000 euro beschikbaar voor deze onderzoeksgroep die tevens door ReumaNederland wordt benoemd tot Research Centre of Excellence.

Met de Research Centres of Excellence die voorop lopen in het onderzoek naar ontstekingsreuma (waar het syndroom van Sjögren onder valt) wil ReumaNederland grote stappen zetten in doorbraken in de behandeling van mensen met ontstekingsreuma. De komende periode worden meer onderzoeksgroepen in Nederland benoemd tot Research Centres of Excellence voor ontstekingsreuma, artrose en jeugdreuma. Voor de Research Centres stelt ReumaNederland in totaal de komende vijf jaar 7,3 miljoen euro beschikbaar.

Doorbraken die het leven met Sjögren verbeteren

In het onderzoek naar en de behandeling van het syndroom van Sjögren  is de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt, maar kapotte speeksel- en traanklieren door de ontstekingen zijn nog steeds een veelvoorkomend en naar gevolg van de ziekte.

Prof. dr. Frans Kroese, hoofdonderzoeker van het Research Centre of Excellence in het UMCG: “Door dit onderzoek krijgen we beter inzicht in wat er aan de hand is met de speekselklieren van patiënten met het syndroom van Sjögren en hoe we met stamceltherapie kunnen helpen om de productie van speeksel weer te herstellen. We hebben al kunnen vaststellen dat het aantal stamcellen in de speekselklieren van patiënten met deze aandoening sterk verminderd is en het herstelvermogen niet goed is. We denken het herstelvermogen te kunnen helpen door extra speekselklierstamcellen te maken en terug te geven aan de patiënt. Ik ben enorm vereerd en trots dat we zijn erkend als Research Centre of Excellence. Ons onderzoek is echt teamwork en deze erkenning honoreert de gezamenlijke inspanning van veel mensen om tot een doorbraak te komen die het leven van patiënten met het syndroom van Sjögren verbetert.”

Lodewijk Ridderbos, directeur ReumaNederland: “We leggen ons niet neer bij waar we nu staan. Het UMCG heeft unieke expertise in het inzetten van stamcellen en wij verwachten dat de onderzoekgroep onder leiding van prof. dr. Frans Kroese de komende jaren met baanbrekende ontdekkingen gaat komen die een doorbraak gaat zijn voor de behandeling van patiënten met het syndroom van Sjögren. Het behandelen van Sjögren met stamceltherapie hadden we in tot voor kort niet voor mogelijk geacht. Nu wil ReumaNederland er alles aan doen om dat werkelijkheid te maken.”


De onderzoekers die aan het onderzoek gaan werken.

Over het syndroom van Sjögren

Ontstekingsreuma is een verzamelnaam voor diverse auto-immuunziekten die gewrichten, spieren en organen ernstig beschadigen. Het afweersysteem maakt bij ontstekingsreuma een vergissing: gezonde gewrichten, spieren en organen worden ten onrechte aangevallen. De afweerreactie ontspoort bovendien: de ontstekingen nemen steeds verder toe, met desastreuze gevolgen. Het syndroom van Sjögren is een van de vormen van ontstekingsreuma. Bij mensen met het syndroom van Sjögren gaan speeksel- en traanklieren kapot door de ontstekingen. Een extreem droge mond zorgt bijvoorbeeld voor grote problemen met eten en slikken. Daarnaast kunnen longen, nieren en het zenuwstelsel ernstig worden aangetast.

Lees hier meer over alle doorbraken waar de Research Centres of Excellence voor ontstekingsreuma aan werken.

Reacties

 • L. Wijesinha says:

  Trots op jullie, ga zo door, onderzoeksgroep van UMCG in Groningen die hard werkt aan een nieuwe behandeling die de speekselklierfunctie van mensen met het syndroom van Sjögren moet herstellen. Ik heb syndroom van sjogren en ik gebruik al een paar jaar maandelijk Serum oogdruppels( gemaakt in UMCG) en zonodig Salergan. Mijn redding om redelijk goed te functioneren naast antibiotica en Telfast.

 • Wat zou ik het geweldig vinden als het de wetenschap lukt een behandeling te ontwikkelen voor Sjögren. Ik kan zó verlangen naar weer eens normaal te kunnen eten! Ik wens de onderzoekers heel veel succes!

  • Wat zou ik het geweldig vinden als het de wetenschap lukt een behandeling te ontwikkelen voor Sjögren. Ik kan zó verlangen naar weer eens normaal te kunnen eten! Ik wens de onderzoekers heel veel succes! Ik zou graag mee doen aan het onderzoek.

 • ik zou het prachtig,vinden als er iets gevonden word,datik heen,of weinig kunst tranen meer hoef te gebruiken,en ook geen droge mond meer zou hebben,succes met het onder zoek.

 • R.Huppelschoten says:

  Bij mij is de Sjögren geconstateerd met een speekselonderzoek.
  Soms kan ik niet meer uit mijn ogen kijken, zijn pijnlijk en rond de ogen is het weefsel rood. Ben soms ineens heel moe, daar kan ik mee leven omdat ik weet dat het weer over gaat.
  Momenteel spierpijn vrnl. in mijn benen (oorzaak Sjögren?)

  Jammer genoeg komt het medicijn voor mij te laat. Ben 82.
  Maar gelukkig nog heel actief. Succes met het onderzoek

 • Martje Loman-Nutters says:

  Bij mij is in 2017 in het UMCG na onderzoek gebleken dat het op dat moment geen Sjögren was. Als ik nu twee jaar later merk dat het heel veel minder gaat met mij, bv veel pijn ontstoken en dikke kromme gewrichten veel spierpijn vooral in de bovenbenen vraag ik met af. Wat is dit kan het nu wel Sjögren zijn of pseudo jicht of i d. Ik ben sinds januari niet meer onder behandeling en heb geen medicijnen of onderzoek of behandeling wel hartproblemen en wel medicatie daarvoor. Ik weet eigenlijk niet wat ik moet doen of waar ik heen moet.

 • annebelle bousquet says:

  Als jullie nog mensen nodig hebben voor het onderzoek; dan wil ik graag meedoen. Ik heb de diagnose secundair Sjögren en onder andere een erg droge mond met alle problemen die daarbij horen.
  Wat zou het mooi zijn als dat probleem minder zou kunnen worden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *